Nakon govora predsjednika Tomislava Karamarka i savjetnika Predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost Josipa Buljevića otpočeo je program rasprave po panelima. Domaći i strani stručnjaci tematski su izlagali i raspravljali o najbitnijim problemima sigurnosnih pitanja. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/konferencija-o-sigurnosti-vlada-je-d...

PANEL 1: Sigurnosni izazovi 2015. - 2025.

Niti nakon 25 godina od završetka Hladnog rata međunarodni odnosi nisu pošteđeni izazova, prijetnji i globalne nesigurnosti te se govori o novom Hladnom ratu. Uz konvencionalne izazove, sve su izraženije asimetrične prijetnje pri čemu tradicionalno oružje sve više postaje neučinkovito i neefikasno. Ne-državni akteri potpomognuti pojedinim državama-sponzorima često su čimbenici globalne nestabilnosti s raznim ugrozama, kibernetički napadi, ilegalna migracija, klimatske promjene, energetska stabilnost, neuravnoteženost postojećih resursa i održivog razvoja. Kako odgovoriti na dugoročne strateške i geopolitičke izazove? Treba li nam novi pristup strateškom razmišljanju s ciljem davanja odgovora i rješenja na probleme koji su već danas poznati? Kako EU može odgovoriti? Upravo ova pitanja i teme bili su sadržani u raspravi i izlaganjima tijekom prvog panela.

Jedinstven sustav domovinske sigurnosti

Prisutnima se uvodnim izlaganjem obratio predsjednik HDZ-ova Odbora nacionalnu sigurnost, obranu i unutarnje poslove (i predsjednik Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice RH) umirovljeni general Damir Krstičević.

- Nedvosmisleno se zalažem za transformaciju sigurnosnog sustava u jedinstven sustav domovinske sigurnosti s poboljšanjem koordinacije i upravljanja svim elementima sustava. A ono što je najbitnije je transformacija našeg sigurnosnog sustava.

A uvodni govor održao je i eurozastupnik (potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a) Andrej Plenković koji je pažnju posvetio tome kako EP gleda na novu sigurnosnu situaciju u svijetu.

- Svijet se u proteklih 25 godina radikalno izmijenio. Migracije su se povećale do mjere koje su bile nezamislive. Svjedočimo organiziranom egzodusu sa Srednjeg istoka, ali i sjevera Afrike, srednje Azije… To je proces s kojim ćemo se suočavati sljedećih nekoliko godina. Ključna je zadaća cjeloviti pristup vanjskoj politici, sigurnosti i obrani u okviru kojega bi i izrada hrvatske sigurnosne strategije trebala biti komplementarna s ciljevima EU.

Panelisti su bili Ian Brzezinski (The Brezezinski Group LLC, SAD), prof. dr. Carolyn Haggis (Europski centar za sigurnosne studije George C. Marshall), Monika Hohlmeier (koordinatorica u Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove u EP-u), prof. dr. Matthew Rhodes (profesor studija nacionalne sigurnosti i direktor programa za srednju i jugoistočnu Europu u Europskom centru za sigurnosne studije George Marshall). A pridružio im se i dr. sc. Ralf Brauksiepe (državni tajnik u Ministarstvu obrane Savezne Republike Njemačke). Moderator je bio mr. sc. Nikola Brzica.

Izlaganja panelista možete poslušati u cijelosti:

PANEL 2: Izazovi nacionalnoj sigurnosti - hrvatski odgovor

Na drugom panelu raspravljalo se o čitavom nizu konvencionalnih i nekonvencionalnih izazova i prijetnji. Neke od prijetnji su negativan demografski trend, nezaposlenost, siromaštvo, klimatske promjene, korupcija… Iznesene su samo neke od šokantnih činjenica: Hrvatska je među 15 demografski gledano najstarijih zemalja u svijetu, a 2014. se u Hrvatskoj rodilo najmanje djece u povijesti. Raspravljalo se, također, o odnosima sa susjednim zemljama te načinima kako postići da naše susjedstvo bude što stabilnije, o zaštiti i promicanju interesa u inozemstvu, kao i važnosti strategije nacionalne sigurnosti.  

Panelisti su bili prof.dr.sc. Miroslav Tuđman (predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost), prof. dr. sc. Krešimir Ćosić (profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i bivši zamjenik ministra obrane), Simona Kuti (Institut za migracije i narodnost) i prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila (dekan VERN-a). Moderator je bio dr. sc. Mladen Nakić.

Izlaganja panelista možete poslušati u cijelosti:

ZAVRŠNE NAPOMENE 

U završnom osvrtu general Damir Krstičević naglasio je da je potrebno redefiniranje ukupnog sigurnog sustava te pojasnio glavne koncepte. Graditi sigurno okruženje, promicati nacionalne interese RH - vodeći računa o skrbi za ljude, infrastrukturu, gospodarstvo, državnom teritoriju… Vizija je jedinstven, funkcionalan i organizacijski definiran sustav domovinske sigurnosti u funkciji nacionalne sigurnosti.

Izlaganje možete pogledati u cijelosti: