Prema informacijama koje je ministar uprave Lovro Kuščević dobio danas na temelju rada APIS-a, koji je bio zadužen da prebroji potpise, i posebnog povjerenstva koje je dodatno verificiralo to izvješće, čini se da ni inicijativa „Narod odlučuje“ ni „Istina o Istanbulskoj“ nisu prikupile dovoljan broj od 374.740 valjanih potpisa kako bi se raspisali državni referendumi - otkrio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Plenković uvodno se obraćajući na 119. sjednici Vlade.

Nadzor svih neispravnih potpisa

Najavio je da će Vlada taj zaključak proslijediti Hrvatskom saboru, koji je zatražio prebrojavanje potpisa, ali isto tako zadužiti ministra uprave da građanskim inicijativama omogući uvid i kontrolu u sve one potpise koji su proglašeni neispravnima, odnosno nevažećima:

- Tako da uz punu transparentnost oni koji su zainteresirani vide o čemu je točno riječ.

Novi Zakon o referendumu

Predsjednik Plenković također je najavio da će se pristupiti izradi novog Zakona o referendumu budući da postojeća regulativa ima dosta praznina:

- I s time se, mislim, slaže većina aktera u javnosti.

Ministar uprave Lovro Kuščević istaknuo je da je izrada novog Zakona o referendumu u prijedlogu plana normativnih aktivnosti za sljedeću godinu:

- I to upravo kako bi se cijeli postupak napravio što je moguće transparentnijim i kako bi se omogućilo bolje i kvalitetnije sudjelovanje građana u referendumima kao poželjnom obliku izjašnjavanja.

Pokojnici, maloljetnici, nepostojeći OIB-i…

„Istina o Istanbulskoj“ predala je 390.916 potpisa, a ispravnih je bilo 345.942 - neispravnih 44.974.

„Narod odlučuje“ za prvu referendumsku inicijativu, vezanu za izmjene izbornog zakonodavstva, prikupio je 412.325 potpisa, od kojih je ispravno 371.450, a neispravno 40.875.

Za drugu svoju inicijativu - da zastupnici nacionalnih manjina ne mogu odlučivati o Vladi i proračunu - prikupili su 407.835, od kojih ispravno 367.169, a neispravno 40.666.

Među neispravnima su dvostruki potpisi, potpisi maloljetnih osoba ili onih koje nisu hrvatski državljani, osoba koje su preminule prije početka prikupljanja potpisa ili čiji zapisani OIB („OIB“) ne postoji ni u jednoj evidenciji… Najveći broj potpisa utvrđen je neispravnim jer osobno ime na potpisnoj listi ne odgovara osobnom imenu u registru birača.

Izvješće Povjerenstva

Izvješće Povjerenstva o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti prikupljanja potpisa iz zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma dviju inicijativa možete u cijelosti pročitati preko donjeg linka:

https://uprava.gov.hr/vijesti/izvjesce-povjerenstva-o-provjeri-broja-i-vjerodostojnosti-potpisa-biraca-iz-zahtjeva-za-raspisivanje-drzavnog-referenduma-gradjanskih-inicijativa-narod-odlucuje-i-istina-o-istanbulskoj/14813