Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je dao izjavu za brojne okupljene novinare u kojoj je, između ostalog, komentirao presudu njemačkog suda u slučaju Perković-Mustač.

Izjavu predsjednika HDZ-a možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo odgovore na pitanja o današnjoj presudi u Münchenu:

O PRESUDI U MÜNCHENU

Presuda Visokog suda u Münchenu, u kojoj su Josip Perković i Zdravko Mustač osuđeni na doživotni zatvor, ujedno je i osuda jugoslavensko-komunističkog državnog terorizma, koji su provodili Udbini egzekutori protiv hrvatskog iseljeništva.

HDZ i ja osobno još jednom izražavamo sućut i suosjećanje s obitelji Đureković, ali i sa svim ostalim obiteljima žrtava Udbinih egzekutora.

Kao što se sjećate, mi smo 28. lipnja 2013. - kada je SDP-ova vlada predvođena Zoranom Milanovićem u Hrvatskom saboru samo dva dana uoči članstva u EU predložila tzv. „lex Perković“, tj. Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije - izašli iz Hrvatskog sabora te vrlo jasno osudili taj pokušaj SDP-ove vlade da izigra europske obveze.

Tom je politikom Milanović doveo Hrvatsku na rub gubitka kredibiliteta u EU, kao i na rub oduzimanja sredstava predviđenih prilagodbi Schengenu u iznosu od 120 milijuna eura. To jako dobro zna povjerenik u Europskoj komisiji Neven Mimica - koji je gledao te dokumente na kolegiju EK. Milanović je tako nepovratno narušio međunarodni kredibilitet i aktivnosti te vlade.

Tada smo vrlo jasno osudili sve totalitarne režime i usprotivili se politici koja je štitila one koje je danas sud osudio. U tom kontekstu HDZ će voditi snažnu politiku zaštite nacionalnih interesa, ali će i pridonijeti suočavanju s prošlošću te raščišćavanju svih nedjela totalitarnih sustava.

O MILANOVIĆEVIM MANIPULACIJAMA

Manipulacije i laži kojima se danas koristio Milanović apsolutno su neprihvatljive - odlučno ih odbacujemo! Oni koji su danas osuđeni nisu bili "među utemeljiteljima HDZ-a“, a niti su u prošlom režimu sudjelovali u „donošenju odluke o davanju putovnice dr. Franji Tuđmanu“. Prozirno je kako Milanović želi skrenuti pozornost sa svoje odgovornosti i s „lex Perković“ - najveće sramote svoje vlade. To mu neće proći - to javnost jako dobro zna i prepoznaje.

Svi oni koji su se stavili u službu naše države u trenucima kada je bio ugrožen opstanak Hrvatske zbog velikosrpske agresije Miloševićeva režima - a to je bio slučaj i s g. Perkovićem i g. Mustačem - na taj su način dali svoj doprinos. Ali ih iz kuta gledanja HDZ-a to ne amnestira od odgovornosti, a osobito ne u slučaju najtežih oblika kaznenih djela - za koja su danas na Visokom sudu u Münchenu osuđeni.