Predsjednik Tomislav Karamarko danas je u Gradu Korčuli - uoči predizbornog skupa u povodu drugog kruga prijevremenih lokalnih izbora - odgovarao na pitanja mnogobrojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, prijevremene izbore u 17 gradova i općina, prometno povezivanje hrvatskih krajeva čega se Milanovićeva vlada sjetila tek radi predizborne kampanje, još jedan Vladin debakl s velikim infrastrukturnim projektima, Milanovićeve fantomske „reforme, „Plan B“ monetizacije, snagu naše stranke u Gradu Zagrebu odnosno moguće izbore za gradonačelnika…

Karamarkovu izjavu možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O POBJEDAMA I U DRUGOM KRUGU

Mi sad već imamo jedan grad i dvije općine, a prije smo bili na vlasti samo u Gradu Korčuli. Očekujem našu pobjedu u 60 posto općina i gradova. U Gradu Korčuli očekujem pobjedu jer se ovdje izbori nisu trebali ni ponavljati. To je jedna velika škola za nas - sad smo pametniji.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/pobjeda-hdz-vec-nakon-1-kruga-imamo-...

O PROMETNOM POVEZIVANJU KORČULE

Imam sjajnu ideju, no možda je rano za nju. Zašto ne bismo imali tunel od Orebića do Korčule? Takvi tuneli u svijetu postoje. A Pelješki most se mora napraviti. Ova vlast je bila odustala od Pelješkog mosta - što je tragedija. Da bi se sada pred izbore „sjetili“ da ga ipak treba izgraditi. Bez obzira iz kojih ga fondova financirali, na trepavicama ćemo hodati da napravimo Pelješki most. To je aksiom svih aksioma.

O DEBAKLU S PRUGOM DUGO SELO - KRIŽEVCI

Sve u skladu s „dobrim običajima“, navikama i nesposobnošću ove vlade. Nijedan projekt nije na vrijeme pripremila! Iz EU fondova se zbog toga nijedan projekt ne može realizirati i to je katastrofalno. Bugarski se ministar, primjerice, jučer pohvalio koliko oni realiziraju projekata, a za Bugarsku se stalno pričalo da je „na repu“ Europske unije. Vidimo da nisu - mi smo.

O MILANOVIĆEVIM „REFORMAMA“

Od Milanovićevih reformi ne očekujem ništa. No očekujem da napokon kaže kad će biti izbori. Sad će u svibnju razmatrati paket reformi - u izbornoj godini. Pomalo smiješno - sve nas prave ludima. Neka prvo odrede datum izbora pa ćemo onda razgovarati o svemu ostalom. Ni sam Milanović ne zna kako će paket reformi izgledati! Primjerice, restrukturiranje državne uprave. Bitno je stvoriti mjere koje će početi poticati proizvodnju i stvarati radna mjesta. Možemo „šparati“ do beskonačnosti, ali ćemo jedanput presahnuti bez otvaranja radnih mjesta, stvaranja novih vrijednosti… Moraju se poticati mali i srednji poduzetnici. Jednostavno - mjere moraju biti takve. Ali, zasad ništa o njima ne znamo - danas je Milanović izjavio da ni on ne zna što će. Različiti su modeli u različitim državama. Navest ću slovački primjer reformi koje je napravio naš prijatelj, bivši slovački premijer Dzurinda. Slovaci su racionalizirali državnu upravu tako da su je u potpunosti stavili u funkciju građana te malih i srednjih poduzetnika. Ako se počnu stvarati nove vrijednosti i radna mjesta, onda državna uprava neće biti problem. Lako ćemo je, naime, racionalizirati i digitalizirati.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/gdje-ima-da-je-vlast-oporba-oporbi-u...

O VLADINOM „PLANU B“ MONETAZICIJE

Monetizacije je Vladi trebala samo da pokrpa jednogodišnji proračunski deficit. To je katastrofa! A sada osiromašenim građanima nude da preko fondova preuzmu autoceste. Samo su trebali reprogramirati kredite i napraviti dobar program. Jer, od 2018. naše autoceste postaju rentabilne. Padaju, naime, i glavnica i kamate. Treba sačuvati taj status do izgradnje jadransko-jonskog koridora. A onda će na naše autoceste biti veliki pritisak. Apsurdno ih je, dakle, prodavati. U koncesiju treba dati neizgrađene, a ne izgrađene dionice. No to je Milanovićeva vlada - nema ideju, strategiju, viziju… Stoga nam je danas tako kako jest. Samo provociraju svađe, prijete zatvorima.. Što vam mogu reći kao predsjednik najveće hrvatske stranke koja je trenutno u opoziciji? Volio bih da za naše političke konkurente mogu nešto dobro reći jer bih volio da se u našoj zemlji bolje živi. Ali, nažalost, golemi broj ljudi se iselio, radna mjesta se gase.. 

O SNAZI HDZ-a U ZAGREBU

HDZ je „poželjna udavača“ - svi gledaju što ćemo napraviti. Sutra ćemo se dogovoriti. Ne želimo nered u Gradu Zagrebu jer znamo koliko su svaki ponovljeni izbori trošak koji pada na leđa građana. Bit ćemo konstruktivni i stabilizirati situaciju koliko god možemo. S kim ćemo i kako izaći na izbore - to ćemo još vidjeti. 

O OTKAZIMA NA HTV-u

Otkazi na HRT-u Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić vratili su nas u neka stara vremena. Osobno nisam bio zadovoljan načinom na koji je gospođa Gojan komentirala inauguraciju predsjednice RH. Komentirala je, naime, ispod profesionalne razine i to nije smjela sebi dopustiti, ali ne znam je li zaslužila da joj daju otkaz. Slučaj gospođe Novak Srzić je drastičniji - kritizirala je njezino komentiranje i iznijela svoj profesionalni stav. Prema g. Radmanu to je bio - verbalni delikt. To nije dobro! Novinarke nisu zaslužile otkaz.

O SRPSKIM ZLOČINIMA U SREBRENICI

Bilo je i vrijeme - u Srebrenici su srpske snage počinile grozne, genocidne zločine nad Bošnjacima. Pozdravljam podizanje optužnica - pravna država u Republici Srbiji napokon mora proraditi. A ne biti selektivna i blaga prema vlastitim zločincima. U isto vrijeme, drže u zatvoru našeg Veljka Marića za čiji ćemo se povratak nastaviti zalagati.