Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković dao je u Središnjici naše stranke - nakon sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te Središnjeg odbora naše stranke - izjavu za mnogobrojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SAVJETODAVNOM VIJEĆU

Danas smo održali brojne sastanke u Središnjici. Započeli smo sa Savjetodavnim vijećem HDZ-a. To je ujedno bila i konstituirajuća sjednica toga tijela u kojem, među ostalima, sudjeluju bivši predsjednici vlada, ministri i saborski zastupnici. Njihova je uloga savjetovati stranku o ključnim političkim pitanjima koja su pred Hrvatskom. Vjerujem da će naša suradnja biti izuzetno kvalitetna.

O STRANAČKIM ODBORIMA

Potom smo održali sastanak s čelnicima svih stručnih stranačkih odbora, koji su u prošle četiri godine pomogli formiranju naših stranačkih politika i izradi izbornih programa. Neki od tih čelnika sada su ili saborski zastupnici ili ministri. Očekujemo da stranački odbori nastave s radom i siguran sam da će dati kvalitetan doprinos i radu ministara i zastupnika u Hrvatskom saboru.

O PREDSJEDNIŠTVU, NACIONALNOM VIJEĆU & SREDIŠNJEM ODBORU

Potom smo održali zajedničku sjednicu Predsjedništva i Nacionalnoga vijeća na kojoj smo usvojili godišnji plan aktivnosti i financijski plan za iduću godinu. Nakon toga smo na Središnjem odboru raspravili aktualnu političku situaciju i dali rezime postignuća HDZ-a u ovoj godini. Naglasio sam da možemo biti izrazito zadovoljni jer smo - unatoč suprotnim rezultatima ispitivanja javnog mišljenja - pobijedili na izborima 11. rujna, formirali Vladu te stabilnu parlamentarnu većinu. Iza nas su cjelovita porezna reforma, državni proračun, vrlo važan Zakon o javnim nabavama, akcijski plan reforme javne uprave, izrazito dinamična međunarodna aktivnost… Stranka je sada stabilna, jasno profilirana. Najjača smo politička snaga u Hrvatskoj - odlučni smo da ostvarimo izvrsne rezultate na lokalnim izborima.

O LOKALNIM IZBORIMA

HDZ se sprema za lokalne izbore. Istaknut ćemo kvalitetne kandidate na razini županija, gradova i općina. Trenutačno smo na vlasti u 11 županija. Očekujem da u svim tim županijama ponovno pobijedimo i da se, štoviše, broj župana iz HDZ-a dodatno poveća. Mislim da će izbori u svibnju potvrditi trend da je HDZ najjača stranka koja ima kapacitete upravljanja Hrvatskom na svim razinama.

O NACIONALNOJ SIGURNOSTI

Koncept domovinske sigurnosti je plod višegodišnjeg rada. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević vodi povjerenstva zadužena za finalnu razradu i koncepta domovinske sigurnosti i strategije nacionalne sigurnosti. Nažalost, prijetnja terorizma već se nekoliko godina nadvija nad cijeloj Europi. Teroristički akti sada pogađaju i zemlje članice EU, a ne više samo one na Bliskom istoku ili u sjevernoj Africi. Naš je cilj povećati razinu umreženosti svih naših sigurnosnih službi te poboljšati suradnju s partnerima - bilo u okviru Sjeverno-atlantskog saveza i EU, bilo s drugim globalnim akterima - te prevenirati eventualne prijetnje s kojima možemo biti suočeni.

BOŽIĆNI DOMJENAK

Nakon sjednica stranačkih tijela, u prostorijama Galerije Oris održan je blagdanski domjenak HDZ-a za predstavnike medija. Predsjednik Plenković u prigodnom je govoru zahvalio okupljenim čelnicima medijskih kuća, urednicima, izvjestiteljima, komentatorima i TV voditeljima na praćenju naše stranke te im svima zaželio čestit Božić i uspješnu 2017. godinu.

Foto-galeriju s domjenka možete pogledati na linku:

https://www.facebook.com/HDZ1989/posts/1191656114266758