Poziv za ostavkom nećemo prihvatiti - mi smo pobjednička stranka, koja ima najveći broj zastupnika u Saboru. Za Domoljubnu koaliciju je glasovalo oko 800 tisuća građana, a za g. Oreškovića 76 saborskih zastupnika. G. Orešković ne uživa naše povjerenje - nakon ovog salto mortale koji je izveo! Nismo mogli pristati da obezvrijedimo sve ono što je HDZ učinio - zbog toga što netko temelj svoje politike zasniva na pisanju žutog tiska! - istaknuo je, između ostalog, predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko na današnjoj konferenciji za novinare u Središnjici HDZ-a.

Izjavu predsjednika Karamarka - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Premijer Tihomir Orešković je danas imao konferenciju za novinare - u eteru su izjave na koje kao stranka i ja kao predsjednik stranke moram(o) reagirati. Sukus svega je da g. Orešković traži ostavku g. Petrova i mene. Pomalo sam začuđen da to dolazi danas i nakon što sam od njega nekoliko puta dobio potporu te nakon što je bio na Saboru HDZ-a. Bio je dobro dočekan uz dobre reakcije - uz poruke da krećemo dalje raditi. Te s obzirom na mnoge pozitivne procese u gospodarstvu, primjerice rast BDP-a. Nismo jučer imali sjednicu Vlade, a danas je g. Orešković rekao da je to zbog toga što je morao ići na sastanak u SOA-u. Vlada je tijelo nadređeno SOA-i te ne vidim koji su to razlozi da se ne održi sjednica Vlade. G. Orešković je dužan objasniti javnosti o čemu se radi i što je to toliko važno da nemamo sjednice Vlade.

Građani su nam dali potporu na izborima

Poziv za ostavkom nećemo prihvatiti - mi smo pobjednička stranka. Za Domoljubnu koaliciju je glasovalo oko 800 tisuća građana, a za g. Oreškovića 76 saborskih zastupnika. Nakon, dakle, dogovara između Domoljubne koalicije i Mosta. G. Orešković ne uživa naše povjerenje - nakon ovog salto mortale koji je izveo. Spomenut ću dimenziju rada sa SOA-om - ne bih, naime, volio da se SOA ili PNUSKOK opet pojavljuje u nekim (pred)izbornim situacijama preslagivanja. Sutra imamo sjednicu Predsjedništva HDZ-a i donijet ćemo odluke. HDZ je uložio veliki trud u održavanje ove političke konfiguracije s Mostom i učinili smo dosta ustupaka. Nismo mogli pristati da obezvrijedimo sve ono što je HDZ učinio - zbog toga što netko temelj svoje politike zasniva na pisanju žutog tiska. U početku smo to smatrali nedostatkom političkog neiskustva, no događa se suprotno.

Štitimo dignitet

HDZ ima golemi broj članova i odgovornost. Štitim dignitet i članova, i glasača, i Republike Hrvatske, ali i svoj osobni identitet jer sam izvrgnut u zadnjih nekoliko tjedana nevjerojatnoj harangi. Umjesto da od političkih partnera doživim razumijevanje, doživim nešto drugo. Nikoga nećemo povlačiti za rukav da se spasi ova Vlada. Ostaje ili novo preslagivanje ili novi izbori. HDZ je spreman i za jedno i za drugo. Novi izbori koštaju i to nije dobra opcija. Skloniji sam preslagivanju.