(VIDEO) Predsjednik Vlade i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković rano je jutros - u povodu 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske - položio vijenac na Oltaru domovine na Medvedgradu.

Sjećanje na dr. Tuđmana i branitelje

Nakon polaganja vijenca, u izjavi za medije izrazio je zahvalnost svima koji su dali život za neovisnu i međunarodno priznatu Hrvatsku te prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/25-obljetnica-medunarodnog-priznanja-rh-trajna-zahvala-hrvatskim-braniteljima-i-dr

- Velika mi je čast bila danas položiti vijenac na Oltar domovine u spomen svih hrvatskih branitelja, svih koji su dali život za slobodu neovisne Hrvatske i međunarodno priznate Hrvatske. Zahvala i vizionarskoj državničkoj politici prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je u izrazito nepovoljnim i kompliciranim međunarodnim odnosima iznašao sa svojim suradnicima - prije više od 25 godina - pravi način da dođemo do međunarodnog priznanja tadašnjih 12 članica Europske zajednice. Zahvaljujući njegovoj hrabrosti i viziji, danas u slobodi i s ponosom obilježavamo 25 godina međunarodnog priznanja.

Europske vrijednosti

Istaknuo je da i činjenica da upravo taj datum obilježavamo kao Dan međunarodnog priznanja potvrđuje da je Hrvatska uvijek težila europskim vrijednostima, standardima i onom dijelu svijeta i Europe kojoj pripada.

- Sretni smo da smo pripadnici one generacije hrvatskog naroda koji uživa u slobodi, samostalnosti i neovisnosti. Na današnji je dan, vrijedi spomenuti, prije 19 godina završena i mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja. Tada smo zaokružili našu teritorijalnu cjelovitost, spojili sve ključne standarde koji postoje među najrazvijenijim dijelovima svijeta. Odgovornost je na novim generacijama, svakoj novoj hrvatskoj Vladi, svakom novom sazivu Hrvatskog sabora da unapređuju društvo, grade sustav političke stabilnosti, pravne sigurnosti i gospodarskog rasta, i ono što je jako važno - društvene solidarnosti i pravednosti.

Vijenci i svijeće

Potom je predsjednik Plenković položio vijence i zapalio svijeće na groblju Mirogoj - ispred spomenika „Glas hrvatske žrtve - Zid boli“, ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. Nakon polaganja vijenaca, predsjednik Plenković nazočio je - zajedno s cijelim državnim vrhom - svetoj misi zahvalnici, koju je u zagrebačkoj katedrali predvodio nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Koncerti

Od 12:00 sati, predsjednik Plenković nazoči koncertu „Moja domovina“ na Trgu bana Josipa Jelačića. U 20:00 sati prisustvovat će i svečanom koncertu u povodu 25. obljetnice međunarodnog priznanja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog (uz izravan prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji).