U intervjuu za Dnevnik HTV-a predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković govorio je o demografskim mjerama Vlade, odnosima s BiH i Srbijom, gospodarskim postignućima i ostalim aktualnima temama.

Razgovor s predsjednikom Plenkovićem - koji je vodio urednik Damir Smrtić - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Novi statut - veća uključenost članova i učinkovitost!

Predsjednik Plenković ocijenio je da je na skupu HDZ-a u Šibeniku pokazan visok stupanj stranačke kohezije i motiviranosti da se u iskrenom partnerstvu sa županima, gradonačelnicima i načelnicima nastavi raditi na boljitku Hrvatske.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hrvatski-ljudi-ne-pristaju-na-antirazvojnu-retoriku-hdz-rezultatima-pokazuje-na

Podsjetivši da je još u unutarstranačkoj kampanji govorio da HDZ-u treba novi Statut, Plenković je istaknuo da je Radna skupina na čelu s Karlom Resslerom napravila konzistentan tekst koji dalje demokratizira stranku i omogućava veću uključenost članova:

- Demokratizacija stranačkih tijela pridonijet će još većoj učinkovitosti stranke kako bismo mogli odgovorati na suvremene izazove. Statut će se usvojiti s velikom većinom, uvjeren sam.

Problem demografije nije od jučer

Na pitanje o suradnji s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, odgovorio je da je s njom u dobrim odnosima. Poručio je da su inicijative svih dionika u društvu dobrodošle, upozorivši da, nažalost, problem demografije nije od jučer, već postoji nekoliko desetljeća u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama:

- Činimo sve što možemo da se taj problem riješi i da se poveća prirodni priraštaj. Kao Vlada, u zadnjih godinu i pol dana podigli smo roditeljske i rodiljne naknade, poreznom reformom povećali dohodak građanima, subvencionirali smo stambene kredite za mlade, investirali u izgradnju vrtića. Sve druge inicijative ćemo zajednički razmotriti.

Najavio je da se nakon 1. srpnja planira rebalans proračuna kako bi se više sredstava izdvojilo za demografsku politiku.

Nastavljamo ravnomjerno razvijati sve krajeve Hrvatske!

Govoreći o sjednici Vlade u Splitu, Plenković je rekao da se kvalitetnom pripremom i suradnjom s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i županom Bobanom radilo na tome da ova sjednica ne bude samo simbolična, već i sadržajna:

- Veliki broj projekata usmjeren je na razvoj prometne infrastrukture, darovanje državne imovine, poboljšanje zdravstvene zaštite i obrazovanja. Ukupna vrijednost tih projekata iznosi 2 milijarde kuna, a njihovom realizacijom Split će „prodisati“. Slično je bilo i na sjednicama Vlade u Osijeku, Vukovaru, Sisku i Kninu. Nastavit ćemo s tom politikom u svrhu ravnomjernoga regionalnog razvoja svih dijelova Hrvatske.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sjednica-vlade-u-splitu-radimo-u-duhu-partnerstva-i-suradnje-za-ravnomjeran-razvoj

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/dosli-smo-u-split-pruziti-ruku-podrske-politici-uvodenja-reda-i-podizanja-zivotnog

Suficit, manji javni dug, rast BDP-a i zaposlenosti

Naglasio je da je država u prošloj godini prvi put imala suficit proračuna te zaradila više nego što je potrošila, što je rezultat fiskalne discipline:

- Ovako veliki suficit potvrda je da odgovorno vodimo državne financije. To je vrlo važno za smanjenje javnog duga i podržavanje gospodarskog rasta.

Govoreći o padu nezaposlenosti i rastu zaposlenosti, poručio je da ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić s aktivnim mjerama zapošljavanja ide prema onim skupinama koje su teže zapošljive -  mladi, osobe s invaliditetom, dugotrajno nezaposleni i žene zrelije dobi.

Osigurati legitimnu zastupljenost Hrvata u BiH!

Na pitanje na koji način Hrvatska može pomoći oko postizanja dogovora o novome izbornom zakonu u BiH, Plenković je istaknuo da se Hrvatska jako angažirala da pomogne BiH:

- Iznimno je važno da se postigne dogovor o izbornom zakonu, koji mora omogućiti legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije i u izboru članova Predsjedništva BiH.

Ministri su dobili precizne zadaće - idemo s reformama!

Istaknuo je da je Vlada sada fokusirana na Nacionalni program reformi, a ministri su dobili zadaću da prionu poslu.

- Ovo je vrijeme idealno za reforme. A izbori će biti kad budu.

Protiv populizma i demagogije!

Komentirajući rezultate anketa, Plenković je ocijenio da će većina građana, u trenutku kad iziđu na izbore, znati napraviti razliku između onoga što je dobro i što nije dobro, što je odgovorna politika, a što populistička.

Pritom je podsjetio i da potpisivanjem ugovora o izgradnji Pelješkog mosta Hrvatska dobiva bespovratnih 357 milijuna eura od Europske unije, istaknuvši kako ne postoji nijedan drugi fond ni organizacija s takvim znatnim sredstvima za Hrvatsku.

- Protiv sam populizma, demagogije i programskih ideja na razini bizarnosti. Mi smo na vlasti i normalno je da nas svi kritiziraju. To je takav sport, to je utakmica, tu smo da izdržimo i napravimo odličan posao za Hrvatsku - zaključio je predsjednik Plenković u razgovoru za Dnrvnik HTV-a.