Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko danas je - u povodu prijevremenih izbora za općinsko vijeće, općinskog načelnika te zamjenike načelnika - posjetio općinu Ražanac (Zadarska županija). Na predizbornom skupu naše stranke na središnjem općinskom trgu podružio se i razgovarao s brojnim okupljenim građanima. U izjavi za brojne okupljene medije komentirao je, između ostalog, vraćanje rezidencije u Visokoj iz Ureda Predsjednice RH Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), topničke dnevnike, odluku Arbitražnog suda u Haagu o suspenziji postupka o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije…

Izjavu predsjednika Karamarka možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O VRAĆANJU REZIDENCIJE U VISOKOJ DUUDI-ju

Predsjednica RH nije rekla da je Visoka „rješenje“. To je u jednom trenutku Milanović - u svom nekakvom osvetničkom zaletu u odnosu na Predsjednicu - dodijelio Uredu Predsjednice RH, što nije bilo dobro. Vratilo se DUUDI-ju koji će sigurno naći način kako da možda čak i komercijalizira tu priču oko Visoke.

O STAZIĆEVIM IZJAVAMA

Nenad Stazić? Je li to onaj što ljetuje dnevno za sedam kuna na „otoku sreće“ Brijunima? Sve što on kaže je - irelevantno.

O MINISTRU OREPIĆU

Ministar Orepić i ja nemamo nikakvih nesuglasica. On je ministar, ja sam potpredsjednik Vlade. Očekujem od njega da odgovorno radi svoj posao, da posluša sugestije o nekim spoznajama koje imam, a na koje do sada nije reagirao. Zna se red i poredak.

O TOPNIČKIM DNEVNICIMA

Pitate me „kako komentiram činjenicu da je ministar Orepić zadržao dokument iz topničkih dnevnika kao uspomenu“? To pitajte njega. To je zanimljivo, naime 2010. su prekinuti pregovori s EU upravo zbog topničkih dnevnika. Ušli smo u jednu krizu tražeći te dnevnike i materijale, a na kraju je kod njega pronađeno to što je čuvao kao uspomenu. Pitajte njega zašto.

O PREKIDU ARBITRAŽE

To je pozitivno. Nadam se da to ide u pravom smjeru iz jednostavnog razloga - jer su otkrivene nezakonite i nekorektne radnje sa slovenske strane. Ne možemo gubiti naš teritorij zato što je netko bio nepošten u tom postupku.

O MOSTOVOM AMANDMANU

Jedno od osnovnih načela demokracije i parlamentarnog života počiva na stranačkom radu. Ako stranke nemaju financije, ne mogu ni raditi. Mi smo velika stranka, kada imamo kampanju dižemo kredit. Ako bi mi od HDZ-a išli skidati neki postotak dohotka koji imamo i koji nam pripada, kome bi smo taj novac uzimali? Našim tajnicama, portirima, čistačicama… To nije dobro. Ne vjerujem da bi stranka bolje radila u tom slučaju. Ali, ja sam predložio nešto drugo - da mi koji smo dužnosnici, radimo u Vladi, ljudi koji su članovi parlamenta i ostali, odvoje od svojih plaća 25 posto. Zašto bi netko tko ima 3 000 kuna gubio 20 ili 30 posto, umjesto mene koji imam 15 000 kuna? Mislim da je to poštenije.

O SLUČAJU ŠEŠELJ

To sa notornim ratnim zločincem Šešeljem je već tragikomično. Nažalost, toliko je iza sebe ostavio krvi, leševa i mi na kraju dolazimo u fazu da je to komično, a nije.

O POTEZIMA BIVŠE VLADE

Pitate me za „zgradu koju je bivša vlada kupila u Bruxellesu, a nije stavljena u funkciju“? To je nešto u stilu bivše vlade. Jedan „poslovni pogodak“ Zorana Milanovića i njegove kompanije. Što će biti s tom zgradom, trebamo pitati ministra Kovača. U svakom slučaju treba riješiti taj problem. Nemamo novca za rasipanje.