Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice danas je - u povodu Dana državnosti - položilo vijence i zapalilo svijeće na Oltaru domovine, kod Središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja na Mirogoju te na grobu dr. Franje Tuđmana - prvog predsjednika RH i utemeljitelja hrvatske države.

U izaslanstvu naše stranke bili su ministar vanjskih i europskih poslova (i međunarodni tajnik) dr. Miro Kovač, ministar kulture (i član Predsjedništva HDZ-a) dr. Zlatko Hasanbegović i predsjednik Kluba utemeljitelja „Dr. Franjo Tuđman“ Milan Kovač. A kojima se pridružio u polaganju vijenaca na zagrebačkom Mirogoju eurozastupnik Andrej Plenković.

PONOSNI NA BRANITELJE I DR. TUĐMANA!

Nakon polaganja vijenaca na zagrebačkom Mirogoju, izjavu za brojne okupljene novinare dao je dr. Miro Kovač. Izjavu možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O povijesnoj ulozi dr. Tuđmana

Cijeli državni vrh bit će u povodu obilježavanja Dana državnosti na svečanoj sjednici u Hrvatskom saboru - pokazat ćemo jedinstvo. Poštujemo hrvatsku povijest, prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, hrvatske branitelje… Sve one koji su se utkali u slobodnu, demokratsku i suverenu Hrvatsku. Na to moramo biti ponosni! Važno je da mladi naraštaji znaju da je dr. Tuđman utemeljitelj moderne Hrvatske te da je uspio ostvariti samostalnu Hrvatsku sa svima nama, a posebno s hrvatskim braniteljima.

O gospodarskom oporavku

Možemo biti zadovoljni gdje je danas Hrvatska. Razvojem demokracije smo se uključili u zajednicu europskih naroda. Zadatak svih nas je gospodarski oporavak Hrvatske - koju moramo postaviti na „zdrave noge“. Ostvariti da građani mogu od svog zarađenog novca u Hrvatskoj živjeti. Vrijeme je da Hrvatska postane napredno i konkurentno društvo. Na tome ćemo raditi kao stranka. Nakon što 17. srpnja izaberemo najbolju osobu za našu stranku, idemo u pobjedu na izborima.

O izborima

Za sada se ne bih upuštao u to s kim bi HDZ slagao novu Vladu. Prvi nam je zadatak sada izabrati predsjednika HDZ-a. Na izborima ćemo pokazati da smo zreli, iskoristit ćemo ih za neku vrstu pretkampanje za sebe - nakon toga ćemo pobijediti na izborima. A Vladu ćemo slagati s onima koji će biti s nama kompatibilni na planu oporavka gospodarstva - pretvaranje hrvatskog društva u jedno moderno i europsko. Želimo Hrvatsku u kojoj će mladi moći raditi i vraćati se iz stranih zemalja.