Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko danas je u Rijeci odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, porezne olakšice u smjeru popravljanja statusa socijalno ugroženih, program demografske obnove, potrebu da Srbija implementira EU standarde na putu u članstvo EU…

Inače, predsjednik Karamarko u Rijeci je prisustvovao svečanom potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 178,6 milijuna kuna za projekt „Studentski smještaj na kampusu Sveučilišta u Rijeci - 1. faza (TRIS)“.

Izjavu predsjednika Karamarka možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O REFORMI ZDRAVSTVA

Priča se svašta - o raznim zahvatima i promjenama što se tiče reforme. Budite uvjereni, sve ide u smjeru da oni potrebiti ne budu zakinuti.

O SRBIJI U EU

Hrvatska neće blokirati Srbiju. Želimo da se granice EU što više pomjere na istok - tako da Bosna i Hercegovina i Srbija uđu u EU. Srbija mora, međutim, zadovoljiti neke standarde koja zahtijeva EU. Mi smo ih usvojili kroz mukotrpne pregovore - koji su trajali šest godina. Prema tome, sve ovisi o Srbiji. Sporna je univerzalna jurisdikcija - ne može Srbija figurirati kao „mini Haag“. O Srbiji ovisi tempo pregovora i zaključenja poglavlja 23.

O SURADNJI FILOZOFSKOG I KATOLIČKOG BOGOSLOVNOG FAKULTETA

Nije u pitanju spajanje, već suradnja. Ne bih to komentirao - jer je u pitanju autonomija Sveučilišta. Neka se oni dogovore, pa kad i ako se dogovore, možda ćemo komentirati.

O POREZNIM OLAKŠICAMA

Ići ćemo sa setom stimulativnih mjera. Za početak je potrebno zadržati stanovništvo u Hrvatskoj i povećati natalitet - jedna od mjera je 1 000 eura za obitelji s novorođenim djetetom. Svima onima koji su socijalno ugroženi status će biti popravljen, a oni s malo višim prihodima - sigurno će u poreznom smislu osjetiti reforme.