Moj cilj je uspostaviti temelje kako bismo što prije oformili buduću hrvatsku Vladu i stabilnu parlamentarnu većinu. Respektiram Most, čestitao sam Boži Petrovu na rezultatu na izborima. Želimo dogovoriti suradnju - i s Mostom, ali i s nekim drugim partnerima. Očekujem stabilnu Vladu s jasnim programom za četiri godine! - istaknuo je, između ostalog, predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u gostovanju na RTL Danas.

Razgovor s predsjednikom HDZ-a - koji je vodila novinarka Mirjana Hrga - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O RAZGOVORIMA S PREDSTAVNICIMA MOSTA

Moj cilj je uspostaviti temelje kako bismo što prije oformili buduću hrvatsku Vladu i stabilnu parlamentarnu većinu. Respektiram Most, čestitao sam Boži Petrovu na rezultatu na izborima. Želimo dogovoriti suradnju - i s Mostom, ali i s nekim drugim partnerima. Ovi razgovori su u biti pojašnjenje sedam točaka koje je Most nazvao malim doprinosom za bolju Hrvatsku. Tražimo određena pojašnjenja, budući da svaki od tih aspekata zahtijeva konkretne zakonske prijedloge. Mi smo za to da Hrvatski sabor donosi kvalitetno pripremljene zakone i koji su dugoročni. Da budu doprinos boljem uređenju određenih područja. Stoga, želimo određena pojašnjenja. Nisam doživio nikakav ultimativan ton. Tih sedam točaka su svojevrsna politička poruka Mosta o tome na koji način vide da bi se institucije i političke stranke trebale odgovorno ponašati prema građanima. Razgovori su krenuli danas u 17 sati, dakle nastavljaju se.

O ROKOVIMA

Ono što je važno, naši ljudi moraju biti upoznati s onim što nam okviri - zakonski i ustavni - dopuštaju. Vidjet ćemo kada će biti proglašeni službeni rezultati izbora, nakon toga teče rok od 20 dana. Volio bih iskoristiti sljedećih 20 do 25 dana da sve ovo što je pred nama riješimo na vrijeme. Vlada vodi svoje poslove sasvim normalno - ne vidim nikakvu dramu da to mora biti sutra.

O POBJEDNIČKOJ STRANCI

Napravili smo veliki posao. Moja osnovna misija je bila vratiti vjerodostojnost i povjerenje birača u HDZ. Respektiram sve što je učinio prvi hrvatski predsjednik i naši utemeljitelji te sve čemu je stranka doprinijela 90-ih godina. Sada smo krenuli u povratak povjerenja. Pristup koji smo zauzeli - okrenut budućnosti, vrlo jasan program, gospodarstvo, radna mjesta, demografska obnova, pravna sigurnost, retorika koja je promijenila ton kampanje - hrvatski birači dobro su prihvatili.

O ZASTUPNICIMA NACIONALNIH MANJINA

Naš prvi razgovor je okrenut prema Mostu. Obavili smo razgovore i sa zastupnicima nacionalnih manjina. Volio bih da manjine podrže rad buduće vlade, da nađemo modalitete suradnje, ali o konkretnim ministarskim mjestima nisam razgovarao ni sa svojim suradnicima, a kamoli s nekim drugim akterima.

O STABILNOJ VLADI

Mislim da ćemo imati stabilnu parlamentarnu većinu - koja će podržavati Vladu. Ono što smo imali zadnjih desetak mjeseci sigurno nije scenarij koji itko od nas priželjkuje. Očekujem stabilnu Vladu s jasnim programom za četiri godine.