„Izazovi i perspektive hrvatskog zdravstva“ - naziv je to stručne konferencije koja je - u organizaciji HDZ-ova Odbora za zdravstvo - održana jučer u Europskom domu u Zagrebu. Teme: izazovi i perspektiva solidarnog zdravstvenog sustava, zdravstveni zakoni i budućnost socijalnog zdravstva u Hrvatskoj, socijalni dijalog i hrvatska zbilja, dualizam u upravljanju zdravstvenim ustanovama, perspektiva domova zdravlja te odgovoran političar i zdravstvena reforma.

Izlagali su redom ugledni stručnjaci: članovi HDZ-ova Odbora za zdravstvo dr. Pavo Kostopeč i dr. Ivica Crnica, dr. sc. Viktor Gotovac (Pravni fakultet u Zagrebu), dr. Ivica Babić (Hrvatski liječnički sindikat) i strukovni direktor UKC Ljubljana dr. Sergej Hojker.

Zdravlje je temeljna vrijednost europske zajednice naroda i najviši civilizacijski doseg. S obzirom na aktualni trenutak hrvatskog zdravstva i nastojanja sadašnje vlasti za naglom izmjenom postojećih zdravstvenih zakona i donošenja novog - izlaganja uglednih stručnjaka time su još važnija i aktualnija.

Otoci ostaju bez ordinacija

Uvodno izlaganje na konferenciji održao je dr. Ivica Crnica. Među inim, naglasio je da domove zdravlja treba redizajnirati, a specijaliste učiniti dostupnijima pacijentima.

- Danas domovi zdravlja imaju važnu ulogu, no treba ih redizajnirati u skladu s recentnim i budućim okolnostima. Oni trebaju preuzetni novu ulogu u kreiranju i provođenju mjera zdravstvene zaštite. Primjerice, snažnije sudjelovanje u provođenju nacionalnih preventivnih programa. Racionalizacija zdravstvene administracije i svih nezdravstvenih službi je nužnost. Dostupnost je vrlo bitna. Želimo postići da domovi zdravlja dijelom rade i sekundarnu zdravstvenu zaštitu tako da pacijentima specijalist bude dostupan na kućnom pragu. Bolji domovi zdravlja - za bolju primarnu zdravstvenu zaštitu! Nevjerojatno je da se ukida preko stotinu ordinacija obiteljske medicine, čak i ordinacije na otocima. Zar to nije smanjivanje razine zdravstvene zaštite?! 

Na Milanoviću je odgovornost

Dr. Pavo Kostopeč oštro je kritizirao Varginu „reformu“ zdravstva preko leđa građana. I to na samom kraju mandata ove vlade!

- Vladajuća koalicija - preko ušteda na zdravlju građana - želi naći izlazak iz krize. Nije vrijeme da se preko zdravlja građana izlazi iz krize. Najprije treba provesti sve druge reforme, a tek onda rezati u zdravstvu! Ovako ključne reforme ne mogu voditi ministri, već premijer mora preuzeti odgovornost! Primjer - američki predsjednik Barack Obama je s reformom zdravstva počeo u trećem mjesecu mandata, a ne tri mjeseca prije odlaska s vlasti! Neka Varga objavi konkretne brojke o financijskim rezultatima HZZO-a i bolnica u proteklih šest mjeseci!

Populističke izmjene zakona

Dr. Viktor Gotovac u svom je izlaganju pažnju posvetio zakonodavnim rješenjima u zdravstvu i razvoju socijalnog zdravstva. 

- Kada se ovako - pred kraj mandata - mijenjaju ključni zakoni bez političkog konsenzusa, velika je vjerojatnost da će ih se ponovno mijenjati nakon izbora. Sve to ostavlja dojam da je riječ o populizmu i PR-u! A ne o stvarnim promjenama!

Ispod EU prosjeka

Dr. Ivica Babić upozorio je pak na nedostatak liječničkog osoblja u Hrvatskoj. Usporedio je hrvatski prosjek sa onim EU.

- Na 100.000 stanovnika u javnom sektoru radi 229 liječnika. Usporedite taj prosjek s europskim standardom - odgovorno tvrdim da Hrvatskoj nedostaje 4.000 liječnika!

Naakon izlaganja, održan je okrugli stol kojim je moderirao dr. Pavo Kostopeč

KOSTOPEČ: DOSTA JE VARGINIH EKSPERIMENATA!

Uoči konferencije, dr. Pavo Kostopeč dao je izjavu za mnogobrojne medije osvrnuvši se na najavu donošenja novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

- Siniša Varga je čovjek bez vizije, nevjerodostojan političar i - blefer bez pokrića! Njegov jedini cilj je beskrupulozna privatizacija hrvatskog zdravstvenog solidarnog sustava. Dosta je bilo Varginih smicalica i eksperimenata. Do sada se Milanović niti jednom riječju nije osvrnuo na tu ključnu reformu. Ponaša se kao da se ona provodi u Zanzibaru, a ne u Hrvatskoj. Ovako ključne reforme ne mogu voditi ministri, već odgovornost mora preuzeti premijer. HDZ će znati iznaći način kako očuvati solidarni zdravstveni sustav.