Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je Cavtatu - gdje se družio i razgovarao s brojnim građanima - dao izjavu za okupljene novinare.

No prije Cavtata, predsjednik HDZ-a Plenković je - zajedno s kandidatima u X. izbornoj jedinici - posjetio Župu Dubrovačku. Mnogi srdačni susreti s građanima i zajedničko fotografiranje za uspomenu.

Izjavu predsjednika HDZ-a - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O ZDRAVSTVU

HDZ želi održiv zdravstveni sustav. Sustav koji će omogućiti svima koji trebaju zdravstvene usluge da im budu dostupne i učinkovite, da se smanje liste čekanja, da hitni prijem kvalitetno funkcionira…

O OBRAZOVANJU

Nastavit ćemo kurikularnu reformu. Želim da naš sustav obrazovanja iznjedri kvalitetne, mlade i obrazovane ljude sa širokom općom kulturom, kvalitetno usađenim znanjima o hrvatskoj povijesti, jeziku, kulturi i identitetu, ali i da ih sprema za specijalistička znanja. Želimo da dosadašnji proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja komplementiramo s kvalitetnim povlačenjem sredstava iz EU fondova. Samo kvalitetno obrazovanje dovodi do društva znanja.

O MILANOVIĆEVU POLITIČKOM DILETANTIZMU

Izjave koje je Milanović rekao pred hrvatskim braniteljima i način na koji ih je izgovorio bile su uvreda i za hrvatske branitelje. Kazao je da im je govorio „jezikom koji oni jedino razumiju“. Osim što se ulagivao braniteljima, pritom ih još i podcjenjuje. To je sramotno i nedopustivo. Njegove kvalifikacije drugih naroda i susjednih država štete, prije svega njemu osobno, jer pokazuje se da nije bio dostojan biti predsjednik hrvatske Vlade. A sigurno neće ni biti predsjednik Vlade.

Danas smo na Dubrovnik forumu raspravljali o geopolitičkim izazovima koji su pred nama. Bio je tu i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Bilo bi dobro da pitate njega kako je doživio pojedine kvalifikacije o zemlji kojoj je ministar.

O MILANOVIĆEVIM SRAMOTNIM IZJAVAMA

Čovjek koji u svojim izjavama kaže „dalje od moje obitelji“, čak se drznuo spominjati moju majku, nazvavši je, citiram: „vojnim lekarom“. Takve izjave nikada ne bih izgovorio nikome, pa ni obitelji i roditeljima čelnika oporbene stranke. Mislim da je to sramotno. Moja majka je doktorica znanosti, ugledni liječnik kardiolog, danas u mirovini. Bila je jedna od brojnih civila koji su radili u nekadašnjoj Vojnoj bolnici u Zagrebu. Ima sve znanstvene i stručne reference. Ali, ono što najviše ima, to je moje najveće poštovanje i moju ljubav. Ni u jednom trenutku ove izjave, bezobrazne i neprimjerene, neće dovesti u pitanje njen ljudski i profesionalni dignitet, a to najbolje znaju njeni pacijenti.

O POBJEDI NA IZBORIMA

Imamo sjajnu listu u X. izbornoj jedinici, predvođenu generalom Damirom Krstičevićem. Imamo sjajne kandidatkinje i kandidate. Uvjeren sam da ćemo na ovim izborima odnijeti još veću pobjedu nego na prošlim. Osjećam da je ova lista napravila kvalitetnu koheziju i sinergiju. Odnijet ćemo uvjerljivu pobjedu u Dalmaciji. Na taj ćemo način dati snažan doprinos HDZ-u koji će sigurno imati najviše mandata u idućem sazivu Hrvatskog sabora i dovesti nas u poziciju da formiramo stabilnu parlamentarnu većinu, a potom i Vladu.