U Banskim dvorima održana je 20. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu su, među ostalim, prijedlog Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti te prijedlog izmjena i dopuna Zakona o poticanju zapošljavanja.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se obraćanju osvrnuo i na nedavni Neformalni sastanak na vrhu EU, otvaranja dijela brze ceste između Andraševca i Bedekovčine, uspjehe u povlačenju sredstava iz EU fondova, kontinuirani rast hrvatske ekonomije…

EU u izmijenjenim globalnim okolnostima

Vezano uz Neformalni sastanak na vrhu EU koji je nedavno održan na Malti, predsjednik Plenković istaknuo je da je izjava s Malte dobar prilog konsolidiranju pozicija EU i zaštiti hrvatskih interesa u tom kontekstu.

- Ključna rasprava se vodila o promjeni međunarodnog konteksta, što baca novo svjetlo na transatlantske odnose. Bitno je da se i Hrvatska i EU pozicioniraju - o tome razgovaramo sa svim našim međunarodnim partnerima i u svjetlu odluka britanskoga parlamenta koji je jučer potvrdio referendumsku odluku o Brexitu. Mora se pronaći nova poveznica, nova europska priča za naš kontinent i cijeli EU projekt. Hrvatska želi, vodeći računa o nacionalnim interesima, tome dati kvalitetan doprinos.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-na-malti-neformalni-sastanak-na-vrhu-zemalja-clanica-eu

http://www.hdz.hr/vijest/eu/odrzat-cemo-dobre-odnose-s-madarskom-obje-strane-izrazavaju-spremnost-rijesiti-pitanje-ina

Prometno povezivanje Hrvatskoga zagorja

U povodu otvaranja dijela brze ceste između Andraševca i Bedekovčine, premijer Plenković zahvalio je ministrima Olegu Butkoviću i Lovri Kuščeviću te istaknuo vrijednost tog projekta.

- Nadam se da će se do kraja 2018. biti gotov i drugi dio dionice, čime će se Marija Bistrica povezati s brzom cestom. To će pridonijeti i razvoju turizma i lakšem dolasku hodočasnika.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-plenkovic-ulazemo-u-bolju-prometnu-povezanost-hrvatskoga-zagorja/20109

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/dnevnicama-milanovicevih-savjetnika-neka-se-bavi-dorh-vlada-ce-uciniti-dostupnim

629 milijuna eura za energetsku obnovu

Što se tiče 629 milijuna eura koje je Vlada osigurala za energetsku obnovu višestambenih zgrada, premijer je naglasio da će takvi konkretni projekti pridonijeti kvalitetnijem životu hrvatskih građana.

- Drago mi je da smo ovaj tjedan u poziciji predstaviti mnogo europskih projekata. Na sredini smo financijske perspektive, što je na tragu naših dogovora o ubrzanju apsorpcije EU sredstava. Pozdravljam vrlo učinkovit rad Ministarstva graditeljstva i Ministarstva regionalnog razvoja na energetskoj obnovi višestambenih zgrada. To su konkretni projekti koji će omogućiti uštedu energije, pokrenuti građevinski sektor, ali i omogućiti kvalitetniji život naših ljudi. Dakle, 616 zgrada - 629 milijuna kuna!

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-plenkovic-osigurali-smo-629-milijuna-eura-za-energetsku-obnovu-visestambenih-zgrada/20114

Više od 574 milijuna kuna za 12 dnevnih bolnica

Predsjednik Plenković pažnju je posvetio i potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga: Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

- Osim navedenog, i jučer smo imali izrazito važan događaj - bespovratna sredstva za dnevne bolnice diljem Hrvatske. Zahvaljujem ministru prof. dr. Milanu Kujundžiću i ministrici Gabrijeli Žalac. Dakle, 575 milijuna kuna, plus dio koji ide iz proračuna Ministarstva zdravstva. Podižemo kvalitetu hrvatskog zdravstvenog sustava.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vise-od-574-milijuna-kuna-za-12-dnevnih-bolnica-potvrda-da-nam-je-clanstvo-u-eu

Pripreme za ulazak u Schengen

Najavio je i konferenciju za novinare o, kako je naglasio, izrazito dobrom povlačenju sredstava iz omotnice za Schengen - koju će održati zajedno s ministrom Vlahom Orepićem.

- Praktično je Ministarstvo unutarnjih poslova povuklo 98 posto sredstava. Čime pokazujemo - a vjerujem da će to uvažiti i evaluacijski tim Europske komisije koji prati naš napredak oko zaštite vanjskih granica i spremnosti za ulazak u Schengen - da smo iskoristili sredstva na najučinkovitiji način.

Rast hrvatskog gospodarstva

Govoreći na kraju obraćanja o rastu BDP-a, Plenković je naglasio da je osnovna zadaća ove Vlade staviti u prvi plan konkretne životne teme.

- Idemo s konkretnim mjerama za hrvatske ljude. Ministar dr. sc. Tomislav Ćorić danas ima tri zakona vezana za aktivne mjere zapošljavanja. Nastojat ćemo konkretne životne teme stavljati u prvi plan jer je to osnovna zadaća Vlade RH.

https://vlada.gov.hr/vijesti/ministar-rada-i-mirovinskoga-sustava-tomislav-coric-najavio-nove-mjere-aktivne-politike-zaposljavanja/20103