Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković obratio se u dvorani Košarkaškog centra „Dražen Petrović“ izaslanicama i izaslanicima XVIII. Općeg (izvještajnog) sabora Hrvatske demokratske zajednice te je podnio političko izvješće o radu i postignućima HDZ-a.

U dvorani je oko dvije tisuće izaslanika s pravom glasa i tri tisuće sudionika iz cijele Lijepe Naše, članica i članova HDZ-a, a tu su i brojni sportaši, umjetnici i kulturnjaci, znanstvenici i gospodarstvenici…

Kako je odmah na početku svog govora istaknuo predsjednik Plenković, Opći sabor je, zbog predvodničke uloge i značaja koji HDZ ima u Hrvatskoj već gotovo tri desetljeća, još od vremena prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, mnogo više od stranačkog skupa.

Hrvatska demokratska zajednica bila je, jest i ostat će stožerna politička snaga Hrvatske! - poručio je predsjednik Plenković.

Govor predsjednika Plenkovića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Stabilnost zemlje, institucija, društva i gospodarstva

Izvještajni sabor dobra je prigoda da članstvu, kao i hrvatskoj javnosti, pokažemo svoje rezultate i uputimo jasne poruke o smjeru kojim želimo ići, o smjeru kojim odlučno vodimo Hrvatsku. To od nas očekuju svi koji žele stabilnost zemlje, institucija, društva i gospodarstva.

Ali, ovdje smo također kako bismo na najbolji način odgovorili svima koji kroz pokušaje destabilizacije Vlade, državnih institucija pa i HDZ-a, nastoje ostvariti svoje politikantske interese - jer im opće dobro i rješavanje poteškoća naših sugrađana nisu na prvom mjestu.

Novi, moderni Statut HDZ-a

Današnji je Sabor važan i zbog donošenja novog modernog Statuta - statuta za HDZ 21. stoljeća.

Ali i zbog potvrde da će HDZ i hrvatska Vlada čvrsto nastaviti putem strukturnih reformi, putem jačanja gospodarstva, putem povećanja zaposlenosti i plaća, putem pametnog vođenja javnih financija, braneći uvijek hrvatske nacionalne interese.

Predano ćemo raditi na poboljšanju života naših sugrađana, posebno najugroženijih, kao i za dostojanstven život naših umirovljenika i pružanje bolje perspektive mladima.

S još snažnijim HDZ-om jamčim vam da ćemo to ostvariti!

Želim vam predstaviti ključne uspjehe HDZ-a i Vlade otkada sam dobio povjerenje naših članica i članova i hrvatskih birača. Pesimizam i defetizam koji se sustavno širi, prešućujući sve napore koje ulažemo i rezultate koje postižemo, ima prije svega za cilj da zatomi pobjednički duh zahvaljujući kojem smo stvorili državu.

A on nam je potreban da Hrvatsku preobrazimo na dobrobit svih naših ljudi jer je još mnogo posla pred nama! Mi u Hrvatskoj demokratskoj zajednici vjerujemo u snagu hrvatskog čovjeka.

Uspješno smo se nosili s izvandrednim okolnostima

Vrijeme od prošlog Općeg sabora za HDZ, ali i za cijelo hrvatsko društvo, jedno je od najizazovnijih od završetka Domovinskog rata - i na gospodarskom, političkom i društvenom planu.

Borili smo se i uspješno nosili s izvanrednim okolnostima: s prijetnjom da urušavanje prezaduženog koncerna Agrokor ne proguta gospodarski oporavak Hrvatske koji smo pokrenuli, s iznimnim prirodnim nepogodama - neviđenim požarima i rekordnim poplavama, sa zabrinjavajućim demografskim trendovima, sa zatečenim stanjem u INA-i, Petrokemiji, brodogradnji, autocestama koje kanimo uspješno i dugoročno riješiti, s nametnutom političkom krizom i ucjenom.

Sačuvali smo stabilnost, izbjegli nove izbore i uspješno smo sastavili novu parlamentarnu većinu s kojom nastavljamo provoditi naš politički program za gospodarski i društveni boljitak Hrvatske.

Racionalne javne financije

Hrvatsko gospodarstvo danas raste unatoč posljedicama nedovršene hrvatske ekonomske tranzicije. Rast postižemo na zdravim temeljima, ne zadužujući državu. U prošloj smo godini prvi put od neovisnosti postigli proračunski višak opće države od 0,8 posto. Uprihodili smo više nego što smo potrošili, i to 2,75 milijarde kuna. Usporedbe radi, SDP-ova Vlada je samo u 2015. stvorila deficit od 11,7 milijardi kuna.

Odabrali su politiku zaduživanja i nisu uspjeli pokrenuti reforme. Nemojmo zaboraviti da je javni dug za vrijeme Vlade SDP-a dosegao 85 posto, a mi smo ga smanjili na 78 posto BDP-a.

Naš rad i trud prepoznale su i kreditne agencije koje su nam prvi put u posljednjih 14 godina već dvaput povećale kreditni rejting, koji je samo na korak do investicijskog. To ćemo, uvjeren sam, uskoro i doseći.

Što to u praktičnom smislu znači?

Znači da smo zahvaljujući boljem rejtingu pametnim refinanciranjem duga u cestarskom sektoru uštedjeli 50 milijuna eura godišnje. Stabilizirali smo cestarski sektor do te mjere da danas više nitko ne spominje inicijativu o monetizaciji autocesta. Sjećate li se? Autoceste su ostale hrvatske! To je rezultat naše štedljive politike i odgovornog vođenja državnih financija.

To nam je omogućilo da značajno povećamo izdvajanja za obranu, nacionalnu sigurnost i hrvatske branitelje. Ispunili smo naše predizborno obećanje i donijeli jedinstven Zakon o pravima hrvatskih branitelja, koji ima za cilj pomoći onima koji su dali sve za Hrvatsku.

Danas, uoči Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, želim još jednom posebno pozdraviti sve nazočne hrvatske branitelje te im još jednom zahvaliti na slobodi koju uživamo!

Porezno rasterećivanje i zapošljavanje

Smanjili smo poreze za 2,5 milijarde kuna. Rasteretili smo naše građane i poduzetnike, što je dovelo do rasta plaća i potrošnje. Porezni sustav danas je jednostavniji i pravedniji nego na početku našeg mandata.

Olakšavamo poslovanje u Hrvatskoj. Uklanjamo nepotrebna administrativna opterećenja poduzetnika i obrtnika. Poboljšali smo sustav javne nabave. Takav pristup odrazio se i na novi val zapošljavanja u Hrvatskoj.

Sve je to dovelo do toga da se tjedno otvara 1.150 radnih mjesta. U mandatu Vlade SDP a izgubljeno 40.000 radnih mjesta. A mi smo u samo godinu dana našom politikom stvorili 60.000 novih radnih mjesta.

Inovativnost poduzetničkih inicijativa

Podržavamo inovativnost poduzetničkih inicijativa preko programa i aktivnih mjera zapošljavanja. Za njih smo ove godine izdvojili dodatnih 2,5 milijarde kuna - što je oko 2 posto državnog proračuna. U svega 12 mjeseci, početkom ove i prošle godine, podigli smo minimalnu plaću za 10 posto. To je više nego u prethodnih 5 godina.

Rast prosječne plaće za 350 kuna

Otkako smo preuzeli dužnost, dragi prijatelji, prosječna plaća u Hrvatskoj porasla je za 350 kuna. To je također više nego u prethodnih 5 godina, i danas iznosi 6250 kuna. Promoviramo partnerstvo sa županijama, gradovima i općinama kao ni jedna Vlada do sada.

To dokazujemo i fiskalnom i funkcionalnom decentralizacijom te aktivacijom državne imovine. Tim putem ćemo i nastaviti! Stvaramo povoljniju poslovnu klimu za otvaranje dodatnih radnih mjesta. Aktiviramo radno sposobno stanovništvo. Povećavamo plaće i naknade. I vraćamo pozitivno gospodarsko ozračje diljem Hrvatske.

Poljoprivreda

Ulažemo u hrvatsku poljoprivredu i ribarstvo koji imaju veliki potencijal za razvoj. U realizaciji je preko milijardu kuna vrijednih projekata. Pojednostavili smo procedure europskih natječaja i skratili rokove obrade.

Vodimo računa o kvaliteti hrane. Stvorili smo mogućnost javnim naručiteljima da nabave hranu koja od polja do stola putuje u manje od 48 sati. Zakonskim izmjenama - obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima proširili smo njihove djelatnosti, a u funkciju stavljamo i zapušteno zemljište.

Nastavljamo štititi domaće proizvođače od nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Pravosuđe i digitalizacija

Nastavak reforme pravosuđa je, uz borbu protiv korupcije, jedan od prioriteta Vlade. Dali smo novi zamah reformi pravosuđa jer se njome izgrađuje Hrvatska kao pravna država. U dvije smo godine smanjili broj neriješenih predmeta na sudovima za oko 100 tisuća, digitalizirali procese i komunikaciju u pravosuđu, čime smo značajno skratili vrijeme trajanja procesa.

Rješavamo probleme 325 tisuća blokiranih sugrađana kojima želimo dati priliku za normalan život.  Predložili smo stoga tri zakonska rješenja koja ćemo uputiti u Hrvatski sabor do ljeta.

Ali smo jasni u svom stavu da se dugovi moraju uredno vraćati jer bez toga nema pravne države.

Digitaliziramo Hrvatsku!

Kako bismo pojednostavili administrativne procedure i građanima pružili što bolju uslugu razvijamo digitalnu upravu i društvo.

Širenjem potrebne infrastrukture osigurat ćemo svima brži i pristupačniji Internet nove generacije koji će biti okosnica digitalizacije gospodarstva, kako bi Hrvatska bila konkurentnija.

Obrazovanje

Obrazovanje i reforma školstva ostaju strateški prioritet HDZ-a. To je osnova kvalitetnih promjena i procesa modernizacije sustava odgoja i obrazovanja, hrvatske znanosti i tehnologije. Naša budućnost ovisi o izvrsnosti, inovativnosti i kreativnosti naših mladih.

Stoga novi kurikulumi trebaju pripremiti mlade za poslove koji se traže na tržištu rada. Pritom kroz hrvatsku povijest, hrvatski jezik i hrvatsku kulturu želimo učvrstiti identitet naše djece i ljubav prema Domovini.

Izvanredna uprava Agrokora

Jedno od najkrupnijih naslijeđenih pitanjem hrvatske tranzicije s kojim smo se suočili u ovom mandatu je kriza u koncernu Agrokor, kompaniji koja zapošljava preko 58.000 ljudi, a od toga 28.000 u Hrvatskoj. Kriza bi - da je nismo brzom reakcijom zaustavili - gurnula Hrvatsku nazad u recesiju.

Danas se olako zaboravlja da je do krize koncerna došlo zbog neodgovornosti bivše uprave i kumuliranja problema koji su postojali godinama, uključujući višemjesečno neplaćanje dobavljača. Nakon nekoliko snižavanja kreditnog rejtinga, upozoravanja na računovodstvene nepravilnosti, pada cijene dionica Agrokorovih kompanija, došlo je do pokretanja prvih ovrha temeljem zadužnica.

Blokirani su računi Agrokorovih kompanija, prekinuta je isporuke robe, a Agrokor je postao nelikvidan. Nije bilo novca za plaće.

Naša reakcija na krizu bila je učinkovita, bila je brza i imala je za cilj promijeniti na bolje poslovne prakse u Hrvatskoj. Reagirali smo isključivo i jedino u općem interesu hrvatskog gospodarstva.

Agrokor je trenutačno najveće restrukturiranje u Europi. Iz današnje perspektive, ovo je zadnja etapa hrvatske tranzicije i potpuna promjena načina funkcioniranja poslovnih odnosa u hrvatskom gospodarstvu.

Ovaj slučaj koristimo da osnažimo institucije i osigurače koji bi ovakve sistemske rizike i izazove trebali spriječiti.

Da nastavimo graditi moderno i dinamično gospodarstvo.

Praksa neplaćanja dobavljača odlazi u prošlost.

Zar to nije reforma?

Spriječili smo gospodarsku katastrofu

Konačan uspjeh pravnog okvira koji smo osigurali za restrukturiranje bit će postizanje nagodbe vjerovnika. Time ćemo postići naš jedini cilj - sačuvati opći interes hrvatskog gospodarstva i radna mjesta, i to bez troška za porezne obveznike. Usvojeni zakon u skladu je s Ustavom i ujedno postaje dio europske pravne stečevine.

Za izradu zakonskog okvira kojim smo spriječili gospodarski cunami imali smo svega nekoliko tjedana. Rješenje nismo pronašli u laboratorijskim uvjetima i nismo imali vremena za uobičajenu proceduru pripreme i donošenja zakona od minimalno 6 mjeseci.

Nažalost, u brzini djelovanja, iz današnje perspektive - dogodile su se i određene pogreške zbog kojih žalimo. No one nisu strateškog karaktera i neće utjecati na suštinu rješavanja problema.

Stoga nećemo dopustiti da nam one zasjene veliki uspjeh. Spriječili smo gospodarsku katastrofu, očuvali kompanije i radna mjesta, osigurali ekonomsku budućnost dobavljača i malih poljoprivrednika.

Neću dopustiti da politički kredibilitet Hrvatske demokratske zajednice i Vlade pa i mene samoga kao predsjednika Vlade itko zlorabi.

Potpora europskom putu BiH

Hrvatska snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na europskom putu i u provođenju brojnih reformi. Nakon sedam godina, u srpnju 2017. u Sarajevu smo održali zajedničku sjednicu Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Mi podupiremo Hrvate u Bosni i Hercegovini, kao ravnopravan, konstitutivan narod, kao što smo to činili u najtežim povijesnim trenutcima. Uvjeren sam da će i nakon izbora u listopadu Dragan Čović predstavljati hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Naša potpora je konkretna i izražena kroz brojne projekte. Otvaramo konzulate u Vitezu i Livnu, urede Hrvatske gospodarske komore u Sarajevu i Mostaru, a HRT je također otvorio svoja dopisništva u Sarajevu i Mostaru. Nakon 15 godina, Croatia Airlines pokrenula je zračnu liniju Zagreb - Mostar.

Odnosi sa susjedima

U dobroj vjeri pristupamo uređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja sa svim susjednim državama, vodeći računa o hrvatskim nacionalnim interesima. Ustrajat ćemo u nastojanju da pronađemo rješenje za granicu sa Slovenijom.

Rješavamo otvorena pitanja sa Srbijom iz doba agresije velikosrpskog Miloševićevog režima na Hrvatsku.

A s Mađarskom radimo na tome da Hrvatska otkupi MOL-ove dionice u INA-i. S našim susjedima vodimo konstruktivan dijalog, ali se ne libimo odlučno postaviti i tražiti ono što je pravedno i što nam pripada.

Uspjesi Hrvatske demokratske zajednice

Naše rezultate birači prepoznaju. Nakon pobjede HDZ-a na parlamentarnim, uvjerljivo smo pobijedili i na lokalnim izborima. Dobili smo odgovornost za upravljanje čak 13 županija, 62 grada i 209 općina. To je 50 posto svih jedinica lokalne i područne samouprave. Pobijedili smo i u onim sredinama gdje HDZ dugo nije bio na vlasti.

Želimo vam svima čestitati jer je s predsjednicom Republike, s predsjednikom Hrvatskog sabora i s predsjednikom Vlade iz naših redova HDZ danas stožerna snaga koja pokreće Hrvatsku!

Želimo vratiti optimizam Hrvatskoj!

Počeli smo rješavati najsloženije probleme u Hrvatskoj koji su se godinama gomilali. Gradimo gospodarstvo na zdravim i modernim temeljima. O tome svjedoče pozitivni gospodarski trendovi koje ostvarujemo. Možda ne uvijek dovoljno brzo koliko bismo željeli, ali sigurno puno brže i u većoj mjeri nego ranije vlade. Želimo vratiti optimizam Hrvatskoj!

Desni centar

HDZ vrijednosno, svjetonazorski i politički pozicioniramo na desnom centru, ondje gdje ga je želio vidjeti i naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman. Na toj poziciji ostat ćemo dugoročno pozicionirani jer su to vrijednosti koje baštinimo i do kojih nam je stalo. To je pozicija iz koje se može napraviti najviše za hrvatski narod i hrvatsku državu. Jer desni centar znači i narodnjaštvo i demokršćanstvo i domoljublje i državotvornost i europske vrijednosti.

Tu nam je mjesto. To je naša prirodna pozicija. I nećemo dopustiti nikome da nam nameće neki novi svjetonazor, da nas pomiče, da nas sužava i mijenja naš karakter. Iz vrlo jednostavnog razloga - jer to ne bi bilo u interesu ni HDZ-a, ni hrvatskog naroda, ni hrvatske države!

Borba protiv populizma i demagogije

U hrvatskom interesu sasvim sigurno nije bezidejnost, ispraznost i demagogija velikog dijela političke scene. Takve tendencije nisu specifične samo za Hrvatsku nego je očito da uzimaju sve većeg maha diljem Europe. Novo informacijsko i digitalno okruženje, posebice na društvenim mrežama, pruža neizmjerne mogućnosti i slobode.

Ali nažalost omogućava također i nove načine i kanale komunikacije koje se lako mogu zlorabiti za širenje neprihvatljivog, neistinitog ili teško provjerljivog sadržaja - i to zbunjuje javnost. To postavlja nove izazove za demokratski poredak diljem svijeta.

Kao najveća hrvatska stranka, imamo i najodgovorniju ulogu u obrani od populizma i demagogije. Izazovi s kojima se suočavamo su složeni i ne postoje jednostavni, brzi, instant odgovori.

No radimo i borimo se - ali na ozbiljan i odgovoran način. Mi problemima nalazimo rješenja, dok oporba u rješenjima samo traži probleme!

Ali budimo ozbiljni, zemljom ne mogu upravljati ljudi čiji se doprinos Hrvatskoj svodi na fotografiranje selfija sa zeljem ili dijeljenje jagoda. Nemaju potrebna znanja, nekompetentni su i zato će ostati i u oporbi i na marginama. A kad dođe trenutak izbora, naši će ljudi znati prepoznati odgovornu, stručnu i ozbiljnu politiku.

Mladi

Ali zato i mi u HDZ-u moramo pronaći nove odgovore na izazove novog političkog okruženja, što radimo i novim modernim Statutom. Nove hrvatske generacije, predragocjene su i prevažne za Hrvatsku, i zato ćemo se još više potruditi da mladima pokažemo koliko su nam važni. Oni vole Hrvatsku, žele njezin razvoj, ali moraju osjetiti i da Hrvatska voli njih.

Koristimo europska sredstva da zapošljavamo naše mlade, koje smo vratili na tržište rada i čija stopa nezaposlenosti je danas prepolovljena. Zato danas najavljujem dodatni angažman oko mladih.

Uključivat ćemo mlade na način da preuzimaju više odgovornosti. Već sada u Hrvatskom saboru i Vladi, kao i na načelničkim, gradonačelničkim i županskim pozicijama promoviramo mlade ljude. Posebno ćemo jačati našu Mladež HDZ-a.

Pojačat ćemo rad s mladima. Gledajući vas koliko ste već sposobni preuzeti odgovornost, predlažem da se u novom pravilniku Mladeži HDZ-a gornja dobna granica smanji na 30 godina. Tako ćemo se još više približiti generaciji o kojoj ovisi hrvatska budućnost.

To će biti jedan od prioriteta HDZ-a!

Pogled unaprijed - kamo idemo?

Želim iskoristiti ovu priliku i da postavimo prioritete Hrvatske demokratske zajednice u upravljanju Hrvatskom u nadolazećem razdoblju.

Riječ je o pet ključnih točaka.

Demografska revitalizaciji Hrvatske

Prvo - ustrajat ćemo na svim raspoloživim sredstvima u demografskoj revitalizaciji Hrvatske!

To je pitanje toliko važno za našu državu da je ono jedno od ključnih strateških nacionalnih pitanja. Mnogi dijelovi Hrvatske nažalost ostaju bez ljudi. Naša je realnost, dragi prijatelji, 100 rođenja na dan i 150 sprovoda.

Svjesni smo problema, boli nas to, ali hvatamo se u koštac s tim pitanjem.Negativni demografski trendovi nisu nastali preko noći i ne postoji magični štapić kojim se ona rješavaju.

Nitko u Europi pa ni mi nemamo instant rješenja, ali odlučno radimo na tome kako bismo taj fenomen zaustavili i preokrenuli. Vlada smo koja je prepoznala važnost tog problema i krenula razvijati pronatalitetne mjere.

Stoga smo već značajno povećali rodiljne i roditeljske naknade. Povećavamo i širimo dječji doplatak na još 150 tisuća djece. U reformi poreznog sustava, uz opće smanjenje poreznog opterećenja, povećali smo osobni odbitak za djecu. Izgrađujemo i obnavljamo preko 300 dječjih vrtića.

Uvodimo i dvosmjenski rad u vrtiće. Osnažujemo obitelj, temeljnu jedinicu svakog društva. Podržavamo osamostaljivanje naših mladih i njihovo osnivanje obitelji sufinanciranjem stambenih kredita za mlade obitelji. Nastavljamo plaćati do pola rate kredita tijekom prvih pet godina za više od 2.300 mladih obitelji dok se subvencioniranje kredita za svako novorođeno dijete produžuje za još dvije godine. Mladi u Hrvatskoj moraju moći zasnivati svoje obitelji, rješavati stambeno pitanje i dostojno živjeti od svoga rada!

Osnaživanje gospodarstva i smanjivanje poreza

Drugo - nastavit ćemo s osnaživanjem gospodarstva i smanjivanjem poreza!

Pozitivni gospodarski trendovi pružaju nam zamah da budemo još ambiciozniji u budućim ciljevima. Želimo poticati poduzetnički duh i nastaviti s olakšavanjem uvjeta poslovanja, osobito malih i srednjih poduzetnika jer poduzeća su ta koja stvaraju bogatstvo zemlje i koja otvaraju radna mjesta. Do kraja mandata želimo stvoriti još desetke tisuća novih radnih mjesta.

Smanjujemo administrativne prepreke. Stvaramo jednostavniji i pravedniji porezni sustav. Na jesen planiramo nastavak porezne reforme.  Danas mogu najaviti da ćemo od Nove godine biti prva Vlada u povijesti Hrvatske koja će smanjiti PDV.

Strateški i infrastrukturni projekti

Treće - dovršit ćemo započete strateške i infrastrukturne projekte koji osnažuju položaj Hrvatske na gospodarskoj, energetskoj, prometnoj i sigurnosnoj karti Europe!

Potpisali smo ugovor o izgradnji Pelješkog mosta. Ono što je bio strateški cilj brojnih hrvatskih vlada, inicijativa iz Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije napokon postaje stvarnost. Hrvatsko kopno postat će jedinstveno. Povezat ćemo konačno jug Hrvatske s ostatkom zemlje.

I to kako?

Tako da Hrvatska za svoj najveći strateški projekt dobiva 357 milijuna eura iz europskih fondova.

Pelješki most bitan je i za nova strateška partnerstva Hrvatske. Ne samo da će ostati trajni spomenik prvih godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji, nego njime otvaramo nove prilike hrvatskim gospodarstvenicima. Jer će to biti najveće gradilište u Hrvatskoj, za koje su Hrvatske ceste potpisale ugovor s kineskim konzorcijem.

Do kraja mandata izgradit ćemo LNG terminal na Krku, poštujući pritom najviše ekološke standarde. Nećemo dozvoliti da nas uspore ili od projekta odgovore bilo kakve neosnovane prosvjedne inicijative.

Kod takvih strateških investicija dilema ne smije biti. Time dugoročno osiguravamo opskrbu plinom i mijenjamo položaj Hrvatske na energetskoj karti Europe i svijeta.

A na obrambenom planu, strateški položaj Hrvatske još ćemo značajno ojačati modernizacijom Hrvatske vojske.

Posebno Zrakoplovstva, koje će uz partnerstvo s Izraelom, postati najsnažnije u ovom dijelu Europe. A to ćete najbolje osjetiti kada na 25. godišnjicu „Oluje“ hrvatski F-16 zagrme nad Kninskom tvrđavom!

HDZ će ostati najveća okupljajuća snaga

Četvrto - HDZ će ostati središnja, najveća, okupljajuća snaga sve fragmentiranije hrvatske političke scene. HDZ je gradio hrvatsku državu i danas uživa najširu potporu birača i zbog toga imamo poziv, snagu i sposobnost upravljati svim razinama vlasti u zemlji.

HDZ mora biti snaga koja okuplja jer smo to uvijek i bili. Snaga koja okuplja sve partnere koji Hrvatskoj žele dobro. Snaga koja okuplja ljude različitih profila, ali jednog državotvornog svjetonazora. Snaga koja okuplja domovinsku i iseljenu Hrvatsku.

Zato želim ovdje posebno najaviti da će HDZ do kraja godine predložiti model uvođenja dopisnog glasovanja za Hrvate izvan Hrvatske. Nedopustivo je da naši državljani moraju putovati stotinama kilometara kako bi ostvarivali svoje pravo glasa. To želimo promijeniti!

Maksimalno iskoristiti članstvo u EU

Peto - maksimalno ćemo iskoristiti potencijale svog članstva u Europskoj uniji!

Nakon pet godina članstva, na europskom planu imamo jasne prioritete: spremnost za ulazak u Schengen 2019., predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2020., uvođenje eura kao službene valute do kraja sljedećeg mandata i što bolje korištenje europskih fondova.

Želimo Hrvatsku pozicionirati u uži krug onih europskih zemalja koje nose najveću odgovornost za europski projekt. Već sada rezultati racionalne politike koju vodimo pozicioniraju Hrvatsku na korak do ispunjavanja kriterija za Eurozonu.

I hrvatski građani i hrvatsko gospodarstvo imat će trajne koristi od uvođenja eura. Smanjit će se rizici za financijsku i makroekonomsku stabilnost, past će kamatne stope i smanjit će se brojni transakcijski troškovi. Profitirat će i naši izvoznici, naš turizam, bit će nam još lakše putovati. Euro će pogodovati jačanju trgovine s državama članicama euro-područja i konkurentnosti izvoza.

Također, inzistiramo na korištenju europskih fondova kao strateškom prioritetu svih resora.

Pobjeda na izborima za Europski parlament!

Nastavimo li ovim tempom, siguran sam da ćemo do 2020. ugovoriti, a zatim i povući najveći dio sredstava koja su nam na raspolaganju. To će biti snažan i dodatni impuls bržem rastu hrvatskog gospodarstva. Zbog svega toga u svibnju iduće godine očekujem puni angažman cijele stranke i još jednu pobjedu na izborima za Europski parlament!

FOTO: Ivica Bitunjac i HDZ