Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko danas je - uoči početka druženja s članovima vukovarskog (gradskog) HDZ-a - u Vukovaru odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, mogućnost dvije komemoracije u Jasenovcu, potrebu poštovanja svih žrtava i odavanja pijeteta, mogućnosti za realizaciju projekata za razvoj gospodarstva u Vukovarsko-srijemskoj županiji…

No, prije same izjave predsjednik Karamarko zapalio je svijeću kod kamenog križa na ušću Vuke u Dunav. A nakon Vukovara, uslijedit će u Vinkovcima druženje članovima vinkovačkog (gradskog) HDZ-a.

Izjavu predsjednika Karamarka možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O DVIJE KOMEMORACIJE U JASENOVCU

To nije dobro. Svi koji poštuju i imaju pijetet prema žrtvama Jasenovca - žrtvama jednog brutalnog sustava - morali bi misliti na to da poštuju te žrtve i imaju pijetet za njih. Zalagat ću se da odnos prema žrtvama uistinu bude unificiran. Žrtve su žrtve - svi prema njima trebaju imati isti odnos, a ne ih koristiti u dnevnopolitičke svrhe.

O PIJETETU PREMA ŽRTVAMA

Naša je poruka jasna - imamo uistinu odnos pijeteta prema žrtvama Jasenovca i Holokausta. Netko stalno želi politizirati - u tome ne želim sudjelovati. Žalim žrtve i suosjećam sa svima koji su stradali u Drugom svjetskom ratu, žrtvama Holokausta, te žrtvama komunističkog režima.

O SUSRETU S NICHOLASOM DEANOM

Pitate me za „susret s posebnim izaslanikom za pitanja Holokausta Državnog tajništva Sjedinjenih Američkih Država Nicholasom Deanom“? Razgovarali smo uglavnom o obeštećenju, dakle povratu oduzete imovine. Mnogo je ljudi ubijeno i istjerano iz svojih domova - potrebno ih je obeštetiti. Živote nitko ne može vratiti, ali postoje djeca i unuci koji trebaju dobiti natrag oduzetu imovinu. Ovo je moj drugi susret s g. Deanom, prvi sam se put s njim susreo prošle godine.

O OSUDI TOTALITARIZMA

Osuđujemo svaki totalitarni sustav - nacistički i sve što je nastalo u okrilju nacističkog sustava. Osuđujemo, isto tako, i komunistički totalitarni sustav. Naš je stav jasan - on je antitotalitaristički u svakom pogledu. Žalimo za svim žrtvama.

O MINISTRU HASANBEGOVIĆU

On je dobar ministar kojega kritiziraju oni koji su ostali uskraćeni za neka sredstva, a koja nisu niti trebali dobiti.

O PROJEKTIMA U ŽUPANIJI

Bit će mnogo tema tijekom današnjeg razgovora, dakle razvoj gospodarstva u županiji. Razgovarat ćemo o projektima koji nisu realizirani i što može Vlada učiniti da ih se realizira. Tu je i pitanje državne imovine, odnos lokalne (samo)uprave oko tog dijela problema. Svugdje gdje dođem vidim da je upravo državna imovina problem - pitanje DUUDI-ja, DORH-a…

O DOMOLJUBNOJ KOALICIJI

Sve je u redu, Domoljubna koalicija funkcionira. Hrvatska seljačka stranka ima novog predsjednika, pun je elana i energije. Imamo jako dobre odnose.

O SRBIJI U EU

Srbija sama odlučuje o tempu pregovora s Europskom unijom. Hrvatska će inzistirati da Srbija udovolji svim uvjetima EU. Moraju zadovoljiti standarde EU - sve ono što smo i mi morali u šest godina mukotrpnih pregovora. Mi nismo zapreka - Srbija mora neke stvari riješiti sama sa sobom. Primjerice, univerzalna jurisdikcija. Sve ovisi o Srbiji.

O LOZANČIĆU

Ne vjerujem da će dočekati kraj mandata. To sad ide na saborski odbor. Ja sam svoj stav o tome davno izrekao.

O SDP-ovoj INTERPELACIJI

SDP je u oporbi i moraju nešto pričati. Zadnji su koji imaju obraz govoriti o radu Vlade. Skoro su upropastili Hrvatsku. Rezultat njihova „rada“ je 100 milijardi kuna novoga duga, 100 000 ugašenih radnih mjesta i 100 000 iseljenih iz Hrvatske. O čemu, dakle, pričaju?

O KAMPU ZA MIGRANTE U SLAVONSKOM BRODU

Kamp u Slavonskom Brodu bit će u hladnom pogonu. Ako se poveća broj migranata, onda će se kamp aktivirati - proširiti svoje kapacitete.

O PLJAČKI U ZGRADI MUP-a

Nije dobro da se to dogodilo. Žao mi je da je tek nakon tog događaja došlo do smjena - koje su se trebale dogoditi ranije. Neka policija u miru radi svoj posao i pronađe počinitelje.