Povijesnim je ocijeniooslobađanje dvojice generala i herojskih zapovjednika iz Domovinskog rata AnteGotovine i Mladena Markača, kao i skidanje inkriminacije zločinačkog poduhvata.

"Time Hrvatska završavaoslobodilački rat i čista obraza ulazi za nekoliko mjeseci u EU. Svi koji ugradili političku poziciju na tome da je Hrvatska nastala na zločinu i etničkomčišćenju doživjeli su poraz", kazao je Karamarko u razgovoru u emisiji Hrvatskogradija "Oporbeni zarez".

"Ima čitav niz obveza kojeobvezuju da čuvamo tajne... sve što smo napravili, napravili smo za našu državui svima možemo pogledati u oči. Osim toga, neke stvari, kao što je rekao Dilberzna samo uski krug i o tome nećemo pričati", dodao je.

Željko Dilber, najbliži prijatelji suborac generala Gotovine sinoć je rekao da je u HDZ-u bilo onih koji suštetili Gotovini, ali da to nije bio Karamarko navodeći kako će na vidjeloizaći istina "vezana uz nagađanja tko je podmetao razne dezinformacije ipomagao u uhićenju generala Gotovine" komentirajući one koji su sabornicuiskoristili "za priče tko je uhitio generala Gotovinu".

Na upit je li taj 'nepoznatnetko' još uvijek aktivan u politici, Karamarko nije želio odgovoriti. "Izmene nećete izvući takve odgovore. Možemo se zaustaviti na tome što je rekaogospodin Dilber", kratko je dodao.

"Mislim da je Hrvatska jednaod rijetkih zemalja gdje državne tajne odmah 'iscure' na cestu i na naslovnicei to je slika kakva je država. Ajmo izgraditi državu i vidjeti što rade službe,što radi policija, a što radi Državno odvjetništvo i u kojem trenutku neštomože postati dio javne rasprave i što je interes javnosti, a što je ono štotreba držati u ladicama", kazao je Karamarko upitan zašto zasad ne možegovoriti o svojoj ulozi u cijeloj 'akciji Gotovina'.

Odbacio je i žestoke prozivkeHDSSB-a oko njegove uloge u lociranju, uhićenju i transferiranju Ante Gotovineu Haag ocjenjujući kako je to dnevnopolitička potreba te stranke.

"Problem je u dnevno političkimpotrebama te stranke koja slabi i gubi pozicije, dok HDZ jača i vraća setemeljnim načelima", naveo je Karamarko i dodao da će se to osjetiti većna lokalnim izborima. "(Dinko) Burić je izletio na saborsku govornicu snizom paušalnih optužbi, uličnih priča. O čitavom slučaju on ne znaništa", ustvrdio je.

Na upit koja je bila uloganekadašnjeg premijera Ivice Račana i je li on dao mogućnost odluke Gotovini dase preda ili krene u izbjeglištvo te što bi bilo da je Gotovina tada uhićen,Karamarko je odgovorio da je sada teško prosuđivati kako bi se situacijaodvijala i kakav bi bio scenarij. "Moglo je biti dramatično i ne dramatičnoi teško mi je ocjenjivati što je Račan tada imao u glavi", dodao je.Naglasio je da mu je sada najbitniji ulazak Hrvatske u EU što je ocijeniopovijesnom prekretnicom jer je, dodao je, vrijeme da se maknemo iz geostrateškezone koja se zove Balkan i da dijelimo sudbinu EU čuvajući svoj dignitet ioriginalnosti.

Upitan vidi li Gotovinu upolitici i želi li ga u HDZ-u, Karamarko je ocijenio da Gotovina"predstavlja nadstranačku, nacionalnu vrijednost, i on i Markač"."Svi su bili oduševljeni kako se obraćao javnosti. On je suzdržan, miran iima odmjerenu riječ i misao, a njegovo političko angažiranje bi sigurno biloobogaćenje za hrvatski politički život", dodao je.

"To su ljudi koji su svjesništo su prošli i svog odnosa prema Hrvatskoj, što su Hrvatskoj dali i njima jena pameti budućnost Hrvatske i tome se doista moramo okrenuti"."Ulazimo u EU i moramo imati programe kojima ćemo sačuvati našepotencijale i osobitosti i sami sebe u EU".

Komentirao je i predloženidržavni proračun za 2013.

"Ne znam na osnovi čegaplaniraju rast BDP-a od 1,8 posto jer nema nikakvih investicija i ne radi seništa "moćno" niti su se provele ikakve strukturne reforme. Opetudaraju po džepu građana - i kroz famozni porez na imovinu, no nećemo se s timesložiti, dodao je upozorivši da se smanjuju poticaji za poljoprivredu igospodarstvo i plaće u državnim i javnim službama. "Sve su to mjere kojeukazuju da su bez ideje ušli u taj projekt", ocijenio je.

"Izgubili smo godinu dana isamo se govori o tome kome uzeti, a nisu ništa napravili da bi dali doprinosrazvoju proizvodnje. Rješenja nalaze u jakim porezima i u stečajevima",dodao je.

"Ne znam tko može doćimjesto Čačića. Njima ni Supermen više ne može pomoći".

Uoči presude bivšem predsjednikuHDZ-a Ivi Sanaderu, Karamarko je ponovio i da HDZ ne prihvaća kolektivnukrivnju kad su u pitanju optužbe za korupciju i kriminal.


http://rnz.hrt.hr/
19.11.2012. Oporbeni zarez