Predsjednik HDZ-ova Odbora za rad Boris Kunst danas se u Središnjici naše stranke za Dnevnik HTV-a osvrnuo na ugovoru sa sindikatima iz 2009. o povećanju plaća i potrebi socijalnog dijaloga u kojem će se usuglasiti najbolja rješenja.

Izjavu Borisa Kunsta možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Dogovor & razgovor

Hrvatska demokratska zajednica u svom programu cijelo predizborno vrijeme isticala je da je dijalog sa socijalnim partnerima vrlo značajan. Što se tiče sporazuma iz 2009. oko rasta plaća za šest posto u javnim službama - kada, dakle, BDP poraste više od dva posto u dva uzastopna tromjesečja - HDZ je to potpisao u dogovoru sa sindikatima. Razgovarat ćemo sa socijalnim partnerima, upoznati ih s trenutnom gospodarskom i socijalnom situacijom u Hrvatskoj. U kvalitetnom dijalogu se, naime, može naći rješenje. Kada formiramo vladu i vidimo što smo naslijedili - a već itekako dobro znamo da smo naslijedili 100 milijardi kuna novog duga, golemi broj nezaposlenih i gospodarstvo u teškoj situaciji - ozbiljno ćemo sjesti sa sindikatima, odnosno socijalnim partnerima. Podsjećam, i oni sami su izrazili želju da ne inzistiraju isključivo na povećanju za šest posto. Inzistiraju na dijalogu i ako ima stvarnih razloga da ne dođe do povećanja plaća - spremni su da se o tome zajedno donese odluka.

SDP-ova samodostatnost

Neću izraziti sumnju u podatke Državnog zavoda za statistiku - kao što je to učinio početkom ove godine SDP-ov ministar kada je DZS objavio da je zaposlenost pala ispod milijun i 300 tisuća. No, činjenica je da prvi put DZS za vrijeme ove vlade donosi podatak sa šest, sedam decimala. To nije bila, naime, praksa. Na taj način ova vlada pokušava smanjiti manevarski prostor za razgovor sa sindikatima. Oni su i do sada izbjegavali - iako su se hvalili da imaju rast BDP-a od 2,84 posto - razgovarati sa socijalnim partnerima oko naslijeđenih obaveza. Da se, dakle, poveća osnovica plaće za 307 kuna za javne službe. Ne vidim razlog zašto DZS objavljuje podatak s toliko decimala. Osim ako nije - ponovit ću - radi smanjenja manevarskog prostora za dijalog za socijalnim partnerima. Te da ih se onemogući u daljnjim dogovorima. HDZ to neće činiti - nego sjesti sa socijalnim partnerima i pokušati vidjeti koliko je moguće ispuniti obvezu iz 2009.