Na poziv mojih kolega danas sam prvi put bio kao gost na sjednici Predsjedništva. Predstavio sam članovima Predsjedništva svoj program za unutarstranačke izbore i izvijestio ih o aktivnostima koje poduzimam u proteklih nekoliko dana. Te o planu predstojećih posjeta preostalim županijama i razgovorima s našim članovima. Razmotrili smo, također, pripreme za parlamentarne izbore! - istaknuo je u izjavi za brojne okupljene novinare kandidat za predsjednika HDZ-a (i eurozastupnik) Andrej Plenković danas u Središnjici HDZ-a nakon sjednice nacionalnog Predsjedništva.

Izjavu možete pogledajte u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SJEDNICI PREDSJEDNIŠTVA

Na poziv mojih kolega danas sam prvi put bio kao gost na sjednici Predsjedništva. Predstavio sam članovima Predsjedništva svoj program za unutarstranačke izbore i izvijestio ih o aktivnostima koje poduzimam u proteklih nekoliko dana. Te o planu predstojećih posjeta preostalim županijama i razgovorima s našim članovima. Razmotrili smo, također, pripreme za parlamentarne izbore. Čuo sam sve što radi radna skupina za izradu našeg izbornog programa - koju vodi kolegica Ivana Maletić te aktivnostima Izbornog stožera kojeg vodi kolega Damir Jelić. A razmotrili smo i aktualnu političku situaciju. Bilo mi je zadovoljstvo čuti članove Predsjedništva - dogovoriti kvalitetnu suradnju nakon 17. srpnja. Po načelu povjerenja, poštujući njihov recentno dobiveni mandat na Općem saboru.

O KOALICIJI

Vrlo smo jasno rekli da smo otvoreni za razgovore i partnerstva - bilo s članovima Domoljubne koalicije kao do sada, bilo sa strankama koje nisu bile u Domoljubnoj koaliciji. Odluke ćemo donositi nakon izbora 17. srpnja, vodit ćemo se načelom programske podudarnosti i svjetonazorske sličnosti. Postoji radna skupina, koju je oformilo Predsjedništvo, i ona vodi razgovore s kolegama. Koncentriran sam na unutarstranačke izbore. Vidjet ćemo kako su prošli rezultati razgovora i onda ćemo nakon 17. srpnja donositi odluke. Svi su potencijalni partneri: razmotrit ćemo ono što je bilo uspješno u Domoljubnoj koaliciji i ono što nam može biti korisno na predstojećim izborima. Svatko je doprinio na svoj način, ali želim da odluke donosimo nakon što dobijem mandat za svoju buduću dužnost.

O IZJAVAMA BOŽE PETROVA

Moj stav je jasan - predsjednik Vlade prije svega treba imati stranački legitimitet i izborni legitimitet. U razvijenim demokracijama je uobičajeno da glavni partner - dakle, najjača stranka u potencijalnoj koaliciji koja se formira nakon izbora - nudi i dobiva mjesto premijera. To je čvrsti stav HDZ-a i s takvom ambicijom idemo u ove izbore. Prije svega, ostvarenja odličnog rezultata i pobjede, a nakon izbora ćemo razgovarati o ovim temama.