Predsjednik Tomislav Karamarko danas je - nakon susreta s predstavnicima Mosta - odgovarao je na pitanja mnogobrojnih medija.

Izjavu možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O sastanku

Jako sam zadovoljan. Ušli smo u jedan proces razgovora i pregovora. Zadovoljan sam jer imamo mnogo dodirnih točaka. Rekao bih, zajedničku valnu dužinu što se tiče onoga što treba raditi u Hrvatskoj jer gospodarstvo je u kritičnoj situaciji. Sve promjene i reforme o kojima su iz Mosta pričali u svojoj kampanji već su sadržane i mnogo, mnogo opširnije elaborirane u našem programu - kojeg su radili naši stručnjaci zajedno s onim iz njemačkog IFO instituta. 

O dosljednosti

Nije realan prijedlog o vladi nacionalnog jedinstva. Reforme možemo provesti zajedno s Mostom. Kako sada uključiti one koji ništa nisu napravili u četiri godine? One koji su gospodarski upropastili državu! To je samo po sebi kontradikcija. To nije dobra ideja. Stranka smo koja je pobijedila na izborima - dobili smo relativnu većinu. Jedini imamo program koji se radio dvije i pol godine. Ne možemo resetirati i reći - to sada ne postoji! Prezentirali smo naše stavove, mislim da su kolege iz Mosta bili zadovoljni kad su vidjeli da imamo realne programe. Pokazali smo im naših 50 razvojno-investicijskih projekata, ali i neke druge stvari koje im mogu biti korisne. Dogovorili smo se i da oformimo možda jednu radnu skupinu - koja će zajedno pogledati programe. Rekao sam im da smo otvoreni - ako imate još boljih ideja, evo, tu smo. Prijedlog o vladi nacionalnog jedinstva nam nikako ne odgovara - jer kako ćemo sjesti za isti stol s onima koji su upropastili gospodarstvo. Iz Hrvatske je iselilo 100 000 ljudi, a zatvoreno je 100 000 radnih mjesta. Gubimo vrijeme - naš program se treba početi provoditi. To smo ponudili.

O provedbi programa

Most želi suradnju s nama, ali su nam i iznijeli ovu ideju o vladi nacionalnog jedinstva. U kojoj bi bio SDP. Rekli smo, naravno, svoje mišljenje o tome. Po meni - to je kontradiktorno. O mjestu premijera nismo razgovarali - zanimaju me programi. Pustimo osobne ambicije, idemo vidjeti možemo li provesti program. Onda ćemo naći koji su to ljudi. Kad budem mandatar - vlada će biti stručna. Svatko tko je stručnjak i želi dobro ovoj zemlji moći će sudjelovati. Nudimo, dakle, kvalitetan program.

O nastavku razgovora

Pobjednička smo stranka. Prije dvije i pol godine smo otišli u IFO institut i započeli raditi program da Hrvatsku izvučemo iz gospodarskih neprilika - da Hrvatska jednog dana bude slična Bavarskoj. Mi smo to napravili, nije to napravila ova vlada, nitko u Hrvatskoj. A sad bismo skupa trebali sjesti za isti stol. Hoće li ostati ovi isti ministri? Mnogo je nepoznanica i nedorečenih stvari. Cijenim trud koji gospoda iz Mosta ulažu i njihovu volju da se nešto mijenja. Rekli smo im da smo mi isti takvi - pokazali smo da imamo konkretne programe kako ćemo to učiniti. Nije bilo kamena spoticanja u razgovorima. Ne vjerujem da će razgovori stati na ovome i da će to biti čvrst stav. Ako im je stalo do Hrvatske, onda ćemo sigurno još razgovarati, a dogovorili smo se da hoćemo. Naš program uz njihovu suradnju i sugestije može biti odmah provediv. 

O pobjedi

Pitate me „očekujem li od Predsjednice da mi da priliku da prvi sastavim vladu“? To bi bilo u redu i normalno. Onaj koji ima najviše glasova i pobjednik je na izborima mora dobiti vrijeme da skupi tih 76 potpisa.

(FOTO: Dnevnik.hr)