Ova presuda dokazuje da je jugoslavenski komunistički režim prakticirao državni terorizam. Do presude je došlo jer je Hrvatska ušla u Europsku uniju i počeo se primjenjivati Europski uhidbeni nalog. Treba podsjetiti da je tada Zoran Milanović pokušao zaštititi i Perkovića i Mustača, koji su danas osuđeni, i cijelu tu strukturu. Ne znam kako bi mogao biti premijer Hrvatske netko tko je pokušao zaštititi Perkovića i Mustača s „lex Perković“! - istaknuo je između ostalog, politički tajnik HDZ-a (i eurozastupnik) Davor Ivo Stier u gostovanju u posebnoj emisiji na HTV 1 u povodu presude Visokog zemaljskog suda u Münchenu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču.

Donosimo ključne poruke:

Milanović je pokušao zaštititi Perkovića i Mustača

Ova presuda dokazuje da je jugoslavenski komunistički režim prakticirao državni terorizam. Do presude je došlo jer je Hrvatska ušla u Europsku uniju i počeo se primjenjivati Europski uhidbeni nalog. Treba podsjetiti da je tada Zoran Milanović pokušao zaštititi i Perkovića i Mustača, koji su danas osuđeni, i cijelu tu strukturu. Donesen je tada famozni „lex Perković“. Tada smo napustili sabornicu - to je najjači oblik protivljenja jednom aktu. Bilo nam je jasno da Milanović želi zaštititi one ljude koji su danas osuđeni za državni terorizam. Bilo je političara i iz SDP-a koji su upozoravali da je „lex Perković“ potpuno krivi potez, ali Milanović je inzistirao na „lex Perković“. Moramo izgraditi pravnu državu - ne može se štititi zločince. Upravo je Europski uhidbeni nalog omogućio da danas dođe do ove presude.

Osuda svakog totalitarizma

U prilogu ste podsjetili da je Europska komisija već bila pokrenula postupak sankcija Hrvatskoj. Povjerenik EK Neven Mimica je danas to htio ili ublažiti ili demantirati, ali netočno je ono što je rekao. Treba osuditi svaki totalitarizam - u duhu Rezolucije Europskog parlamenta. Istinu se treba rasvijetliti, a danas smo imali jedan korak u tom smjeru. Jedino se na istini mogu graditi zdravi temelji. To je Njemačka učinila nakon pada Berlinskog zida - to su modeli koji nas mogu inspirirati. Moramo naći naš hrvatski put - graditi demokratsko, pluralno društvo koje će osuditi svaki totalitarizam i koje neće štititi one koji su počinili zločine. Ne znam kako bi mogao biti premijer Hrvatske netko tko je pokušao zaštititi Perkovića i Mustača s „lex Perković“.

Na istini graditi budućnost

Potrebno je sve rasvijetliti, doći do istine - to je ključ svega. Ne samo, dakle, zbog prošlosti, nego zbog naše budućnosti. Jedino se na istini može graditi budućnost.