Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice - predvođeno glavnim tajnikom (i predsjednikom Hrvatskog sabora) Gordanom Jandrokovićem - položilo je vijenac i zapalilo svijeće na zagrebačkom Mirogoju na grobu utemeljitelja stranke i moderne Hrvatske dr. Franje Tuđmana na 95. godišnjicu njegovog rođenja.

Najveći državnik u povijesti Hrvata

Na današnji dan, prije 95 godina, u Velikom Trgovišću rođen je Franjo Tuđman - prvi hrvatski predsjednik i najveći državnik u povijesti našeg naroda. Vrhovni zapovjednik pod čijim je vodstvom obranjena i oslobođena Domovina. Rodonačelnik europske ideje među Hrvatima, vizionar koji je utro put ulaska Republike Hrvatske u NATO i Europsku uniju.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hvala-vam-predsjednice-0

SAN O NEOVISNOJ HRVATSKOJ PRETVORIO JE U STVARNOST

Nakon odavanja počasti prvom hrvatskom predsjedniku, izjave za brojne okupljene novinare dali su glavni tajnik Jandroković i potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner.

Jandroković: Ponosni na prvog hrvatskog predsjednika!

S ponosom se sjećamo dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika i prvog predsjednika HDZ-a. On je utemeljitelj moderne hrvatske države. Svoje snove i viziju pretvorio je u stvarnost. Ono što je sanjao i o čemu je pisao, postalo je njegovo životno djelo. To je ta ključna razlika između njega i ostalih hrvatskih velikana. Ponosni smo na dr. Tuđmana i njegovo djelo. Njegovo je učenje duboko ukorijenjeno u programu i političkom djelovanju HDZ-a. Bilo je pokušaja na lijevom dijelu političkog spektra da se umanji djelo dr. Tuđmana. To djelo je, međutim, toliko snažno da i oni koji su ga kritizirali danas prihvaćaju njegovu veličinu i važnost.

Uloga dr. Tuđmana

Dr. Tuđman jako je dobro prepoznavao prioritete te je u vrlo kompleksnim međunarodnim okolnostima znao učiniti ono što je u tom trenutku bilo važno - stvoriti državu, osigurati pobjedu u Domovinskom ratu, započeti obnovu i međunarodnu afirmaciju RH. Siguran sam da bi danas dr. Tuđman fokus stavio na političku stabilnost i jačanje demokratskih institucija. U bitno izmijenjenim međunarodnim i sigurnosnim okolnostima, Hrvatska mora biti stabilna i snažna država.

Reiner: Djelo dr. Tuđmana nitko ne može osporiti!

Dr. Franjo Tuđman je i sanjao i ostvario slobodnu, neovisnu i demokratsku Hrvatsku. Mi danas, nakon mnogih stoljeća, imamo slobodnu, neovisnu i demokratsku Hrvatsku. Njegovom zaslugom - te zaslugom ostalih osnivača - u program stranke je ušla pripadnost Ujedinjenim narodima, NATO-u i Europskoj uniji. Sve je to ostvareno upravo pod vodstvom HDZ-a. Sve ono što je dr. Tuđman sanjao i planirao za Hrvatsku je - ostvareno. To nitko ne može osporiti.