Ministar je član kabineta - to je najviši rang državnih dužnosnika. Obećao je građanima nove zakone i reformu. Ispunio je - ništa. Mora za to odgovarati. Ministre Varga, gdje su zakoni o zdravstvu? Gdje je reforma zdravstva? Zašto ste obmanjivali javnost?! U razvijenim demokratskim zemljama nezabilježeno je da se za klevetu tuži političkog suparnika! To nije, naime, dio političke kulture! - istaknuo je, među ostalim, član HDZ-ova Odbora za zdravstvo dr. Pavo Kostopeč danas na konferenciji za novinare u Središnjici - punim nazivom „Ministre Varga, tko kleveće hrvatske bolesnike?“

Konferencija za novinare održana je, naime, u povodu privatne tužbe ministra Varge - kojom ministar tehničke vlade u predizborno vrijeme, za klevetu i uvredu tuži dr. Kostopeča zbog javno iznesene kritičke analize zdravstvene politike.

Izjavu dr. Kostopeča možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Tehnički ministar tehničke vlade Siniša Varga tuži političkog suparnika za klevetu. Prije nekoliko dana, naime, dobio sam obavijest od zagrebačkog Općinskog suda da sam tužen. Varga u tužbi navodi da sam 14. srpnja za Dnevnik HTV-a dao izjavu da je on blefer bez pokrića. Nadalje, traži da dobije originalne snimak od HTV-a, da me se ispita, procesuira, osudi i da mu se nadoknade troškovi. 

Vargine obmane

HDZ-ov Odbor za zdravstvo je, dakle, 14. srpnja održao konferenciju o zdravstvu na kojoj sam govorio na temu „Odgovoran političar i zdravstvena reforma“.  Jasno sam iznio svoje stavove da se zakonodavna aktivnost ozbiljnih reformi mora provoditi u prvoj godini mandata, da sve važne i sveobuhvatne društvene reforme mora provoditi prvi čovjek zakonodavne vlasti. Dakle - premijer, a ne samo ministar. Te je potrebna dovoljna razina društvenog konsenzusa da bi se provela reforma - za koju se moraju osigurati financijska sredstva. Vargina reforma je odgođena, a potom se od nje odustalo. Sve to skupa - ustvrdio sam - bilo je obmanjivanje i blefiranje hrvatske javnosti.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-vargina-reforma-populizam-uste...

Reakcija -u interesu građana

Reagirao sam, dakle, kao član HDZ-ova Odbora za zdravstvo na politički program političkog suparnika. A reagirao sam i kao profesionalac, liječnik. Štitio sam interese svih zdravstvenih djelatnika. U konačnici, štitio sam interese svih građana - osiguranika koji štite zdravstveni sustav. Te u interesu onih najpotrebitijih - pacijenata. 

Nezabilježeno u demokracijama

Nakon tri mjeseca imamo ministra koji je odustao od svega, tužaka okolo političke suparnike, hoće ih procesuirati i traži nadoknadu troškova. Iz svega se ovog može zaključiti - tko je bio vjerodostojan, tko je bio blefer, tko ima pokriće, a tko nema. Ministar je član kabineta - to je najviši rang državnih dužnosnika. Obećao je građanima nove zakone i reformu. Ispunio je - ništa. Mora za to odgovarati. Ministre Varga, gdje su zakoni o zdravstvu? Gdje je reforma zdravstva? Zašto ste obmanjivali javnost?! U razvijenim demokratskim zemljama nezabilježeno je da se za klevetu tuži političkog suparnika! To nije, naime, dio političke kulture.

Afera za aferom

Kada se osvrnete na Varginu kratku javnu karijeru vidite - afera za aferom. Varga je najveći generator afera. Nedvojbeno - najpresuđivaniji čovjek za sukob interesa. Ne libi se potrošiti više od milijun kuna za uređenje jedne sobe, 96 000 kuna potrošiti na održavanje vlastitog vozila, zajedno sa svojim vozačem otići na skijanje o trošku pacijenata… U konačnici, njegovu „vladavinu“ će zdravstvena administracija pamtiti po brojnim PR akcijama, pokušajima i promašajima zdravstvene reforme i, u konačnici, odustajanju. Ima li taj Varga moralno i javno pravo tužiti? Gdje su tu pacijenti? Ministre Varga, koga će oni tužiti za opustošen zdravstveni sustav, opustošene bolnice i rekordne liste čekanja?

Verbalni delikt - u 21. stoljeću?!

U potpunosti odbijam sve navode koji se u tužbi navode - to ću argumentirati na sudu. Ovo smatram bijegom Siniše Varge od vlastitog neuspjeha, ograničavanjem slobode govora, pokušajem uvođenja verbalnog delikta, suzbijanja društvenog dijaloga i potpunim izostankom elementarne političke kulture.

NEKA VARGA OBJASNI

A nakon izjave, uslijedila su pitanja novinara. A jedno od njih se odnosilo na informaciju da je danas Vargina tužba povučena. Dr. Kostopeč je odgovorio jasno i precizno:

- Nemam nikakvu informaciju da je tužba bila povučena. Ako je povučena, pozivam vas da pitate ministra zašto je tužio i zašto je povukao tužbu.