Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je u Dubrovniku - nakon završetka Dubrovnik foruma na kojem je u svojstvu potpredsjednika Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta sudjelovao na panelu „Geopolitički izazovi“ - dao izjavu za brojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika HDZ-a - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Potpora europskoj BiH

Danas sam istaknuo hrvatske i europske stavove po pitanju terorizma, migracijske krize, gospodarskog rasta, jačanja sigurnosti i kvalitetnije zaštite vanjskih granica Europske unije te proširenja i stavljanja Bosne i Hercegovine na broj jedan kao ključnog vanjskog političkog prioriteta za Hrvatsku. Zaštita Hrvata kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda i snažna potpora Hrvatske na putu ulaska BiH u Europsku uniju koji uključuje funkcionalnost i teritorijalnu cjelovitost naš su prioritet.

Zaštita branitelja

Treba pomoći svim državama Jugoistočne Europe na putu u Europsku uniju uključujući i Srbiju, ali pritom Srbija treba ispuniti kriterije i riješiti probleme iz doba velikosrpske agresije i režima Slobodana Miloševića. Mi ćemo čvrsto zaštititi naše državljane, branitelje i nacionalne interese od onih institucija iz vremena kada je tzv. JNA vršila agresiju na Hrvatsku.

O izjavama Zorana Milanovića

Na skupu na kojem sudjeluje ministar vanjskih poslova BiH trebalo se dotaknuti i tih tema. Naši partneri moraju znati tko se ponaša državnički, tko se ponaša odgovorno, na način koji doliči onome tko preuzima odgovornost u državi, a ne ponašati se kavanski, diletantski, neodgovorno, kao što se imali prilike čuti prije nekoliko dana.

Vjerodostojno

Taj slogan je moj slogan kao europskog parlamentarca i iza njega stoje moje riječi koje slijede djela, a takav ću biti i kao predsjednik vlade nakon što pobijedimo na izborima. Želim Hrvatsku učiniti pristojnim, uljuđenim društvom, a ne da se ljude diskvalificira ljude na osobnoj, nedopustivoj razini, koju smo mogli čuti prije nekoliko dana.