Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković dao je u Hrvatskom državnom arhivu - nakon konferencije „Budućnost Europske unije: postignuća, izazovi, perspektive“ - izjavu za brojne okupljene novinare.

Donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O IZBORIMA U ZAGREBU

HDZ ima svog kandidata za gradonačelnika Zagreba - prof. dr. Dragu Prgometa, potpredsjednika Kluba zastupnika HDZ-a. On je do prije nekoliko godina bio zamjenik predsjednika naše stranke. Izabrali smo najboljeg kandidata od svih mogućih kvalitetnih ljudi koje HDZ ima u Zagrebu. Moja je ambicija da svi članovi i birači HDZ-a glasuju za njega, da u Zagrebu dobijemo onaj postotak glasova koji smo na parlamentarnim dobili u I. izbornoj jedinici - s listom koju sam nosio - i u ostalim izbornim jedinicama koje su naslonjene na Grad Zagreb, svi HDZ-ovi članovi i birači glasuju za kandidata HDZ-a.

Što se tiče kandidature gospođe Brune Esih - ovo je slobodna zemlja. Rezultati će pokazati kakav će biti njezin uspjeh. Ali interesantno mi je da to dolazi u trenutku kada HDZ ima postotke kakve godinama nije imao - dakle, oko 35 posto. I kada ima stabilnu parlamentarnu većinu, stabilnu Vladu koja vodi Hrvatsku u dobrom smjeru, kada profiliram stranku čvrsto na desnom centru… Ako se ona ne pronalazi u tome, onda ćemo malo razgovarati i zapitati se kako je pristala doći na listu i dobiti priliku biti u Hrvatskim saboru. Ali, to je njezin izbor.

O OTPISU DUGA BLOKIRANIMA

I u našem smo Izbornom programu najavili da ćemo pripremiti odgovarajući zakonski okvir kako otpisati dugove blokiranim građanima do visine jedne prosječne plaće - kada je riječ o dugu prema državi i jedinicama lokalne samouprave. Naći ćemo održivo zakonsko rješenje da pomognemo onima u najtežoj situaciji, a da pravno taj zakon bude čvrst i konsolidiran. Ministarstvo financija radi na tome. Kada bude zrelo, proći će svu proceduru i ići u Hrvatski sabor.

O ODGOVORNOM PRISTUPU AGROKORU

Vlada RH, svi ministri i parlamentarna većina ponašaju se maksimalno odgovorno u cijeloj situaciji vezanoj za poslovanje Agrokora. Nitko od nas nije napravio nijedan potez, nije dao nijednu izjavu koja bi na bilo koji način otežala situaciju. Važno je da poslovanje Agrokora osigura, prije svega, određenu likvidnost, da se napravi kvalitetan plan restrukturiranja, a onda i održivo poslovanje ovog koncerna - koji zapošljava 60.000 ljudi. Vidjeli ste da je potpredsjednica Vlade Martina Dalić jučer razgovarala s nizom dobavljača, a razgovaramo i s vjerovnicima. Dio smo tog procesa - sve što radimo jest odgovorno, zakonito i vodeći računa da je riječ o kompaniji koja je gotovo u 100-postotnom privatnom vlasništvu.

O BUDUĆNOSTI EUROPSKE UNIJE

Pozdravljam organizaciju ovog skupa. Mislim da je koristan - 60. je obljetnica Rimskih ugovora, što je veliki događaj za europski projekt. Za dva dana putujemo u Rim gdje će nas kao šefove država i vlada primiti papa Franjo. Usvojit ćemo u subotu Rimsku deklaraciju kojom ćemo podsjetiti javnost i političke aktere na znatna postignuća Europske unije u prošlom i ovom stoljeću, ali i nabrojati sve izazove s kojima se suočava europski projekt te vidjeti kojim putem dalje. I to na realan način - koji dolazi pod utjecajem referenduma u Ujedinjenoj Kraljevini, ali opet sa snagom, ambicijom i željom za suradnjom te jačanjem mira i sigurnosti, gospodarskog razvoja i ukupne pravne suradnje u EU.

Što su snažnije legitimirane europske institucije, to ćemo imati manje populizma i antieuropskog sentimenta. Što je konkretnija i vidljivija korist od europskih politika i europskog proračuna za sve hrvatske ljude - u projektima, cestama, obnovi bolnica, izgradnji zračnih luka… - tako će nam plastičnije biti vidljivo zbog čega smo dio ovog velikog projekta.

http://hr.n1info.com/a186505/Vijesti/Andrej-Plenkovic-Vazno-je-da-poslovanje-Agrokora-osigura-likvidnost.html