Zajedno sastranačkim izaslanstvom vijenac su položili i svijeću zapalili i članoviTuđmanove obitelji - supruga Ankica, kći Nevenka i sin Miroslav.

PredsjednikHDZ-a Tomislav Karamarko rekao je da je Tuđman, kako vrijeme prolazi, sve većii veći. "Tek danas, kad smo pred ulaskom u Europsku uniju, postoji pravasvijest o tome što znači imati svoju državu, tek danas vidimo koliko je državabila skupa i koliko je žrtava koštala hrvatski narod. Tek danas vidimo kolikoje mudrosti i hrabrosti trebalo imati u onom trenutku za povući prave poteze, ato je mogao dr. Franjo Tuđman, koji je osjetio taj trenutak i znao što trebanapraviti - stvoriti hrvatsku državu za kojom je narod težio stoljećima",rekao je Karamarko.

Napomenuvšida je svaki europski narod u 20. stoljeću imao osobu koja je za svoj narododradila povijesnu zadaću, Karamarko je rekao da su Hrvati imali FranjuTuđmana, što se mora cijeniti te ne smije politizirati. "On je u temeljuhrvatske države i HDZ-a", istaknuo je.

Nanovinarsko pitanje na koga je od stranačkih kolega mislio kad je nedavno rekaoda su se odrekli Tuđmana i provodili detuđmanizaciju, predsjednik HDZ-a kazaoje kako je činjenica da se u jednom trenutku počeo odvijati sramni procesdetuđmanizacije stranke koju je on stvorio i koja ima najdublje korijene uhrvatskom narodu.
Detuđmanizirati HDZ značilo je dekroatizirati HDZ, naglasio je Karamarko.

Svojemuprvom vrhovnom zapovjedniku vijence su položili i svijeće zapalili generaliAnte Gotovina i Mladen Markač, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, alkari,mnogi članovi stranke te mnogi građani.