Zdravstvo treba biti dostupno svim građanima - neovisno o mjestu stanovanja i financijskim sredstvima. Kontinuirano radimo na poboljšanju kvalitete usluga pacijentima. Povećat ćemo opremljenost naših bolnica. Radimo i na realizaciji projekta nacionalne dječje bolnice. Dijelom ćemo je financirati iz EU fondova. Nema privatizacije zdravstva! Inzistirat ćemo na jasnoj podjeli na privatno i javno zdravstvo. Čuvat ćemo zdravstvo kao civilizacijsku vrijednost. Napravljen je cijeli niz projekata - E-karton za pacijente, e-portal i Središnji kalendar nabave! - sažetak je to poruka ministra zdravlja doc. dr. sc. Darija Nakića, kandidata na listi HDZ-a prof. dr. sc. Drage Prgometa i ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Fedora Dorčića u Središnjici na konferenciji za novinare o zdravstvu u Izbornom programu HDZ-a.

Izjave možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Nakić: Radimo na realizaciji projekta nacionalne dječje bolnice!

Kada govorimo o zdravstvu, vjerujem da smo svi svjesni činjenice što znači zdravstveni sustav - on je jedan od najvećih dostignuća zapadnoeuropske civilizacije. To je zdravstvo dostupno svim našim građanima. Ističem da hrvatski zdravstveni sustav, sukladno razvoju našeg društva i solidarnosti, takav mora i ostati. Zdravstvo treba biti dostupno svim građanima - neovisno o mjestu stanovanja i financijskim sredstvima.

Kvalitetnije zdravstvo

Radimo na poboljšanju kvalitete zdravstvenog sustava - kroz racionalizaciju odnosno reformu bolničkog sustava. Kontinuirano radimo na poboljšanju kvalitete usluga pacijentima. Povećat ćemo opremljenost naših bolnica. Valja istaknuti - od početka smo godine krenuli s nabavkom najsuvremenije opreme. Ta kvalitetna oprema će omogućiti kvalitetnije liječenje pacijenata - koje će oni moći ostvarivati u našim ustanovama. Razvijat ćemo, nadalje, funkcionalnu povezanost ustanova. Mora biti jasan smjer: kad pacijent dođe u ustanovu, gdje nastavlja daljnje liječenje.

Financiranje projekata iz EU fondova

Radimo i na realizaciji projekta nacionalne dječje bolnice. Dijelom ćemo je financirati iz EU fondova. U izradi je medicinski plan - što će sve sadržavati nacionalna dječja bolnica. Inzistirat ćemo na stalnom poboljšanju Hitne službe. Otpočetka smo uveli novih 18 timova - u krajevima u kojim je zabilježena depopulacija. Djelomično smo povećali dostupnost Hitne službe na način da liječnici obiteljske medicine sudjeluju u radu. Glavni i osnovni cilj: sigurnost naših pacijenata! Uveli smo i helikoptersku medicinsku službu, i to u tri grada u Hrvatskoj. Povećavamo i mogućnost upotrebe brodova za hitnu medicinsku pomoć, dakle za otoke. U tijeku je izrada studije održivosti i cijeli će se program financirati iz EU fondova.

Prgomet: Nema privatizacije zdravstva!

Vrlo jasno poručujem: nema privatizacije zdravstva! Inzistirat ćemo na jasnoj podjeli na privatno i javno zdravstvo. Dakle, zdravstvo mora biti dostupnom svakom građaninu. Nema niti riječi o onome što nam se predbacuje, o „amerikanizaciji“ zdravstva. Čuvat ćemo zdravstvo kao civilizacijsku vrijednost. U ovom trenutku u Hrvatskoj tumori još uvijek zauzimaju visoko mjesto u ukupnoj smrtnosti. Na tom ćemo planu učiniti nekoliko stvari. Prvo - javnozdravstvenim akcijama želimo osnažiti svijest građana o štetnosti pojedinih načina ponašanja koji povećavaju mogućnost oboljenja od tumora. Drugo - provoditi „screening“ testove za rano otkrivanje tumora. Treće - inzistirat ćemo na tome da se vrlo jasno zna što će se raditi i u kojem vremenskom periodu pristupiti liječenju pojedinih tumora. I na koncu - palijativna skrb.

Dorčić: E-karton za pacijente, e-portal i Središnji kalendar nabave!

Napravljen je cijeli niz projekata. Najavili smo implementaciju E-kartona odnosno središnjeg zapisa o pacijentu. To je jedno od najvećih dostignuća u Europi. Nakon probnog rada, slijedi usklađivanje normativnih akata. Potom, konačna implementacija koja će biti koja će biti na razini da Hrvatsku dovede na vodeće mjesto u Europi.

Tehnološki komunikacijski kanal

Kao sljedeći projekt, najavljujem uvođenje e-portala - tehnološki je to komunikacijski kanal kojim ćemo povezati liječnike primarne zdravstvene zaštite i pacijente. U prvoj fazi, to će biti omogućeno za oko 1,2 milijuna građana. Cilj e-portala je rasterećenje pacijenata s čekanjima, administracijom i slično. Cilj nam je i rasteretiti liječnike primarne zdravstvene zaštite.

Onemogućit će se dupliciranje narudžbi

Najavljujem i stvaranje Središnjeg kalendara naručivanja - za sve bolnice u Hrvatskoj. Preduvjet za to je uvođenje bolničkog informacijskog sustava u sve zdravstvene ustanove, a potom njihovo povezivanje s centralnim elektroničkim središtem informacijskog sustava zdravstva. Svi naši osiguranici ostvarit će uvid u sve postojeće termine u zdravstvenim ustanovama. Onemogućit će se pak i dupliciranje narudžbi.