Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković danas je u Kongresnom centru Globus (Zagrebački velesajam) - u stanci Izbornog sabora Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ - dao izjavu za mnogobrojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O IZBORNOM SABORU ZAJEDNICE ŽENA HDZ-a

Imali smo dva događaja u Globusu. Prije svega, Izborni sabor Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“. Veliki broj naših kolegice iz cijele Hrvatske je ovdje - još je to jedna potvrda važne uloge ove Zajednice u aktivnostima HDZ-a. Važan je njihov doprinos brojnim vrijednostima za koje se zalažemo, od položaja žena u društvu, obitelji, mladih, odgoja i obrazovanja do participacije u političkom životu. Posebno mi je drago što nas je svojom nazočnošću danas počastila predsjednica Zajednice žena Europske pučke stranke Doris Pack. Ona je bivša zastupnica u Europskom parlamentu i Bundestagu te naša velika prijateljica. Snažna zagovarateljica Hrvatske u brojnih europskim pothvatima koje smo imali proteklih godina.

O ZAJEDNICI UTEMELJITELJA HDZ-a

Imali smo i Nacionalni odbor Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“. Ovaj tjedan prisjećamo se i I. Općeg sabora HDZ-a - koji je bio prije 27 godina. Novo vodstvo utemeljitelja svojim znanjem i entuzijazmom ima zadaću svojevrsnog korektiva politikama stranke te doprinosi na nacionalnoj, županijskoj, gradskoj i općinskoj razini.

O ZASTUPLJENOSTI ŽENA NA LISTAMA

HDZ je stranka desnog centra i u smislu angažmana ima veći broj muškaraca. To su činjenice. Brojni su uključeni na lokalnoj i nacionalnoj razini te kada se sastavljaju liste očekuju zastupljenost na njima. U ovom trenutku HDZ u Hrvatskom saboru od 57 naših zastupnika, ima 12 žena. To je, dakle, nešto više od 20 posto. U Vladi RH od 17 naših ministara, imamo četiri - nešto manje od 25 posto. U Europskom parlamentu imamo četiri zastupnice, od ukupno pet zastupnika. Nastojat ćemo da prijedlozi kandidatkinja ne idu kao svojevrstan korektiv, nego na temelju njihova angažmana i utjecaja na svim razinama.

O MODELU OTKUPA INA-e

IPO HEP-a po meni jedina, najučinkovitija, najbrža, najjednostavnija i najčistija varijanta - s najmanje aktera. Državi koja je vlasnik omogućuje da kontrolira proces u cijelosti. Ljudi koji se bave energetskim sektorom i žele dati svoj doprinos koriste i medije kao sredstvo komunikacije. Vlada je otvorena za iznalaženje najsmislenijeg rješenja. Opcije su na stolu, ona koju smo rekli na početku IPO HEP-a je itekako na stolu - jer ne generira novi dug i želimo proces koji će biti transparentan i izvodiv.

O CIJENI PLINA I ELEKTRIČNE ENERGIJE

Porezna reforma je jako dobar potez Vlade RH. Poslali smo - a to se već osjeti - bitne poruke rasterećenja poduzetnika, a građanima omogućili veći dohodak. Učinit ćemo maksimum da ne dođe do tereta na potrošače. Cijena plina na hrvatskom tržištu varira - na to Vlada ne može utjecati. Ono što je sigurno - zbog naknade za obnovljive izvore energije pojeftinjenje struje neće biti onoliko koliko smo željeli. Što se tiče plina, mnogo je spekulacija. Zadaća koju sam dao nadležnom ministarstvu je da se učine maksimalni napori da poskupljenje plina na europskom tržištu ne osjete građani i potrošači. Kada na temelju razgovora i konzultacija dođemo do najboljeg rješenja - tada ćemo ga objaviti.

O KREDITNOM REJTINGU AGROKORA

Pratimo situaciju. Očekujem od vlasnika i menadžmenta Agrokora da obazrivo odgovore na izazove pred kompanijom - vodeći računa o njenoj financijskoj stabilnosti, dobavljačima i hrvatskom gospodarstvu. Vlada ovu cijelu priču temeljito prati.