Prvi put je jedna politička stranka na sveobuhvatan, sustavan i analitičan način pristupila problematici poljoprivrede - 114 stručnjaka HDZ-a, zajedno s poljoprivrednicima, pune četiri godine izrađivali su program. EU fondove moramo iskorištavati na pravi način - oni trebaju služiti za ravnomjeran razvoj cijele Hrvatske. HDZ će napraviti Projekt Slavonija, dakle poseban operativni projekt za Slavoniju. HDZ će ponuditi Slavoniji 2,5 milijarde eura! Imamo na raspolaganju 10,7 milijardi eura iz fondova EU, a 2,5 milijarde tih novaca želimo izdvojiti posebno za Slavoniju. Te novce će za projekte moći koristiti pet slavonskih županija. Sustavnim pristupom možemo u relativno kratkom roku riješiti mnogo gorućih problema - sažetak je to poruka s današnje konferencije za novinare zamjenika ministra poljoprivrede (i tajnika HDZ-ova Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo) Tugomira Majdaka i ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije (i potpredsjednika HDZ-a) Tomislava Tolušića na temu „HDZ-ov poljoprivredni program, regionalni razvoj i Projekt Slavonija“

Izjave - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Majdak: Izradili smo sveobuhvatan program za poljoprivredu - s nizom konkretnih mjera!

Prvi put je jedna politička stranka na sveobuhvatan, sustavan i analitičan način pristupila problematici poljoprivrede - 114 stručnjaka HDZ-a, zajedno s poljoprivrednicima, pune četiri godine izrađivali su program. Zadovoljstvo je predstaviti rezultate i osnovne ciljeve. Prije svega - zalažemo se za konačno rješavanje osnovnog resursa u poljoprivredi, dakle poljoprivrednog zemljišta. Donijet ćemo novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Ali, ne parcijalno kako se ovaj problem do sada rješavao.

Kvalitetan zakonodavni okvir

U okviru novog zakona planiramo definirati osnovne postavke koje polaze od prodaje, zakupa i koncesije poljoprivrednog zemljišta, ali i politike nasljeđivanja, modela darivanja zemljišta mladim poljoprivrednicima. Isto tako, rješavanje pitanja okrupnjavanja i komasacije. Nužan je i Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu - njegovo donošenje također je definirano u programu. U planu je osnivanje proizvodnih centara - tako koncentrirati poljoprivredne proizvode i pozicionirati poljoprivrednike. Kvalitetnije ih pripremiti za zahtjevne kriterije tržišta.

Agrarna banka - pomoć poljoprivrednicima

Mladi poljoprivrednici jedan su od naših najvažnijih prioriteta - oni moraju biti sastavni dio svih strategija, programa i mjera. Naš prijedlog je i osnivanje Agrarne banke. Tako će se riješiti financijski problemi s kojima se susreću poljoprivrednici u poslovanju. Ostvarit će sigurnije poslovanje, ali i stvoriti uvjete za prijeko potrebne investicije.

Tolušić: Iz EU fondova samo za Slavoniju 2,5 milijarde eura!

Kao što znate, s današnjim danom Hrvatska je - zahvaljujući radu svih resornih ministarstava - povukla 5,46 milijardi kuna iz EU fondova u ovoj godini. To u odnosu na prošlu godinu, u odnosu na SDP-ovu vladu, koja je u 2015. povukla četiri milijarde kuna, dovoljno govori koliko se u ovih sedam mjeseci toliko se toga pozitivnog napravilo.

Više povlačimo, nego što uplaćujemo u EU

Valja napomenuti - u ovoj smo godini u proračun EU uplatili oko 2 milijarde kuna, dakle suficit je, kad govorimo o novcima iz EU fondova, više od tri milijarde kuna. Do kraja godine želimo - to ćemo i ostvariti - da sredstva koja će Hrvatska povući iz EU fondova budu na razini između 7,5 i 8 milijardi kuna.

Dvaput više natječaja nego u vrijeme SDP-ove vlade

Raspisano je dvostruko više natječaja nego u cijeloj prošloj godini. To su sve pozitivne vijesti. Fondove moramo iskorištavati na pravi način - oni trebaju služiti za ravnomjeran razvoj cijele Hrvatske. A pogotovo za razvoj onih područja koja nisu razvijena. Situacija je takva da mnogo više novca povlače razvijena područja, što je posljedica loših odluka bivše SDP-ove vlade. To ćemo promijeniti!

Projekt Slavonija

HDZ će napraviti Projekt Slavonija, dakle poseban operativni projekt za Slavoniju. Jer, u Slavoniji je više od 800.000 stanovnika, a svih pet slavonskih županija su, nažalost, još uvijek najnerazvijenije u odnosu na ostale krajeve Hrvatske. Po uzoru na uspješna rješenja u Poljskoj za nerazvijene regije, to isto želimo napraviti ovdje u Hrvatskoj. HDZ će ponuditi Slavoniji 2,5 milijarde eura! Imamo na raspolaganju 10,7 milijardi eura iz fondova EU, a 2,5 milijarde tih novaca želimo izdvojiti posebno za Slavoniju. Te novce će za projekte moći koristiti pet slavonskih županija. Sustavnim pristupom možemo u relativno kratkom roku riješiti mnogo gorućih problema.

Mnogo više europskog novca za nerazvijena područja

S posebnim operativnim programom, stopa sufinanciranja EU projekata neće biti 45 posto - kao što je danas, primjerice, jednaka i u Osijeku i u Zagrebu - već će biti u Slavoniji 70 posto. Mnogo će se uložiti u školstvo, obrazovanje i znanost - razvoj Sveučilišta u Osijeku, izgradnja novih fakulteta kao što je Prehrambeno-tehnološki, dovršetak osječkog kampusa, izgradnja osnovnih i srednjih škola…