Predsjednik Tomislav Karamarko danas je - nakon konzultacija s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović na Pantovčaku - odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, naš program reformi, potrebu formiranja reformske vlade, razgovore s Mostom…

Izjavu predsjednika HDZ-a možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O REFORMSKOJ VLADI

Vjerujem da smo s kolegama iz Mosta bliski u reformskim stavovima. Već tri godine pričamo o reformama. Osobno sam govorio da treba smanjiti plaće vladinim dužnosnicima i saborskim zastupnicima. Imamo razrađen čitav niz reformi kroz provedbene dokumente. Vjerujem da će sve završiti za desetak dana. Htio bih da tako bude jer svaki dan više otežava situaciju. Što prije moramo imati čvrstu i reformsku vladu - s gotovim programima. A mi ih imamo! Bitan je gospodarski, ali i sigurnosni aspekt - kojeg stalno spominjem. Prema tome, čitav niz je razloga da što prije formiramo vladu.

O REFORMSKOM PROGRAMU

Nema nikakvog „pridobivanja Mosta“. Razgovorima s Mostom pristupili smo vrlo otvoreno, pošteno i principijelno. Prezentirali smo programe. U konačnici pridobili smo predloženim reformama hrvatske građane - relativni smo pobjednik izbora. Nadam se da će Most prepoznati razliku između nas, koji imamo reformske programe, i onih koji četiri godine upropaštavaju gospodarstvo. 

O NEUSPJEŠNOJ VLADI

Pitate me da komentiram „izjavu gospodina Raškovića iz SDSS-a da na njega postoje pritisci“? Čuli smo da postoje određeni pritisci - to nije dobro. Klub nacionalnih manjina treba zastupati interese nacionalnih manjina. A ne se postavljati kao stranka. To je moje mišljenje - neka me netko uvjeri da nisam u pravu. Ne znam zašto bi oni a priori podržavali lijevu opciju - koja je neuspješna u dosadašnjem mandatu i upropastila je gospodarstvo. Prestanimo govoriti o lijevima i desnima, o manjinama i većinskom narodu. Idemo govoriti o kvaliteti života - je li ova vlada podigla razinu kvalitete života? Nije! Upropastila je Hrvatsku i zato se pitam zašto a priori davati podršku takvoj vladi. Ako je uime toga da se da potpora takvoj vladi rađen pritisak na g. Raškovića, to nije dobro. 

O POTPISIMA

Imat ćemo dovoljno potpisa. Neće biti potrebni ni svi potpisi Mosta, očekujemo s njima dogovor i da Most ostane homogen. Imat ćemo jako puno više od broja 76.

(FOTO: Martina Cvek)