Vukovar. Predsjednik HDZ-a i Vlade mr. sc. Andrej Plenković, zajedno s članovima Vlade, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. odao je počast svima koji su dali svoje živote za Grad Heroj i za cijelu Domovinu. Brojni dužnosnici HDZ-a, naši saborski zastupnici, članovi županijskih, gradskih i općinskih organizacija u Gradu Heroju okupili su se kako bi se spomenuli onih koji su dali život za hrvatsku slobodu i državnu samostalnost. Obilježavanju 25. godišnjice stradanja Grada Heroja prisustvuje i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Vukovar - simbol hrvatskog zajedništva

Kao što znate, jučer je u Dvorcu Eltz - uoči 25. godišnjice stradanja Grada Heroja - održana sjednica Vlade na kojoj je je premijer Plenković u uvodnom obraćanju poručio kako će Vlada konkretno i snažno pomoći gospodarskom razvoju Vukovara. Premijer Plenković upalio je sinoć svijeću ispred vukovarske bolnice - jednog od simbola odlučnosti i hrabrosti Grada Heroja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/konkretna-i-snazna-potpora-vukovaru-vise-od-60-milijuna-kuna

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/molitva-i-paljenje-svijeca-u-sjecanje-na-zrtvu-vukovara

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/velike-su-emocije-pomoci-vukovaru-nasa-je-trajna-moralna-i-politicka-obaveza

Sjećanje i pijetet prema žrtvi Vukovara

Komemorativnim programom pod nazivom „Vukovar - mjesto posebnog pijeteta“, u dvorištu Opće bolnice u Vukovaru, započelo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Premijer Plenković u izjavi za brojne okupljene novinare istaknuo je da je ovaj Dan sjećanja još jedna prigoda za izražavanje duboke zahvalnosti svim hrvatskim braniteljima i onima koji su dali život za modernu Hrvatsku.

- Jedinstvo Hrvatske koje vidimo u Vukovaru je poticaj za djelovanje u budućnosti. Na tom tragu jučer smo održali sjednicu Vlade. U suradnji s gradonačelnikom Ivanom Penavom i županom Božom Galićem nastojat ćemo da godine pred nama iskoristimo za gospodarski i socijalni boljitak svih stanovnika Vukovara - u europskom, tolerantnom duhu i uz sjećanje i pijetet prema žrtvi Vukovara.

U Koloni sjećanja - u mislima sa žrtvama

Nakon prigodnog programa u dvorištu bolnice, sudionici obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. u tišini i molitvi uputili su se u Koloni sjećanja - križnom putu gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Kolonu sjećanja predvodili su branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara. Deseci tisuća ljudi - u hodnji dugoj 5,5 kilometara - iz dvorišta vukovarske bolnice kroz Gundulićevu i Bolničku ulicu do Županijske, Strossmayerove i Ulice bana Jelačića, došli su do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Ulicama kroz koje je Kolona sjećanja prošla zapaljeno je na tisuće crvenih lampiona.

Okupljeni u molitvi

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, kod brončanog spomen-obilježja s vječnim plamenom, premijer Plenković je zajedno s izaslanstvom položio vijenac odavši počast žrtvama u Vukovaru. Molitvu za žrtve iz Domovinskog rata grada Vukovara predvodio je uzoriti kardinal monsinjor Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački.

Svetu misu za sve žrtve u Domovinskom ratu predvodio je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata kardinal Bozanić.

OVČARA - VIJENCI I SVIJEĆE U SPOMEN NA ŽRTVE

Nakon Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. nastavljeno kod Spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari. Premijer Plenković položio je, zajedno s izaslanstvom, vijenac i zapalio svijeću.

MEMORIJALNI CENTAR DOMOVINSKOG RATA

Premijer Plenković je - u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - zajedno s članovima Vlade pohodio Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar. Obišao je vanjski postav Memorijalnog centra te izložbu „Bitka za Vukovar“.