Glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a (i član nacionalnog Predsjedništva) Gordan Jandroković danas se u izjavi za mnogobrojne medije osvrnuo na sinoćnji incident na nogometnoj utakmici između Hrvatske i Italije u Splitu. Te sramotnu reakciju ministra Ranka Ostojića koji umjesto da radi svoj posao, incident na Poljudu komentira na društvenim mrežama!

Jandrokovićevu izjavu možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Najoštrija osuda incidenta

Uime HDZ-a najoštrije osuđujem ovaj sramotni čin na splitskom Poljudu. Nanešena je golema šteta međunarodnom ugledu RH i hrvatskom sportu. Oni koji su to učinili očito su imali dobre razloge i željeli naštetiti Hrvatskoj. HDZ traži da se počinitelji žurno pronađu i kazne! Od nadležnih državnih institucija tražimo promptne akcije. Isto tako, tražimo odgovornost svih onih u državnim institucijama koji su svojim nečinjenjem omogućili da se ovakvo što dogodi. S jedne strane imamo počinitelje jer se očito radi o organiziranom događaju - ali, s druge strane, imamo veliki propust i službi i policije koji su svojim nečinjenjem omogućili da se danas o Hrvatskoj u svijetu govori na ružan način. Ugrožene su naše političke, ali i gospodarske pozicije. Jer - golema je šteta ako Hrvatska zbog ovoga ne ode na Europsko prvenstvo!

Ostojićeva sramotna neozbiljnost

Nismo zadovoljni reakcijom ministra Ranka Ostojića. Njegova zadaća je biti prvi među onima koji traže počinitelje! Da se bavi time - a ne Facebookom i dopisivanjem. Reakcija ministra Ostojića je - sramotna! Umjesto da s krajnjom ozbiljnošću prione poslu da se pronađu počinitelji - on na jedan neozbiljan, neprimjeren način komentira ovaj događaj! Upušta se u polemike na Facebook-u. To je - uistinu neshvatljivo!

Nečinjenje državnih institucija

Svaki oblik nasilja i govora mržnje - treba biti oštro osuđen i sankcioniran! Dosad je bilo različitih sankcija, pokušaja da se takve stvari osude i razriješe. Međutim - neuspješno. U ovoj situaciji - kada je veliki fokus bio na Poljudu, gdje smo igrali pred praznim tribinama zbog huliganskog ponašanja dijela navijača - očekivali smo od nadležnih državnih institucija da spriječe svaku moguću provokaciju. Što su činile obavještajne službe - koje bi se trebale baviti huliganima? Što je činilo Ministarstvo unutarnjih poslova? Svatko tko je dobronamjeran želi Hrvatsku koja nije podijeljena i u kojoj će postojati različita promišljanja - da živimo bolje i kvalitetnije. Što rade, dakle, državne institucije u sprečavanju ovakvih incidenata?

Kome odgovara destabilizacija?

Nije dovoljno kasnije komentirati - trebalo je prevenirati. Naglašavam - neki već danas „lociraju“ odgovornost. I govore da se radi „o onima s krajnje desnice“ - isto tako mi možemo reći da se radi o onima koji žele destabilizirati Hrvatsku. Koji su to pokazali - na različitim slučajevima dosad - od slučaja Perković i Mustač, pa preko zadnjih optužbi o suradnji s Udbom. Možda takvim ljudima odgovara da ode u svijet ružna slika o Hrvatskoj?! Bili smo već suočeni sa sličnim događajima u novijoj povijesti. Sjećamo se utakmice Dinamo - Crvena Zvezda kada se slično dogodilo. Taj je događaj, naime, imao vrlo negativan odjek u svijetu! Kome u ovome trenutku odgovara da se na ovakav način govori o Hrvatskoj, kome odgovara da Hrvatska nogometna reprezentacija ne ode na Europsko prvenstvo? To su pitanja na koja od nadležnih državnih tijela očekujemo odgovore!