(PHOTO) U službenoj organizaciji Ministarstva obrane Republike Hrvatske obilježava se 20. godišnjica smrti ratnog ministra obrane i velika suvremene hrvatske povijesti Gojka Šuška.

Predstavnici državne vlasti, izaslanstva Hrvatske demokratske zajednice i braniteljskih udruga, mnogobrojni građani… okupili su se jutros kod spomenika „Glas hrvatske žrtve - Zid boli“, odakle su se u dostojanstvenoj koloni zaputili do posljednjeg počivališta jednog od najzaslužnijih ljudi za stvaranje samostalne i suverene hrvatske države te položili vijence i zapalili svijeće na njegov grob.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/20-godisnjica-smrti-gojka-suska-jednog-od-velikana-u-stvaranju-slobodne-hrvatske

Brojna izaslanstva na Šuškovu grobu

Uz članove obitelji i prijatelje Gojka Šuška, vijenac je u ime Vlade Republike Hrvatske položio potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane (i član Predsjedništva HDZ-a) general Damir Krstičević.

U ime Hrvatskog sabora vijenac je položio njegov predsjednik (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković - u pratnji potpredsjednika Hrvatskog sabora (i zamjenika predsjednika HDZ-a) Milijana Brkića. 

U ime Predsjednice Republike Hrvatske vijenac je položio njezin savjetnik za hrvatske branitelje Ante Deur.

U ime Hrvatske demokratske zajednice vijenac su položili predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ general Miljenko Filipović, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Mario Kapulica i potpredsjednik naše stranke Tomislav Čuljak. 

Vijence je položilo i izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja - predvođeno ministrom (i članom Središnjeg odbora HDZ-a) generalom Tomom Medvedom, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, Mladeži HDZ-a, Grada Zagreba, Hrvatskog generalskog zbora, kao i članovi obitelji Tuđman.

Molitvu na grobu ministra Šuška predvodio je generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo.

Bliski suradnik dr. Tuđmana

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je da je Gojko Šušak bio bliski suradnik prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te ministar obrane od ratne 1991. pa sve do smrti 1998. godine, naglasivši njegove velike zasluge u stvaranju hrvatske države.

- Posebno pamtim izvanredne kontakte koje je imao sa Sjedinjenim Američkim Državama, a pamtim ga i kao samozatajnog i skromnog čovjeka, ali s vizijom. Bio je napadan i često meta difamacijskih kampanja. Očito su politički protivnici i oni koji nisu prihvaćali Hrvatsku vidjeli koliko je bitan i važan, pa su stoga vrlo često podlo udarali po njemu.

Ovaj današnji skup pokazuje da Hrvati prepoznaju ljude koji su imali viziju - zaključio je Jandroković.

Ostvario dobre odnose sa SAD-om

Ministar Krstičević je naglasio da ratni ministar obrane Gojko Šušak predstavlja simbol Domovinskog rata i pobjedničke Hrvatske vojske.

- Gojko Šušak zaslužan je za stvaranje naše vojske i pobjede u Domovinskom ratu i zato mi je drago da danas, iz pozicije Ministarstva obrane, obilježavamo ovaj dan. S druge strane, Šušak je ostvario i dobre odnose sa SAD-om, koji su nam i danas najvažniji partner u području obrane i sigurnosti.

Hrvatska vojska prema zapadnim standardima

Sjećam se - dodao je Krstičević - da je prilikom dolaska na teren Šušak uvijek želio otići među vojnike, vidjeti položaje i uvjete u kojima borave.

- Zanimalo ga je sve vezano uz hrvatske vojnike, a posebno je nastojao pružiti priliku mladima, što je za nas tada bila iznimno velika odgovornost. Šušak je, također, želio da se Hrvatska vojska razvija po zapadnim vrijednostima i standardima, što nam je uvelike koristilo u tim ratnim danima.

Dokumentarni film „Pobjednik iz sjene"

Službeni program obilježavanja obljetnice smrti Gojka Šuška započeo je sinoć u Velikoj dvorani Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prikazivanjem dokumentarnog filma redateljice i scenaristice Ljiljane Bunjevac Filipović „Gojko Šušak - Pobjednik iz sjene“ u produkciji HRT-a.

https://www.morh.hr/hr/vijesti-najave-i-priopcenja/priopcenja/16870-prikazan-dokumentarni-film-gojko-susak-%E2%80%93-pobjednik-iz-sjene.html

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-andrej-plenkovic-nazocio-projekciji-filma-o-ratnom-ministru-obrane-rh-gojku-susku/23799

Okrugli stol: Krstičević, Filipović, Bušić

Nakon odavanja počasti na Mirogoju, program obilježavanja danas je nastavljen okruglim stolom pod nazivom „Sjećanje na ratnog ministra obrane RH Gojka Šuška“ u Hrvatskome vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“.

Među govornicima izdvojimo troje dužnosnika naše stranke: člana Predsjedništva HDZ-a generala Damira Krstičevića, predsjednika Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ generala Miljenka Filipovića i predsjednicu Odbora HDZ-a za Hrvate izvan Hrvatske Zdravku Bušić.

Sveta misa zadušnica

Svetu misu zadušnicu, s početkom u 18:00 sati, predvodit će vojni ordinarij mons. Juraj Bogdan u Crkvi Bezgrešnog Začeća blažene Djevice Marije (Avenija Gojka Šuška 2, Dubrava).