Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je u izjavi za medije odgovorio i na pitanje novinara o odnosima sa Srbijom.

Odgovor predsjednika HDZ-a možete pogledati u cijelosti, a u nastavku i pročitati:

Kada je riječ o odnosima sa Srbijom, treba reći da je Hrvatska članica EU-a i NATO-a. Ispunili smo visoke kriterije koje smo morali, koje smo imali na dnevnom redu, kao zemlja koja je ujedno sama težila višim standardima. To je bilo što 2009. - što 2013. godine.

Srbija je pak tek na početku pristupnih pregovora s EU, a formalno gledajući nema izražene ambicije postati članica NATO-a. Velikosrpski režim je izvršio agresiju na Republiku Hrvatsku. Rat se vodio na teritoriju Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine - nije se vodio na teritoriju Srbije.

Prema tome, Srbiju očekuje ozbiljno suočavanje s recentnom prošlošću, odnosno katarza. I ne može zemlja koja je kandidat docirati članici EU. Ne prihvaćamo zakon o nadležnosti državnih organa Srbije za ratne zločine. Ne može Srbija kao kandidat, dakle, stvarati pravnu nesigurnost hrvatskim državljanima, a osobito hrvatskim braniteljima.

Želim da Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja dostojno obilježimo, da zahvalimo svima onima koji su dali živote za Hrvatsku te da smirimo tenzije. Hrvatska poštuje prava manjina - u Hrvatskom saboru imamo tri fiksna mjesta za zastupnike srpske nacionalne manjine. S druge strane, Srbija nije ispoštovala Sporazum o zaštiti manjina iz 2004. godine, pa u Narodnoj skupštini nema nijedno fiksno mjesto za hrvatskog predstavnika.

Postoji i čitav niz drugih pitanja - od nestalih i zatočenih osoba, granice, pa do sukcesije. Tu je i čitav niz odgovora koje vlasti Srbije trebaju dati, prije svega Hrvatskoj. Kontekst pristupnih pregovora pravi je trenutak da se sva ta pitanja stave na stol i da ih Srbija riješi. Teret odgovornosti je, prema tome, na Srbiji, a ne na Hrvatskoj.