(VIDEO) Na zagrebačkom groblju Mirogoj izaslanstvo HDZ-a - predvođeno predsjednikom HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrejem Plenkovićem - zapalilo je svijeće i položilo vijenac na grob dr. Franje Tuđmana o 17. godišnjici njegove smrti.

Dr. Franjo Tuđman utemeljitelj je moderne hrvatske države, koja je pod njegovim vodstvom međunarodno priznata, obranjena i oslobođena, a svojom je državotvornom vizijom zacrtao i euroatlantski put Republike Hrvatske.

Pod njegovim vodstvom, Hrvatska demokratska zajednica postala je stožerna, okupljajuća stranka koja je zahvaljujući svojoj širini povela hrvatski narod u ostvarenje stoljećima željene slobode.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/dr-franjo-tudman-17-godisnjica-smrti-najveceg-drzavnika-u-nasoj-nacionalnoj

IZJAVA PREDSJEDNIKA PLENKOVIĆA

Nakon odavanja počasti dr. Franji Tuđmanu, predsjednik Plenković odgovarao je na pitanja brojnih okupljenih novinara.

Izjavu možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O POVIJESNOJ ULOZI DR. TUĐMANA

Danas smo zajedno sa svim dužnosnicima i brojnim članovima Hrvatske demokratske zajednice položili vijenac i zapalili svijeću prvom predsjedniku Hrvatske i prvom predsjedniku HDZ-a dr. Franji Tuđmanu. Prošlo je 17 godina od njegove smrti. Njegov glavni politički projekt - samostalna i slobodna Republika Hrvatska - i dalje živi i razvija se.

U godinama pred nama - prisjećajući se svih ključnih postignuća koje je ostvario za demokratizaciju zemlje, njeno odvajanje od tadašnje SFRJ, obranu od velikosrpske Miloševićeve agresije, međunarodno priznanje u složenim ratnim okolnostima - nastavljamo njegovu ambiciju da Hrvatska bude dio europske i transantlantske strukture. To činimo s drugom odgovornošću i drugim temama, ali s vizijom da su hrvatski čovjek i ovaj naraštaj oživotvorili san koje su mnoge generacije prije nas sanjale. Tuđmanov je doprinos u tim prijelomnim vremenima za svijet, Europu i Hrvatsku bio ključan. Stoga smo došli ovdje odati počast dr. Tuđmanu - izraziti našu zahvalu za sve ono što je napravio za Hrvatsku i hrvatski narod.

O OSTVARENJU VIZIJE DR. TUĐMANA

Siguran sam da bi dr. Tuđman bio zadovoljan što smo ostvarili većinu strateških zadaća i nacionalnih ciljeva koje je postavio. Mi smo slobodna zemlja, koja ima zaokruženi teritorijalni integritet, koja je demokratska, u kojoj se smanjuju podjele te se stvara ozračje tolerancije. Zemlja smo koja je čvrsto ukorijenjena u temeljne vrijednosti zapadne Europe - kojima je i on težio - a to su prije svega sloboda, demokracija te vladavina ljudskih prava.

O VREDNOVANJU DR. TUĐMANA

U našem je obrazovnom sustavu izuzetno važno primjereno prenositi recentnu hrvatsku povijest - od 1989. do danas. To su bili prijelomni trenuci. Za sve one generacije koje se možda toga ne sjećaju, naš obrazovni sustav mora na kvalitetan način prikazati ta ključna vremena. Na tome svi skupa moramo zajedno raditi i insistirati, ali i na drugim aktivnostima, posebice u pogledu vrijednosti Domovinskog rata i istine.

POVJESNIČAR, POLITIČAR I DRŽAVNIK

Obilježavanje 17. godišnjice smrti dr. Franje Tuđmana nastavit će se u njegovom rodnom mjestu - Velikom Trgovišću. Kod biste dr. Tuđmana, ispred njegove rodne kuće, izaslanstvo naše stranke položit će u 13:00 sati vijenac i zapaliti svijeće.

U spomen školi, također u Velikom Trgovišću, održat će se - s početkom u 13:15 sati - predavanje pod nazivom „Dr. Franjo Tuđman, povjesničar, političar i državnik“. Govorit će predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković, saborski zastupnik prof. dr. sc. Miroslav Tuđman i Milan Kovač, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“.

U Svetištu Sveta Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu služit će se sveta misa zadušnica s početkom u 19:00 sati.