(VIDEO) Ministar hrvatskih branitelja i član Središnjeg odbora HDZ-a general Tomo Medved gostovao je sinoć u HTV-ovoj „Temi dana“ nakon saborske rasprave o prijedlogu novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji će na cjelovit, jedinstven i jednostavniji način regulirati sva njihova prava - što je i bila jedna od najvažnijih točaka iz Izbornog programa HDZ-a.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/realizacija-izbornog-programa-hdz-ministar-medved-predstavio-jedinstveni-zakon-o

Pobijedili smo u obrambenom ratu!

Kao prvo, Medved je komentirao izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji tvrdi da će donošenje tog zakona „otvoriti Pandorinu kutiju“ jer se u njemu navodi nepobitna istina - da su agresiju na Hrvatsku izvršile Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne postrojbe uz pomoć velikog dijela pripadnika srpske nacionalne manjine u RH:

- Gospodin Vučić nema nikakve osnove ulaziti u prostor Republike Hrvatske niti komentirati donošenje i reguliranje naših zakona. Srbija je bila agresor, a Hrvatska je vodila obrambeni rat i u njemu pobijedila!

Sve mjere pokrivene iz proračuna

Govoreći o meritumu zakonskog prijedloga, Medved je kao najvažnije točke naveo otvaranje rokova za priznavanje statusa hrvatskih branitelja i ratnih invalida, naknade za nezaposlene branitelje, viši iznos najniže mirovine, zaštita stečenih prava za pripadnike HVO-a, strategija za očuvanje zdravlja branitelja te njihovo intenzivnije stambeno zbrinjavanje.

Istaknuo je da će najveći dio mjera stupiti na snagu samim donošenjem zakona te potvrdio da je za svaku od mjera osigurana pozicija u proračunu.

Kontradiktorna oporba

Najavio je da će se problemi 82 tisuće branitelja koji su nezaposleni i bez stalnih primanja riješiti kroz mjere zapošljavanja i kroz mjeru reguliranja statusa:

- U tom smislu iznenađen sam istupima pojedinih oporbenih zastupnika čije su izjave kontradiktorne: s jedne strane tvrde da teže zapošljavanju branitelja, a s druge se tome protive?!?

Proturječja i kritikantstvo pojedinih zastupnika, među kojima je po običaju najglasniji i najbesmisleniji bio Fred Matić, to više iznenađuje jer su prijedlog jedinstvenog Zakona o pravima hrvatskih branitelja jednoglasno prihvatili saborski odbori i još pozvali da se na plenarnoj sjednici donese konsenzusom.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/saborski-odbori-jednoglasno-prihvatili-zakon-o-hrvatskim-braniteljima-i-pozvali-da

IZ SABORA: 82.889 branitelja nema nikakvih primanja

Izradi zakona pristupili smo kako bismo najzaslužnijima za obranu Domovine pružili sveobuhvatnu skrb prilagođenu njihovim potrebama - istaknuo je ministar Tomo Medved obrazlažući zakonski prijedlog pred Hrvatskim Saborom. Pritom je iznio podatke iz analize koja je i služila kao podloga za izradu zakona:

- Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je više od 54.000 branitelja umrlo nakon rata, a svake godine umire ih sve više. Samo 2016. umrlo je 4.073 branitelja. Od 505.694 hrvatskih branitelja koji su u evidenciji danas je živih 442.710. Njih 56.562 ostvaruju prava i imaju status ratnog invalida. Više od 80 tisuća branitelja, točno 82.889, nezaposleno je i nema redovita primanja, ni mirovinu. Zbog produženog roka za priznavanje statusa hrvatskog branitelja očekujemo nekoliko stotina novih statusa.

Matić ispod svake razine

S obzirom na potonju brojku, to je deplasiranija - da ne upotrijebimo neku grublju riječ - tvrdnja Freda Matića da će „broj branitelja narasti na milijun“. Kome koriste takva zlonamjerna preuveličavanja. Samim braniteljima sigurno ne.

A još je neprimjerenija ona Matićeva da će „Plenković nahraniti sve branitelje s jednom ribom poput Isusa“. Zbilja, ispod svake razine.