(VIDEO & PHOTO) Izaslanstvo HDZ-a - predvođeno predsjednikom Andrejom Plenkovićem - jutros je na zagrebačkom groblju Mirogoju položilo vijenac i zapalilo svijeće na grob utemeljitelja HDZ-a i moderne Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

Dr. Franjo Tuđman najveći je državnik kojeg je hrvatski narod imao u svojoj slavnoj i vihornoj nacionalnoj povijesti. Preminuo je na današnji dan, prije 19 godina. Zajedno s izaslanstvom HDZ-a, vijenac je položila i obitelj pokojnog predsjednika Tuđmana.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/memoriam-dr-franjo-tudman-10-prosinca-1999-10-prosinca-2018

Državnik, vizionar, velikan

Nakon polaganja vijenca, predsjednik Plenković dao je izjavu za medije u kojoj je istaknuo neizmjeran doprinos dr. Tuđmana slobodnoj i demokratskoj Republici Hrvatskoj:

19 godina nakon smrti prvoga hrvatskog predsjednika i prvog predsjednika HDZ-a dr. Franje Tuđmana, okupili smo se ovdje da mu još jednom odamo počast i da se prisjetimo njegovoga velikog, vizionarskog i državničkog djela za Republiku Hrvatsku u prijelomnim trenucima za cijeli europski kontinent. Uz potporu hrvatskog naroda, pronašao je način da Hrvatska postane i demokratska i slobodna i međunarodno priznata država.

Vodio je Hrvatsku u najtežim vremenima velikosrpske Miloševićeve agresije, za vrijeme Domovinskog rata oslobodio je okupirane teritorije i svojom mudrošću, uz pomoć međunarodne zajednice, mirno reintegrirao Hrvatsko Podunavlje - inzistirajući na procesu pomirbe, što je jedna od njegovih ključnih ostavština, koju također njegujemo. I sve što se kasnije događalo bilo je zacrtano u tih prvih deset godina hrvatske samostalnosti i Tuđmanovoj viziji: drago mi je da smo nastavili tim putem - i u pogledu članstva u Europskoj uniji i NATO-u, u izgradnji demokratskih institucija, socijalne pravednosti, gospodarskog razvoja i što veće uključenosti svih u blagodati hrvatskog društva i samostalne RH.