Potpredsjednica HDZ-a (i eurozastupnica) Ivana Maletić danas je - nakon sjednice nacionalnog Predsjedništva - u Središnjici HDZ-a odgovarala na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirala je, između ostalog, sjednicu Predsjedništva, pripreme za pobjedu na parlamentarnim izborima, naš gospodarski program za rast i razvoj Hrvatske, razgovore s potencijalnim koalicijskim partnerima…

Izjavu možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SJEDNICI PREDSJEDNIŠTVA

Održali smo redovitu sjednicu Predsjedništva - dogovaramo sve daljnje korake vezano uz parlamentarne izbore. Već prije smo na jednoj sjednici Predsjedništva odlučili o formiranju radne grupe za izradu izbornog programa. Formiran je Izborni stožer, a formirana je i radna skupina za izmjenu Statuta. Na ovoj sjednici smo izvijestili kako radimo i koji su nam planovi - tako da svi budu upoznati. Razmijenili smo ideje - kako kvalitetno nastupiti i što bolje se pripremiti za parlamentarne izbore.

O PROGRAMU

Institut IFO je napisao znanstveno-istraživačku studiju s preporukama za Republiku Hrvatsku, a mi radimo svoj program koji se temelji na našem gospodarskom programu. Preporuke iz studije su jedna šira platforma od koje smo krenuli - kao što smo, isto tako, detaljno proučili dubinsku analizu Europske komisije. Ili pak analize Svjetske banke i MMF-a, te hrvatskih instituta. Na temelju smo toga radili svoj gospodarski program. Koji se sad treba ažurirati novim mjerama i detaljima važnim za gospodarski rast i razvoj.

O KOALICIJI ZA IZBORE

Razgovaramo sa svim potencijalnim koalicijskim partnerima. Svjetonazorska načela su bitna, ali isto tako i gospodarska platforma na kojoj inzistiramo. Vidjet ćemo u nadolazećem razdoblju s kojim strankama i kako ćemo ići u koaliciju. Tome ćemo vrlo egzaktno i analitički pristupiti.

O IZMJENAMA STATUTA

Pitate me o „izmjenama Statuta“? Na Predsjedništvu smo prezentirali smjer u kojem idemo - želimo demokratizirati procese unutar stranke. Želimo, dakle, da načelo „jedan član - jedan glas“ bude primijenjeno što šire. Detalje o tome će prezentirati radna skupina koja na tome radi. Inzistiramo na zajedništvu - na timskom radu.