Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković dao je - nakon sastanka Središnjeg odbora HDZ-a u Hrvatskom novinarskom društvu - izjavu za mnogobrojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika HDZ-a - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O POTPORI SREDIŠNJEG ODBORA

Donijeli smo nekoliko bitnih odluka. Temeljito smo analizirali rezultate izbora za Hrvatski sabor - što i jest jedna od glavnih zadaća Središnjeg odbora. Svi su izrazili zadovoljstvo i izbornom strategijom i izbornim rezultatom, kao i postizbornim razgovorima koje smo vodili s Mostom i predstavnicima nacionalnih manjina. Dobili smo potporu Središnjeg odbora za sve aktivnosti u kontekstu formiranja nove Vlade i predstojeće sjednice novog saziva Hrvatskog sabora.

O POTPREDSJEDNICIMA SABORA

Izvijestili smo, također, o financijskim aspektima izborne kampanje i donijeli odluku o ustroju Savjetodavnog vijeća HDZ-a - što je danas Središnji odbor i potvrdio. Podržana je i odluka - na prijedlog Predsjedništva - da kandidati HDZ-a za potpredsjednike Hrvatskog sabora budu akademik Željko Reiner, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković. Za sutra smo u 12:00 sati sazvali sjednicu budućeg Kluba zastupnika HDZ-a - na kojem će se utvrditi članovi pojedinih saborskih odbora.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/kandidati-hdz-za-potpredsjednike-sabora-akademik-zeljko-reiner-milijan-brkic-i

O ZAŠTITI NACIONALNIH INTERESA

Kada je riječ o interesima Republike Hrvatske u strateškoj naftnoj kompaniji INA-i, Vlada RH - koju će voditi HDZ zajedno s našim partnerima - imat će vrlo čvrst stav. Štitit ćemo nacionalne interese - potrebno je ispoštovati sve obveze iz međudioničarskog ugovora. Kada je pak riječ o otvorenosti HDZ-a za suradnju s drugim strankama po pitanju strateških nacionalnih interesa - bez obzira jesu li te stranke dio vladajuće većine ili oporbe - naravno da sam za to. Razmotrit ćemo svaku korisnu ideju drugih stranaka.

O SASTAVU VLADE

Izvijestio sam kolege na Središnjem odboru da ću nastaviti razgovore s kandidatkinjama i kandidatima za sastav Vlade. Kada dovršim taj posao - kao mandatar, na temelju povjerenja koje mi je dala predsjednica RH - tada ću o tome izvijestiti Predsjedništvo HDZ-a. Imam neke sigurne kandidate za ministre. Kada budem imao cijeli sastav, tada ću objaviti kompletan prijedlog članica i članova buduće Vlade. No jedno je sigurno - da će budući članovi Vlade biti oni iza kojih ću ja stati i koje ću ja odabrati.