U programu smo točno identificirali razvojne potencijale Hrvatske - sektori u koje možemo i moramo ulagati. Te koji su neiskorišteni potencijali - koje moramo staviti u funkciju! - istaknula je, između ostalog, potpredsjednica HDZ-a (i eurozastupnica) Ivana Maletić sinoć u javljanju uživo za RTL Danas ispred Središnjice.

Razgovor s potpredsjednicom HDZ-a Maletić - koji je vodila novinarka Damira Gregoret - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Konkretne mjere za gospodarstvo

U programu smo točno identificirali razvojne potencijale Hrvatske - sektori u koje možemo i moramo ulagati. Te koji su neiskorišteni potencijali - koje moramo staviti u funkciju. Primjerice, najviše imamo poljoprivrednog zemljišta koje nije u funkciji i stavljanjem njega u funkciju - i s pomoći malim poljoprivrednim organizacijama preko proizvođačkih poljoprivrednih centara - ojačat ćemo poljoprivrednu proizvodnju i kreirati novih 50.000 radnih mjesta.

Cilj - rast i razvoj gospodarstva

Prvi korak je izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu i omogućavanje da poljoprivredna zemljišta na brz i jednostavan način dobiju i mladi poljoprivrednici - primjerice: neki kao donaciju, neki na koncesiju, neki da idu dijelovi u prodaju - dakle točno definirati kako resurse stavljamo u funkciju. Nadalje - reindustrijalizacija. Jako puno prostora je u našim industrijskim granama za daljnji rast i razvoj. Točno su rekli svi zaposleni u industrijama što im nedostaje - treba im, naime, brže rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, brže dobivanje dozvola i rješenja. To je ono što ćemo napraviti kroz promjene u javnom sektoru. Isto tako, trebaju im cjenovno dostupne sirovine, energenti, bolja prometna povezanost, obrazovana radna snaga u skladu s njihovim potrebama. To sve mijenjamo - kako bismo potaknuli njihovo proširenje, modernizaciju, inovacije…

Porezno rasterećenje

Radimo na cjelovitoj poreznoj reformi. Smanjujemo porez na dohodak, dakle opterećenja direktno na plaću - koja se odnose na poslodavce. To je ono što će im pomoći, dakle čitav segment snižavanja cijena inputa.