Potpredsjednik Vlade i ministar obrane (i član Predsjedništva HDZ-a) Damir Krstičević, koji s predsjednikom Plenkovićem sudjeluje na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji, gostovao je u RTL-u Danas netom nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.
 
RH - pouzdan partner

Upitan o sadržaju sastanka, Krstičević je kazao da je glavni tajnik NATO-a pohvalio Hrvatsku za njen doprinos:
 
- Naglasio je da je RH pouzdan i vjerodostojan partner. Znate i sami da već dugi niz godina sudjelujemo u misijama od Poljske i Litve do Afganistana i Iraka, što koristi i Hrvatskoj vojsci kako bi bila još jača i spremnija.
 
2% za obranu do 2024.

U svezi s američkim zahtjevom o izdvajanju za obranu od 2% BDP-a, koje se traži od zemalja članica NATO-a, istaknuo je da naša, HDZ-ova vlada, za razliku od one SDP-ove koja je smanjila proračun, već treću godinu povećava ulaganje u obranu.
 
- Sad smo na 1,31% i vodimo razgovore s NATO-om da nam se i neki drugi troškovi priznaju. Naša je namjera dostići planiranih 2% do 2024. godine. Korak po korak jačamo proračun.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/od-2016-povecavamo-proracun-za-obranu-prije-svega-radi-nase-sigurnosti-i-jacanja

Još jedan oporbeni debakl

Komentirajući SDP-ovu interpelaciju u Hrvatskom saboru o borbenim avionima, napomenuo je da je najprije slušao što zastupnici imaju reći - prije nego je dao svoje odgovore:
 
http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/odbacujemo-sve-navode-iz-sdp-ove-interpelacije

- Očekivao sam od oporbe da, osim iznošenja već uobičajenih laži i podmetanja, možda nešto i korisnog predloži. Primjerice, kako oni vide novi proces nabave. No od toga - ništa! Žao mi je što se oporba nije pripremila za raspravu.  Mi smo pak jučer odbacili sve navode oporbe, ponovivši činjenice i istinu: da je proces bio transparentan i zakonit, da je Hrvatska bila izabrala najbolji mogući zrakoplov uz najbolju moguću i priuštivu cijenu.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/novi-debakl-bernardica-marasa-uspjeli-skupiti-samo-43-glasa-za-interpelaciju-o

Višenamjenski avion radi sigurnosti & budućnosti
 
Analiziramo cijeli proces kako bismo na temelju naučenih lekcija u drugom pokušaju došli do kraja, a Hrvatska dobila višenamjenski avion koji joj je potreban radi sigurnosti i radi budućnosti - dodao je Krstičević:

- Zalažem se za zapadni zrakoplov četvrte generacije. U Münchenu smo već razgovarali i razgovarat ćemo s nekim potencijalnim partnerima u cilju prikupljanja informacija i preliminarne procjene svih mogućih opcija.
 
Sve što radimo, radimo s ciljem jačanja HV-a

Odgovorni smo i za sigurnost i za novac poreznih obveznika - zaključio je general Krstičević:
 
- Mislim da timski radimo dobar posao, vratili smo sjaj Hrvatskoj vojsci i dostojanstvo koje je hrvatskom vojniku bila oduzela SDP-ova vlada. Sve što radimo radimo s ciljem jačanja HV-a. Imamo dovoljno vremena da angažirano riješimo ovo jako važno pitanje za Hrvatsku te očuvamo i moderniziramo borbeno zrakoplovstvo.