Raduje nas pozitivno kretanje BDP-a, no upozoravamo da se ovaj gospodarski rast ne temelji na zdravim ekonomskim osnovama. To potvrđuje samo izvješće Državnog zavoda za statistiku. Kad pogledamo po pojedinim djelatnostima - osam od deset ekonomskih kategorija pada i stagnira, a samo dvije uistinu pridonose rastu - turizam i prerađivačka industrija. Na svim smo nepopularnim ljestvicama Europske komisije. Imamo najveću stopu nezaposlenosti, nezaposlenih mladih, kao i stopu dugotrajne nezaposlenosti! - istaknula je, između ostalog, eurozastupnica (i stručnjakinja za financije) Ivana Maletić danas u Središnjici u izjavi za medije vezano uz kretanje BDP-a u trećem tromjesječju ove godine.

Izjavu eurozastupnice Maletić (i odgovore na pitanja novinara) možete pogledati u cijelosti, a u nastavku i pročitati:

Samo dvije od deset industrija raste

Raduje nas pozitivno kretanje BDP-a u trećem kvartalu. No upozoravamo da se ovaj gospodarski rast ne temelji na zdravim ekonomskim osnovama. To potvrđuje samo izvješće Državnog zavoda za statistiku. Kad pogledamo po pojedinim djelatnostima - osam od deset ekonomskih kategorija pada i stagnira, a samo dvije uistinu pridonose rastu - turizam i prerađivačka industrija. Rast hrvatskog gospodarstva ovisi, dakle, o sigurnosnoj situaciji u svijetu i lijepom vremenu. U trećem kvartalu, primjerice, rafinerija Sisak nije radila - otuda i rast prerađivačke industrije. 

Izvoz raste jer provoz raste

Proizvodnja i industrija su na jako niskim razinama - stoga male razlike dovode do značajnije promjene. Sve aktivnosti moraju se pojačati da dođe do prave reindustrijalizacije, stoga vlada mora voditi aktivnu politiku prema poduzetništvu. Kada spominjemo komponente rasta BDP-a - zahvaljujući rastu turizma, raste i potrošnja. Ali - istodobno imamo pojačan rast uvoza. U zadnjem kvartalu uvoz raste, naime, više od izvoza. Poljoprivreda i dalje kontinuirano pada - ne proizvodimo već uvozimo. Spominjući rast izvoza, zanimljivo je navesti podatak da je Hrvatska postala poznata izvoznica - banana i automobila. No, izvoz bi se trebao temeljiti na zdravim ekonomskom osnovama, no u Hrvatskoj raste provoz! Stoga smo na svim nepopularnim ljestvicama Europske komisije. Imamo najveću stopu nezaposlenosti, nezaposlenih mladih, kao i stopu dugotrajne nezaposlenosti. Po tome smo, naime, poznati u EU!

Pad investicija - čak 30 posto!

Od 2008. do danas ukupne investicije su pale za više od 30 posto! A ovaj rast se dogodio zahvaljujući tome što smo članica EU i otvorili su nam se novi izvori financiranja. Rast se trebao dogoditi mnogo prije, prije svega zbog EU fondova - da smo ih znali koristiti i investirali u kvalitetne projekte. 

Hrvatska kontinuirano siromaši

Događa se i deflacija - ušli smo u spiralu pada cijena. Siromašimo kao država kada se usporedimo s ostalim članicama EU. To nije ono što želimo! Rast BDP-a mora se vidjeti u rastu broja novih radnih mjesta i vlastite proizvodnje. Dakle, naši proizvodi i naše znanje. Samo od sebe to se ne može dogoditi. To može napraviti samo vlada koja provodi konkretne reforme i mjere - za pomoć izvoznicima i poljoprivredi. A pad poljoprivredne proizvodnje je poražavajući! Unatoč rastu turizma i potrošnje - poljoprivreda pada. Nama će BDP nominalno u odnosu na 2014. bit će veći za 5 milijardi kuna, a samo za kamate moramo dati 12 milijardi kuna. Ovaj rast, dakle, nije dovoljan niti za otplaćivanje polovice ukupnih kamata, a kamoli za neke nove rashode u proračunu.