Predsjednik Tomislav Karamarko danas je ispred Središnjice naše stranke odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, transparentne i otvorene razgovore s Mostom, program reformi, konzultacije s Predsjednicom RH…

Izjavu predsjednika HDZ-a možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O PISANOM ODGOVORU MOSTU

U SDP-u to rade po ministarstvima. Sve ovo što mi radimo kao odgovore na upite o reformama - koje, zapravo, i sami slažemo već tri godine - nastali su u ovoj zgradi. Ne po ministarstvima - ne, dakle, na račun poreznih obveznika. Nemamo mi što „pristati na sve“. Nema ultimatuma, ucjena. To su razgovori - razmjena mišljenja kako izaći iz ove krize. Ponavljam - tri godine pripremamo naše programe, prezentiramo kolegama, isto tako od njih slušamo što oni predlažu, i manje-više u svemu se slažemo. To su varijacije na temu - može biti, dakle, nijansiranih razlika. 

O HOMOGENOM MOSTU

Bilo bi dobro da ostanu homogeni iz jednostavnog razloga - jer su napravili posao, oni su jedan fenomen. Osvojili su 19 mandata. To jedna respektabilna politička snaga. Bilo bi dobro da su ostali na okupu, no teško mi je komentirati njihove unutarnje odnose.

O NESUVISLIM OPTUŽBAMA

Pitate me za komentar na „Petrininu izjavu da nije u redu da je Predsjednica RH vodila razgovor s Petrovom u četiri oka“? Predsjednica može razgovarati s kim god hoće u četiri oka. To jedna doista nesuvisla optužba. Svi koji smo vodili delegacije ostali smo razgovarati s Predsjednicom u četiri oka. Predsjednica je rekla - nastojte što bolje se usklađivati, nastojte da se izađe iz ovog vremenskog vakuuma koji je potpuno bespotreban.

O OTVORENIM RAZGOVORIMA

Sve što se dogovora i radi s Mostom je transparentno i pred kamerama - dajemo izjave prije i poslije. Naši ljudi koji vode razgovore daju izjave i sve je uistinu javno. Od prvog momenta smo respektirali fenomen Mosta. Izričito sam dao nalog našim ljudima da ne idu u parcijalne razgovore, da vrh stranke mora razgovarati s vrhom stranke. Mora se dogovarati. A sve što je dogovoreno i dogovara se - mora biti transparentno. I nama, i Mostu i hrvatskoj javnosti.