(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković danas je na zagrebačkom groblju Mirogoju - predvodeći izaslanstvo naše stranke - zapalio svijeću i položio vijenac na grob utemeljitelja HDZ-a i moderne Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

Dr. Franjo Tuđman najveći je državnik kojeg je hrvatski narod imao u svojoj slavnoj i vihornoj nacionalnoj povijesti. Preminuo je na današnji dan, prije 18 godina.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/memoriam-dr-franjo-tudman-10-prosinca-1999-10-prosinca-2017

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/dr-franjo-tudman-drzavnik-koji-je-ujedinio-hrvatski-narod-i-svoju-viziju-pretvorio

Rijeka hrvatskih ljudi

Na posljednjem počivalištu prvoga hrvatskog predsjednika danas su se, kako bi mu odali počast za sve što je učinio za hrvatski narod, okupili brojni dužnosnici naše stranke, saborski zastupnici, članovi županijskih, gradskih i općinskih organizacija HDZ-a, temeljnih ogranaka…

Zajedno s izaslanstvom HDZ-a, bila je i obitelj pokojnog predsjednika Tuđmana.

Plenković: Okupljajuća i državnička politika - ostavština dr. Tuđmana!

Nakon polaganja vijenaca, predsjednik Plenković dao je izjavu za brojne okupljene novinare. Izjavu predsjednika Plenkovića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo njegove ključne poruke:

O počasti hrvatskom velikanu

Prošlo je 18 godina od smrti prvoga hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana. Vidite i sami koliko je danas na Mirogoj došlo ljudi izraziti poštovanje državniku, čovjeku koji je bio lider Hrvatske u prekretničkim trenucima za demokraciju i za našu državu. Njegova okupljajuća, državnička politika u nezahvalnim međunarodnim okolnostima - ostavština je dr. Tuđmana.

O povijesnoj ulozi dr. Tuđmana

Vodio je Hrvatsku u slobodu u Domovinskom ratu, koja je ostvarena uz hrabrost i požrtvovnost hrvatskih branitelja. Ne samo da je vojno-redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja oslobodio veliki dio Hrvatske - pri čemu je promijenjena ravnoteža snaga u Bosni i Hercegovini - nego je i državničkom politikom, u dijalogu s međunarodnom zajednicom, omogućio mirnu reintegraciju Hrvatskog Podunavlja.

O europskoj i prosperitetnoj Hrvatskoj

Devedesete godine prošlog stoljeća bile su za Hrvatsku izazov, a dr. Tuđman nas je u tome vodio s iskrenom namjerom izgradnje demokracije i snažnih institucija. Otvorio je vrata prema Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu - te su nacionalne zadaće ostvarene desetak godina nakon njegove smrti. Sada, u trećem desetljeću hrvatske demokracije, zadaća nas koji imamo čast biti na odgovornim dužnostima u Republici Hrvatskoj jest poboljšati ekonomski standard i kvalitetu života hrvatskih ljudi, iskoristiti sve potencijale našeg društva i učiniti našu demokraciju uvažavajućom, s međusobnom tolerancijom i poštivanjem ljudskih i manjinskih prava. To je vizija moderne i demokratske Hrvatske.

PHOTO: Ivica Bitunjac