Predsjednik Tomislav Karamarko danas je - u stanci saborske rasprave - odgovarao u Saboru na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, razgovore sa zastupnicima nacionalnih manjina, SDP-ov današnji igrokaz i neprestano vraćanje u prošlost.

Izjavu predsjednika Karamarka možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SPORAZUMU S MOSTOM

Potpisat ćemo. Nismo jutros mogli jer smo imali sastanak sa zastupnicima nacionalnih manjina. A evo vidite da smo sada u jednom žrvnju, ne možemo izlaziti van. Nema nikakvog razloga ni prostora za nekakve drame.

O SDP-ovu IGROKAZU

Kako ocjenjujem raspravu? Ovo je katastrofa. Igrokaz! Prije su nas optuživali da pričamo o prošlosti, a vidite tko priča o prošlosti. Mi ili oni? Bave se sotonizacijom jednog čovjeka izvlačeći iz konteksta ono što je rekao o antifašizmu i antikomunizmu. Rekao je ispravnu stvar. Pogledajte na što se pozivaju. A trebali bi imati isti odmak od svih totalitarizama. Nitko od njih nije rekao da je antikomunist. Mi pak govorimo da smo i antifašisti i antikomunisti. Prema tome, ovo vrijeđa zdrav razum - to nije dobro. Apsolutno da stojim iza ministra kulture Hasanbegovića - ne znam zbog čega ne bih stajao iza jednog vrijednog mladog znanstvenika.

O POTPORI ZASTUPNIKA MANJINA

Već razgovaramo sa zastupnicima nacionalnih manjina o potpori mandataru. Pripremamo ugovore, možda bude već i danas. Vjerujem da će glasovati za novu vladu. Mi ne radimo pritisak.

O PRIMOPREDAJI VLASTI

Nadam se da ćemo primopredaju vlasti obaviti još večeras. To bi bio red. Imam informaciju da se pokušava doći do kabineta Milanovića, ali se nikako ne uspijeva. Možda su na nekom izletu pa su zaključali kabinet. Nadam se da ovo više neće dugo trajati - svi su iscrpljeni. Građani su iscrpljeni.