(VIDEO) U Banskim dvorima danas je održana 28. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je, između ostalog, usvojen nacrt prijedloga Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/cilj-zakona-o-sistemski-vaznim-kompanijama-jest-osigurati-stabilnost-gospodarskoga

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se obraćanju osvrnuo i na 26. obljetnicu „Krvavog Uskrsa“ na Plitvicama - kada je u obrani Domovine poginuo redarstvenik Josip Jović, 60. obljetnicu potpisivanja Rimskih ugovora, Kongres Europske pučke stranke na Malti…

Vječna zahvalnost hrvatskim braniteljima

Predsjednik Plenković, odmah na početku sjednice, zahvalio je - u povodu 26. godišnjice pogibije hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama - svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima na doprinosu u Domovinskom ratu.

- Prisjećamo se Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika koji je poginuo na današnji dan prije 26 godina na Plitvicama. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved danas je zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem te ministrom unutarnjih poslova Vlahom Orepićem bio na obilježavanju te važne obljetnice. Trajno i vječno smo zahvalni Josipu Joviću, svim hrvatskim braniteljima te članovima njihovih obitelji zato što danas živimo u hrvatskoj slobodi.

Audijencija kod Svetog Oca

Kao što znate, predsjednik Plenković je u Rimu dan uoči potpisivanja Rimske deklaracije - zajedno s ostalim čelnicima država i vlada članica Europske unije - bio u audijenciji kod Svetog Oca.

- Poruke koje nam je dao vrlo su ohrabrujuće. Poruke su to nade, ohrabrenja, solidarnosti, zadaća svih nas koji imamo odgovornost za svoje države i narode - da učinimo maksimum i na otvoren način pomognemo rješavati sva krupna globalna pitanja, europska, ali i ona nacionalna. Poruku kršćanske solidarnosti moramo jako dobro shvatiti i činiti je dijelom i onog što je program ove Vlade. To je, dakle, program društvene solidarnosti o kojem izrazito vodimo računa.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/na-audijenciji-kod-svetoga-oca-na-pocetku-obiljezavanja-60-obljetnice-rimskih

60. obljetnica potpisivanja Rimskih ugovora

Govoreći o 60. obljetnici potpisivanja Rimskih ugovora, predsjednik Plenković istaknuo je  da je to bila prigoda za usvajanje Rimske deklaracije i Rimske agende.

- Novi je to poticaj za funkcioniranje europskog projekta. Među čelnicima je vladalo realno, ali istodobno i ambiciozno ozračje. Poruke koje smo uputili - o sigurnoj Europi, prosperitetnoj Europi u smislu gospodarskog razvoja, socijalnoj Europi, koja ima važnu globalnu ulogu - podudaraju se s ključnim hrvatskim stajalištima o europskom projektu te s našim doprinosom politici proširenja EU na naše susjede, posebice kada je riječ o BiH.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/zajedno-s-celnicima-svih-eu-drzava-predsjednik-plenkovic-potpisao-rimsku-deklaraciju-o

Malta - bilateralni susreti

Uoči Kongresa EPP-a, predsjednik Plenković boravio je u službenom posjetu Republici Malti, gdje se sastao s njenom predsjednicom i premijerom.

- To je bilo jako korisno. Malta je nama civilizacijski i kulturološki bliska mediteranska država - suočena s velikim izazovima migracija. Malta ima velike prihode od turizma. Sigurno možemo razvijati suradnju.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/s-maltom-dijelimo-brojne-kulturne-i-civilizacijske-veze-zelimo-unaprijediti-nase-politicke

Na Kongresu EPP-a

Kongres EPP-a na Malti okupio je čelnike pučana, ali i ključne čelnike europskih institucija, dodao je Plenković.

- Bila je to još jedna prigoda za kontakte s kolegama Donaldom Tuskom, Jean-Claude Junckerom i Antonijom Tajanijem te brojnim liderima. Njihove simpatije prema Hrvatskoj i angažmanu naše Vlade izrazito su vidljive. Šalju nam poruke podrške radi nastavka smjera kojim vodimo Hrvatsku i kojim želimo dati svoj doprinos europskom projektu.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/na-kongresu-epp-moja-poruka-na-izborima-bila-je-proeuropska-hrvatska-je-za-politiku

Razvoj luka i ravnomjerniji razvoj Hrvatske

Osvrnuo se i na potpisane ugovore o izgradnji, sanaciji i rekonstrukciji objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet.

- Na unutarnjem planu, posebno mi je dragi što smo prije nekoliko dana ovdje imali važan događaj - koji se odnosio na 18 lučkih uprava u naših sedam jadranskih županija. Važni projekti za brojne luke - 50 milijuna kuna. Tako dajemo našim lukama priliku da budu još funkcionalnije i da još bolje povezuju našu obalu s otocima te tako pridonose turizmu, gospodarstvu i pomorskom prometu.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-dodana-vrijednost-europskog-proracuna-omogucuje-razvoj-luka-i-ravnomjerniji-razvoj-hrvatske/20383

72 milijuna kuna za gradove, općine i županije

Vezano uz današnje potpisivanje ugovora o sufinanciranju projekata prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice (PORLZ), Plenković je naglasio da je to još jedan pokazatelj da središnja razina vlasti konkretno i operativno pomaže ravnomjeran regionalan razvoj.

- Sredstva su to namijenjena onim dijelovima Hrvatske koji su u ovom trenutku slabije razvijeni. Ukupno 72 milijuna kuna za 235 gradova i općina te županije. Sve su to poruke da središnja razina vlasti konkretno i operativno pomaže ravnomjeran regionalan razvoj. Sličnu smo inicijativu imali i sa sredstvima za 34 centra kompetencija, o čemu smo govorili prije nekoliko dana.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/uz-europska-sredstva-ostvarit-cemo-veca-ulaganja-u-istrazivanje-razvoj-i-inovacije

Svjetski dan autizma

Zaključno, predsjednik Plenković je u povodu obilježavanja Svjetskog dana autizma pozvao sve da se uključe u različite akcije.

- Na kraju bih spomenuo da je 2. travnja Svjetski dan svjesnosti o autizmu i da trebamo voditi računa o našim sugrađanima koji su suočeni s takvim situacijama. Svi koji mogu - sudjelujte u različitim inicijativama koji se organiziraju za dva dana.

ZAKON O SISTEMSKI VAŽNIM KOMPANIJAMA

Vlada je u prvoj točki dnevnog reda jednoglasno usvojila nacrt prijedloga Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. Nacrt je obrazložio predsjednik Plenković:

- Postoje situacije kada se velike kompanije nađu u poteškoćama, a važnost tih kompanija ima sistemski karakter za funkcioniranje hrvatskog gospodarstva - za ukupnu stabilnost zemlje. U sličnim okolnostima našle su se i druge članice EU, pa su koristile posebne pravne režime. Predlažemo zakon koji se odnosi na društva s više od 5.000 zaposlenih, a čije obveze iznose preko 7,5 milijardi kuna. Predlažemo izvanrednog povjerenika kojeg određuje Trgovački sud u Zagrebu - na taj način se pokreće postupak izvanredne uprave na zahtjev dužnika ili vjerovnika. Ne radi se o državnom intervencionizmu, ovaj zakon poštuje Ustav kao i slobodu poduzetništva, no on postoji za posebne situacije. Ako kompanija zatraži pomoć hrvatske države, tek u tom trenutku dolazi do primjene zakona i imenovanja izvanrednog povjerenika koji ima zadatak omogućiti poslovanje kompanije i likvidnost te krenuti u proces restrukturiranja i zadržati radna mjesta zaposlenika. Pritom se mora dogovoriti aranžman s vjerovnicima da odgode svoja potraživanja kako bi se otvorila mogućnost za dobivanje novih kredita s kojim bi se namirile obveze, a istodobno bi se krenulo u proces restrukturiranja.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/cilj-zakona-o-sistemski-vaznim-kompanijama-jest-osigurati-stabilnost-gospodarskoga

Financijska i gospodarska stabilnost

Plenković je izdvojio da Vlada želi osigurati financijsku i gospodarsku stabilnost zemlje, a o ovome zakonu su provedene konzultacije s predstavnicima oporbe.

- Izrazito je važno da se svi u ovom trenutku pokažu da mogu biti na razini političke odgovornosti koju zahtijeva trenutak s kojim smo suočeni. Vlada se ponašala maksimalno razborito i odgovorno. Smatramo da je ovaj zakon pravi i jedini mogući put kojim možemo krenuti ne u pomaganje pojedinoj osobi ili kompaniji, nego kvalitetnom i normalnom funkcioniranju hrvatskoga gospodarstva. To je cilj ovog zakona.