U nazočnosti predsjednika HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andreja Plenkovića, danas su u Banskim dvorima potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga: Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Bespovratna sredstva

Poziv za dostavu projektnih prijedloga za poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama otvoren je od 18. srpnja 2016. do 31. prosinca 2020. Ukupna raspoloživa bespovratna sredstva za ovaj Poziv iznose 725.480.000 kuna. Zasad je donesena odluka o financiranju za 12 prijava - čime se ukupno dodjeljuju bespovratna sredstva u iznosu od 574.898.608,13 kuna. Troškovi se odnose na infrastrukturne radove, nabavu medicinske opreme i nadoknadu administrativnog provođenja projekta.

Unaprjeđenje zdravstva

Tom je prigodom predsjednik Plenković istaknuo da je ovo tjedan u kojem emancipiramo niz konkretnih, vrlo praktičnih koristi od sredstava dobivenih iz Europskoga fonda za regionalni razvoj - iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

- Izrazito sam zadovoljan da je nakon poziva koji je raspisan prije nekoliko mjeseci, u vrlo kratkom roku, zaprimljen cijeli niz vrlo kvalitetnih i korisnih projekata za unaprjeđenje stanja u hrvatskome zdravstvu, u našim bolnicama, u nabavi nove opreme ili pak modernizaciji postojećih objekata diljem Hrvatske - od Zagreba preko Vukovara do Dubrovnika.

Značajna sredstva potpore

Predsjednik Plenković je najavio da će na sredstva iz ove omotnice Ministarstvo zdravstva dodati još sto milijuna kuna iz svoga proračuna.

- Riječ je o znatnim sredstvima koja će brojnim našim ustanovama biti od izrazite koristi. Drago mi je da su u kvalitetnoj suradnji i sinergiji Ministarstva zdravstva i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te SAFU-a, kao ključne agencije za realizaciju i, u konačnici, isplatu ovih sredstava projekti ovako brzo pripremljeni i, nadam se, uskoro i realizirani.

Kvalitetno iskorištavanje članstva u EU

Naglasio je pritom da ovakvi projekti potvrđuju da nam je članstvo u EU izuzetno korisno.

- To je dobro u kontekstu naše šire politike unapređivanja hrvatskoga zdravstvenoga sustava, kao i ostvarivanja prioritetnih ciljeva Vlade prema kojima će svi hrvatski ljudi imati odgovarajuću zdravstvenu zaštitu i to u onim uvjetima - naravno, prije svega kad je riječ o bolnicama - koji i priliče članici Europske unije. Stoga su upravo i ovakvi projekti potvrda da nam je to članstvo izuzetno korisno i dobro za realizaciju naših ključnih projekata. Drago mi je da su naši župani ovdje, kao osnivači većine bolnica o kojima ovdje govorimo. Mislim da je to još jedan primjer dobre suradnje središnje razine vlasti s hrvatskim županijama. Svima vam čestitam i nadam se da će ovakvih projekata i prigoda za realizaciju projekata koji su financirani i sufinancirani iz sredstava Europske unije i državnoga proračuna još biti u mandatu ove Vlade.

Žalac: Omogućeno je opremanje bolnica nužno za njihov daljnji razvoj!

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (i članica Predsjedništva HDZ-a) Gabrijela Žalac zahvalila je predsjedniku Plenkoviću na podršci, rekavši da potpisivanje ovih ugovora potvrđuje važnost povlačenja europskih fondova. Što se tiče ovog natječaja, nastavila je ministrica, on je omogućio rekonstrukciju i opremanje bolnica, nužnu za njihov daljini razvoj.

- Ukupna raspoloživa bespovratna sredstva za ovaj Poziv iznose 725.480.000 kuna, a u suradnji s Ministarstvom zdravstva dogovoreno je dodatno povećanje alokacije od jedne milijarde kuna za ovaj važan resor.

Zajednički cilj

Ministrica Žalac izvijestila je da su 28 bolnica prihvatljivi prijavitelji u okviru Poziva, a natječaj je otvoren do 2020.

- Kako Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU bude zaprimala pozive, tako ćemo u roku od 90 dana evaluirati projekte koji su nam na raspolaganju. To je cilj koji smo si zajednički postavili.

Kvalitetna suradnja

Najavila je da će u sljedeća dva do tri mjeseca biti potpisano 500 milijuna kuna za projekte koji su zaprimljeni, a u planu je i objava još dvaju dodatnih natječaja u iznosu od 350 milijuna kuna.

- Radi se o poboljšanju pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti, s naglaskom na udaljena i deprivirana područja.

Kazala je i da se očekuju prijave za već objavljene natječaje za poboljšanje hitne zdravstvene zaštite.

- Suradnja Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstva zdravstva, SAFU-a i vas korisnika pokazala se jako dobrom.

Kujundžić: Sustav hrvatskog zdravstva odgovara izazovima vremena!

Ministar zdravstva Milan Kujundžić naglasio je da je Vlada RH pokazala da su joj važne sve hrvatske bolnice.

- Pokazali smo da se u tišini u samo 90 dana može napraviti jako veliki iskorak.  

Usluge na visokoj razini

Dodao je da je ovo početak te da će ulagati i u druge bolnice.

- Ovim smo pokazali i da sustav hrvatskog zdravstva odgovara izazovima vremena, a izazov vremena svjetske medicine je biti učinkovit u jednodnevnoj kirurgiji, dnevnoj bolnici, hitnim prijemima, na čemu ćemo ustrajati, uz podržavanje svih drugih oblika neophodnih da bi bolnice pružale usluge na visokoj razini.    

Izgradnja i obnova bolnica

Također, izrazio je nadu da će i ravnatelji drugih bolnica slijediti primjer ravnatelja koji su danas potpisali ugovore.

- Mi ćemo sa strane Vlade RH učiniti sve da novci žurno dođu u Hrvatsku kako bi se sagradile i obnovile hrvatske bolnice.

BRIGA ZA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU PACIJENATA

O provedbi i učinkovitosti je govorio Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije te je posebno naglasio da je da je riječ o ugovorima u iznosu od 15 do 50 milijuna kuna.  

U ime ravnatelja bolnica obratila se dr. Vesna Bosanac koja je zahvalila na potpori i mogućnosti da se ostvari ovaj hvalevrijedan projekt, koji je ocijenila značajnim za pacijente i stanovnike. Naglasila je da su liječnici i do sada bili posvećeni pacijentu, ali da je to ponekad bilo teško ostvariti zbog zastarjele opreme, dodavši da neke bolnice nisu obnovljene još od rata. Kazala je da je za učinkovitost rada, osim znanja, važno imati i suvremenu opremu u svakoj bolnici.

- Nadam se i vjerujem da ćemo i u budućnosti raditi slične projekte prema potrebama u svim krajevima naše države i da ćemo moći koristiti resurse Europske unije kako bismo značajno poboljšali zdravstvenu zaštitu naših pacijenata.

POTPISNICI UGOVORA

Ugovore su potpisali ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric, ravnateljica Opće bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana Vesna Bosanac, ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina, ravnateljica Opće bolnice Virovitica Mirjana Peček, ravnatelj Kliničke bolnice „Sveti Duh“ Mladen Bušić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice Mario Zovak, ravnatelj Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod Josip Samardžić, ravnatelj Opće bolnice Karlovac Ervin Jančić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Davor Štimac, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb Ante Ćorušić, ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić i ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina.