Potpredsjednik našeg Kluba zastupnika U Hrvatskom saboru Davorin Mlakar danas je - nakon sjednice nacionalnog Predsjedništva - u Središnjici odgovarao na pitanja brojnih okupljenih medija.

Izjavu Davorina Mlakara možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SJEDNICI PREDSJEDNIŠTVA

Tema Predsjedništva HDZ-a bila je skora konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora. Uglavnom smo razgovarali o pripremi naših izabranih zastupnika za prvu sjednicu. Te kako ćemo na toj sjednici reagirati na sve predložene točke. 

O KONSTITUIRAJUĆOJ SJEDNICI SABORA

Pitate me „što ako Sabor ne bude konstituiran u četvrtak“? To nije pitanje za mene, koliko za onoga tko će predsjedavati sjednicom. Postoji mogućnost da ne bude konstituiran - pretpostavljam da će tada predsjedavajući prekinuti sjednicu. Te zakazati njen nastavak za nekoliko dana ovisno o tome kakva će biti procjena političke situacije. 

O RAZGOVORIMA S MOSTOM

Za eventualne razgovore s Mostom nam je srijeda na raspolaganju. Vjerujem da će biti potrebno precizirati neke stvari i odlučiti kako ćemo onda ići na konstituirajuću sjednicu. Gospodin Petrov predstavlja Most i očekujemo pronalaženje suglasja oko naših programskih rješenja. Vjerujem da je to sve u pripremi konačnog dogovora između Mosta i Domoljubne koalicije. Razgovaramo sa svim s kojima možemo razgovarati o potrebnoj većini u Saboru, a dogovor ćemo obznaniti kada dođe konstituirajuća sjednica. Ili čak eventualno nakon nje - kod sastavljanja vlade. 

O REFORMAMA

Uvjereni smo da smo puno bliže suglasju s Mostom nego što bi to bio SDP. Podsjećam da smo mi reformska snaga - tri godine radimo na projektima na koji će preokrenuti ovu jezivu situaciju u državi. SDP je konstantno protiv reformi - to su pokazali u zadnje četiri godine! Nemaju argumente za dogovor s Mostom. Naša čvrsta politika je da razgovaramo s Mostom kao jedinstvenom snagom - nećemo dijeliti Most ni po kakvom ključu.  

O PROGRAMIMA

Nisam čuo za nove izbore. Nije odgovorna politika prisiljavati Hrvatsku da u tri mjeseca ponovno ide na izbore. Pogotovo kada objektivno postoji velika mogućnost dogovora. Sve ono što je Most predlagao u svojim reformama, nalazi se i u našim programima. Ono o čemu smo govorili - javna uprava, sigurnost, zdravstvo i socijalna politika - razrađeni su u našim projektima. Očekujemo da se Most priključi tim projektima i da se ostvare. Mi smo, primjerice, prozivali ovu vladu zbog bušenja Jadrana i de facto smo na ostavku vlade. Most traži moratorij na istraživanje Jadrana. U potpunosti smo, dakle, suglasni u takvim temama. Za razliku od SDP-a koji se ponašao potpuno suprotno. 

O DECENTRALIZACIJI

Ako se govori o decentralizaciji države onda je stvaranje regija suprotan postupak. To je, naime, centralizacija države. Županije imaju temelj u teritorijalnom ustroju zbog mnogo razloga - ne može se ad hoc govoriti o njihovu ukidanju. Bez potpune analize što one znače, koja je njihova uloga i kako bi u budućnosti trebale funkcionirati. Bitan dio polova državne uprave je potrebno decentralizirati - prenijeti na županije, gradove i općine. Onda će županije doći do pune svrhe svog postojanja.

O GOSPODARSKOM OPORAVKU

Računamo na sve one koji žele reforme i bolju Hrvatsku - da izađemo iz ove depresije i krize. Stanje je neizdrživo. Svatko onaj koji želi sudjelovati u politici koja će tome stati na kraj je dobrodošao.