U Svetom Martinu na Muri (Međimurska županija) jučer je održana 32. sjednica Predsjedništva HDZ-a. Na upit okupljenih novinara, predsjednik Tomislav Karamarko komentirao je, među inim, uhićenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, mogućnost prijevremenih izbora u glavnom gradu te izdvajanje HZZO-a iz državne riznice. 

Donosimo glavne naglaske iz odgovora predsjednika Karamarka:

O BANDIĆEVU UHIĆENJU 

Ne mogu spekulirati ni o krivici, ni o nevinosti. No čudno je da se sve ovo događa upravo sada. Suglasan sam s onima koji kažu da se proizvodnjom događaja ovih dana pokušavaju zamagliti neka bitna pitanja. Opet ću spomenuti gospodarstvo kao pitanje svih pitanja. Vlada, naime, nema odgovore na probleme u gospodarstvu - gase se radna mjesta, nema investicija, standard naših građana je grozan, invalidi Domovinskog rata protestiraju... Suglasan sam s onima koji kažu da se s ovom „velikom muzikom“ oko Bandićeva uhićenja žele utišati priče (i) o sudskom procesu u Münchenu. Znakovito jest i to što se preferencijalno glasovanje nastoji nametnuti kao pitanja broj jedan za egzistenciju Hrvatske. Što je apsurdno.

http://hdz.hr/vijest/lokalne/video-o-bandicu-osjetilo-se-da-nesto-ne-sti...

Kako je to i sami g. Bandić govorio, pustimo neka tijela državnog progona rade svoj posao. Isto tako, nadam se da u tim tijelima nema zlouporabe položaja. Jednom sam bio upozorio djelatnike tih tijela da se ne daju uvući u političke igre, da odbiju biti instrument u rukama loših političara. Sigurno će se jednog dana doznati što je bilo i kako je bilo. „Tajming“ za rješavanje problema korupcije i kriminala uvijek je dobar, no u ovom slučaju čudna je koincidencija sa suđenjem Perkoviću!

O PRIJEVREMENIM IZBORIMA U ZAGREBU

Još nije vrijeme govoriti o tome. Trebamo prvo vidjeti u kojem će smjeru istraga razvijati, hoće li i na koje razdoblje Bandiću biti određen pritvor. S Bandićem nikad nismo bili ni u kakvom prešutnom dogovoru, mi smo mu u zagrebačkoj skupštini opozicija. I naš odnos, blago rečeno, nije nimalo romantičan. Mi se ni s kim ne dogovaramo - imamo jasno definiran popis koalicijskih partnera. 

O IZDVAJANJU HZZO-a

HDZ nije za izdvajanje HZZO-a iz državne riznice. Tako se gubi kontrola nad određenim sredstvima, ne postižu se nikakve uštede, a otvara se prostor za manipulacije.